aradon.ro Web analyticsCum va reabilita o firmă fără angajați clădirea de la „Ghiba Birta”

Cum va reabilita o firmă fără angajați clădirea de la „Ghiba Birta”

O firmă cu zero angajați și zero activitate a câștigat licitația pentru reabilitarea clădirii Colegiului „Elena Ghiba Birta”.
Scris de Eugen Rogojan - O firmă cu zero angajați și zero activitate a câștigat licitația pentru reabilitarea clădirii Colegiului „Elena Ghiba Birta”.

„Numărul de angajați nu a fost criteriu de calificare”, ne spun reprezentanții Primăriei Municipiului Arad. Pe 26 august, o asociere formată din companiile Vesa Construzioni (lider) și Research Consorzio Stabile (asociat) câștiga o licitație în valoare de peste 11 milioane de lei, pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”, de pe Bulevardul General Dragalina. Lansată de Primăria Municipiului Arad, licitația a avut un singur ofertant: SC Vesa Construzioni SRL, companie deținută de către doi cetățeni italieni.

Înființată pe 14 decembrie 2018, firma are – conform Ministerului Finanțelor Publice – zero cifră de afaceri și zero angajați, iar sediul acesteia se află într-un apartament aflat în București, într-o clădire în care își au sediul și alte companii deținute de către cetățeni italieni. Cealaltă companie aflată în asociere are, conform aceleiași surse, trei angajați și un profit de aproximativ 80 de mii de lei.

Au parteneri cu experiență

Am luat legătura cu reprezentanții Primăriei Municipiului Arad, pentru a afla cum a putut fi dat un contract de asemenea anvergură unei firme „de apartament” din București, cu zero cifră de afaceri, tot atâția angajați și nici măcar un an de existență. Iar reprezentanții instituției ce conduce orașul ne-au dat asigurări că totul va fi bine. Ba mai mult, italienii de la cea de-a doua companie au un portofoliu bogat de monumente istorice reabilitate, iar monumentul istoric de pe Dragalina va primi o garanție a lucrărilor de zece ani.

Garanție mare

„Criteriul de calificare a operatorului a fost experiența similară în lucrări de reabilitare clădiri monument istoric. În acest scop i s-a solicitat (ofertantului – n.r.) lista principalelor lucrări realizate în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii 5 ani (lucrări de reparații generale și renovare, lucrări de tâmplărie, lucrări de șarpantă, lucrări de de restaurare executate la clădiri monument istoric etc). Criteriul de atribuire a fost cel mai bun raport calitate preț. La toate acestea s-a adăugat perioada de garanție acordată lucrărilor, respectiv 120 luni. Numărul de angajați nu a fost criteriu de calificare”, transmite Ralu Cotrău, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.

Elevii, împrăștiați

Așadar, municipalitatea ne spune să stăm liniștiți, pentru că deși cele două companii au în total, în România, trei angajați, „Ghiba Birta” va „ieși” frumos! Până când italienii vor începe și finaliza lucrarea, însă, elevii de la „Ghiba” vor fi împrăștiați prin tot orașul. O parte dintre aceștia fac cursuri în sălile Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”, iar alții la Seminarul Teologic Ortodox din municipiu.

Prin PNDL

Proiectul de reabilitare a clădirii este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Acesta va aduce reabilitarea integrală a celor două corpuri de clădire ce deservesc colegiul, urmând ca sălile de învățământ, sala de sport, cantina, sala de mese, spațiile administrative, precum și sala festivă să fie modernizate și dotate cu echipamente noi.

Termene

Cele două companii vor avea la dispoziție 24 de luni de la semnarea avizului de începere a lucrărilor pentru a le finaliza. Așadar, elevii de la Ghiba se vor întoarce „acasă” cel mai devreme la începutul anului școlar 2021-2022. Iar de atunci și până prin 2032, clădirea va fi în garanție, conform celor de la Primărie.

37 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. arad55551 says:

  Votati in continuare PNL-PSD!…

 2. molto says:

  100 de ani de administratie rromuneasca in Arad. Cu miticii de la bucuresti.
  Pfuuuuuuui !!!!!!

 3. Nesimtitor says:

  Hahaha… si vine Bibi de Arad de la primarie acasa si ii zice sotiei: Iubito, am decis cine ne renoveaza apartamentul! Am gasit pe unii foarte seriosi. Nimeni nu s-a plans de ei. Nu au angajati, e prima lucrare, ne dau 10 ani garantie ca la anul se desfiinteaza, si ne incaseaza in prima saptamana toti banii! vecinul Ghita zice ca e ok asa!

 4. anoonim says:

  Dupa modelul BECHTEL, TELDRUM

 5. Zoli says:

  Experți portocalii la conducerea Aradului,va avea școala soarta stadionului,pasajului și a altor investiții marcă portocalie

 6. Deyu says:

  Problema cu aceste firme de apartament e ca subcontracteaza alte firme pt lucrare,de calitate indoielnica si in scurt timp intra in insolventa,pleaca din tara si nu mai sunt de gasit.Oferta in caietul de sarcini e tentanta,dar finalitatea e tragica.Atata timp cat nu se schimba conditiile din caietul de sarcini si se merge pe pretul cel mai mic,lucrarile vor fi mereu de slaba calitate.

 7. Basarab says:

  O vor face prost si in mai mult de 2 ani. 3 luni de vacanta nu au miscat un pai.

 8. bebe says:

  Firme cpușă pdl. Nu se putea totuși o firmă serioasă, din Arad, cu sediul într-o garsonieră în Vlaicu la G-uri ? Ei, întrebam și eu …..nu am dat cu parul ………….

 9. comparatie says:

  Sper sa nu fie după modelul Moise Nicoara,
  cladire reabilitata pe milioane de euro si igrasia nu a fost eradicata. in salile de la subsol miroase a mucegai , igrasia a urcat si se vede cu ochiul liber de pe trotuar. Un mediu f ”sanatos” pt elevi Cand si cand se mai da cu vopsea la baza cladirii langa trotuare cica pt reparatii….Aiurea! Asta pana expira garantia probabil dupa care ……pa!

 10. arad66 says:

  Asa ceva doar sub Falconetii si puiul lui Bibart mai nou se poate intimpla deoarece asa Falca cum si puiul lui invatat de el si pe nume Bibart lucreaza tot timpul cu firme de apartament prin a caror firme isi umpla si ei buzunarul !! Nu se poate ca cei de la DNA sa lase ca acesti doi criminali tot timpul sa isi bata joc de aradeni !! In nici o zata din lume nu ai cum sa dai o asemenea lucrare unor firme care nici macar afaceri si angajati nu au doar intro tara in care mafia face legea asa cum in Romania si mai ales in Arad sub mafiorii Falca si Bibart !!

 11. cetatean says:

  Elevii vor fi relocati, programul dat peste cap la toata lumea ( elevi, profesori, parinti) si…. cine ne ofera garantia ca lucrarea se va termina la timp, ca va fi conform cu ce se doreste??? Sau dupa ce i-am mutat cu tot calabalacul si peste vreo 2-3 luni nu se intampla nimic facem ca si nea CUC si reziliem contractul???? pe spatele unor copiii nu se poate face asa ceva!!!!! CARE ESTE PORTOFOLIUL acelei firme italiene daca este NOU INFIINTATA????Primaria TREBUIE SA-L FACA PUBLIC!!!!!! CARE SUNT FIRMELE PARTENERE cu experienta??? SA LE FACA PUBLICE!!!!! ESTE INADMISIBIL ca un astfel de contract sa-l atribui ( chiar si prin SEAP) unor firme fara istoric, fara angajati,….. CITITI NEWSWEEK Romania – 12 pagini in care sunt prezentate contracte SIMILARE a unor firme italiene cu STATUL/ PROMARII, contracte obtinute prin SEAP si care sunt O MARE TEAPA!!!!!!!!

 12. portofel says:

  Ati pus intrebarea unui om care nu are nimic comun cu atribuirea.Intrebarea trebuie pusa fostului edil,sinistru personaj in istoria Aradului.El stie cum se fac asemenea afaceri,doar as a ajuns in strainataturi,si acum aradenii culeg roadele competentei sale.

 13. Basarab says:

  De soarta elevilor nu e nimeni interesat. Ore de dupa amiaza, 40 de minute + 5 minute pauza. O administratie publica responsabila ar fi gasit solutii decente, identificand cladirile care ar putea fi folosite de dimineata. Dar in afara de gargara pauza!

 14. Jack says:

  Ziaristii lu peste trebuia sa intrebati ce se intimpla daca firma da faliment cum se obtine garantia de 10 ani?se retin gatantii 10 ani sau e prosteala pe fata!?

 15. tacora says:

  Articolul trebuia să fie redirecţionat şi pe adresa DNA.

 16. HotiainADN says:

  Dea acord cu orice Firma, cu doua conditii:

  1.Scrisoare de garantie bancara pe suma egala cu dublul lucrarilor contractate,adica daca nu respecta contractul, statul Isi ia banii si gaseste alt contractant.

  2. Scrisoarea de garantie bancara descrisa mai sus sa fie valabila pe toata perioada de garantie a lucrarii.Adica ,daca sunt Probleme si executantul nu le remdiazaimediat, statul are bani sa le remedieze cu alti contractanti.

  Poftiti la contracte.

 17. simplu says:

  cum o sa faca firma asta mica? simplu .
  subcontracteaaza lucrarea cu o alta firma mare si isi ia din castig partea sa si cu asta basta. Ha!ha!

 18. vasile says:

  E specific… din pacate din punct de vedere legal si al competitiei tembele, trebuie sa castige societatea ce ofera cel mai mic pret si cea mai mare garantie. Apoi ne uitam la nr de angajati, experienta si dotari, aparatura, specialisti, etc. Ca daca nu pretul e ce decide cui revine lucrarea, incep procesele in instanta, controalele de la institutii…
  TOATE licitatiile sunt cu aceste conditii!!! O lege tampita si conditii aiurea!
  Oare se va schimba ceva in tara asta candva?????

 19. Autor says:

  Poate se sesizeza si DNA-ul si cei de la Inspectia constructiilor.Ne intrebam de ce nu sunt locuri de munca.Auzi,bun a fost criteriu…voi politicul meritati batuti din 5 in 5 minute si tinuti in soare fara apa ,dupa cum va bateti joc fericite banul public platit cu sudoare de populatie

 20. Bizon says:

  Trebuie sa lucreze si eleviii ceva.

 21. ighibu says:

  cineva abilitat sa faca urgent o contestatie…

 22. Gojdu says:

  Profesorii, elevii si parintii ar trebuie sa mearga in audienta la domnul primar si sa ceara explicatii.

 23. Colivaru says:

  Pt. Renzo
  Cu indivizi de teapa ta chiar ne merităm soarta. Esti bomboana de pe colivă.

 24. helmut says:

  lucrari marca falcao de la brad si a urmasilor lui.
  la fel la stadion si la pasaje.
  2 muncitori lucreaza in dorul lelii si nu mai pot de plictiseala.
  dar pana unde va merge incompetenta consilierilor si primarule PNL???

 25. Moni says:

  Firma acum se creeaza, haha

 26. antonpann says:

  Proiectul de reabilitare a clădirii este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locala
  poate v-a scapat prin acest proiect banii se duc unde “trebuie”comunitatile locale-daca vor oaresce investitii de la centru-trebuie sa accepte acele asa zise firme cistigatoare,sigur calitatea va fi execrabila,timpul macar dublu,precum si pretul se va duce in sus,pirdalnicele de lucrari neprevazute..

 27. Rupi cleanu says:

  lasă că luăm noi țiganii de pe linia lui 2 și vă futem o lucrare de vă realizăm noi știi așa cum vede sărăcia pe linia lui 2 așa facut lucrarea asta dar nu știți de capul vostru băgat ceva în capul vostru de proști pe unde vrei bă să găsești oameni cu fraieri aștia faci știi amărâți aia de bani că dau eu nu o să vină care pe lângă ca un meserie nu știu să fure de mg timothy de fraier nu venim noi vă futem o lucrare de știi cum trăiește neam de neamul vostru in scoala aia a păi așa am învățat minte până când băgați ceva la cap cap cu furatul ăsta atunci o să știți care e problema dacă nu scoți igrasia nu nu schimbi pe acoperișul și niște burlane pe acolo degeaba faci tu lucrare că se fute și noi o futem și mai tare că doar nu pe banii noștri trai baftalo

 28. Prietenii stiu de ce says:

  Asta este firma cucu. Bani mulți si nimic de lucru. Si eu detin o firma de curățenie, am un singur angajat si ZERO profit, dar pentru asta tot nu ma arunc aiurea în licitații.

 29. DNA says:

  Sunt domenii de activitate in România care nu primesc autorizatie si pot avea clienti doar pt.câți angajati si cate utilaje are plus spatiul aferent.!

 30. cetatean says:

  avand in vedere ca SUNT FOARTE MULTE INTREBARI fara raspunsuri clare (mai ales din partea elevilor, parintilor dar si a cetatenilor) PRIMARIA trebuie sa vina cu niste raspunsuri clare: cine va executa lucrarea ( cum se numeste firma care a subcontractat, desi altfel s-a licitat), de unde este? ce lucrari a mai executat ( un portofoliu ceva…. ca sa stim la ce sa ne asteptam) Din cat reiese din articol, purtatorul de cuvant fie habar nu are de subiect fie a vrut sa scape repede de intrebarile incomode!!!!

 31. topolino says:

  asta liceu de clasa … nu gluma o adevarata bijuterie a Aradului! fiecare caramida a fost pusa de un rumunas !

 32. Vasile says:

  Dincolo de toate discuțiile ridicate de legalitatea licitației își pune cineva întrebări legate de “victimele colaterale” ale acestei situații? Bulversarea programului, dislocarea elevilor și a profesorilor e boare de primăvară față de mutațiile din familiile afectate. Un copil la Ghiba, altul în altă scoală sau și mai rău în altă localitate. Despre ce relații de familie mai putem vorbi? Noi, cum și când o să ne reunim ca familie, cum o să putem fi părinți implicați în educația fiilor noștri? Costurile presupuse de noua stare de lucruri, cât vor destabiliza bugetul unei familii? La nivelul comunității s-a gândit un factor decizional la posibilitatea unor curse școlare care să asigure liniștea elevilor care vor avea cursuri seara, în special la cei care fac naveta? Acestea sunt doar cateva aspecte care pe mine ca părinte mă fac să îmi pun serioase întrebări dacă e cineva interesat de calitatea educației.

 33. tombola lunii

  România

  7 persoane cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale
  7 persoane, dintre care doi cetăţeni străini, sunt cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale şi operaţiuni financiare în mod fraudulos, în urma unor percheziţii făcute de poliţiştii braşoveni în judeţele Braşov, Cluj şi Sălaj.

  Mapamond

  Marea Britanie şi Franţa sunt de acord să acorde mai mult sprijin Ucrainei
  Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele francez Emmanuel Macron au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei.

  Local

  Festivalul Berii a adus mii de arădeni pe Ștrandul Neptun
  În primele două seri de festival, zona comercială a Ștrandului Neptun s-a umplut de lume, amintind de vremurile de altădată. 6

  Mapamond

  Generalul rus Alexander Dvornikov ar fi fost înlocuit de Vladimir Putin
  Cel mai important general rus din Ucraina pare să fi fost demis din cauza ritmului lent al progreselor din Donbas. Dacă se confirmă, demiterea generalului Alexander Dvornikov, supranumit „Măcelarul din Alep” pentru distrugerea oraşului sirian în 2015, ar marca încă o remaniere majoră a comandamentului militar rus, sugerând că Putin este nemulţumit de modul în care se desfăşoară războiul. 2

  Local

  Cod galben de instabilitate atmosferică pentru o parte a județului Arad

  Local

  Ziua Drapelului Național al României, marcată la Arad
  Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. 4

  Local

  Femeie de 71 de ani, lovită pe trecerea de pietoni în timp ce traversa strada pe roșu
  4

  România

  România şi alte patru ţări încearcă să amâne planurile UE de a interzice vânzarea maşinilor pe benzină şi diesel
  România, Italia, Portugalia, Slovacia şi Bulgaria vor să amâne cu cinci ani un plan al Uniunii Europene de interzicere efectivă a vânzării de maşini noi pe benzină şi diesel începând cu 2035, potrivit unui document consultat de Reuters. 9

  Mapamond

  Unitatea grupului G7 este în pericol pe măsură ce costul războiului din Ucraina creşte
  Problema războiului din Ucraina va domina în mod inevitabil summitul naţiunilor G7 din Bavaria. Ultimele luni au însemnat un efort financiar considerabil pentru statele occidentale care susţin înarmarea Ucrainei.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.