aradon.ro Web analyticsDrepturile omului, in dezbatere transdisciplinara

Reactualizat la:
Reactualizat la:
<p>ARAD - La Colegiul Naţional Moise Nicoară a avut loc, zilele trecute, o inedită masă rotundă.</p>
Scris de JA-V.F. - <p>ARAD - La Colegiul Naţional Moise Nicoară a avut loc, zilele trecute, o inedită masă rotundă.</p>

Participanţi la dezbateri FOTO: FANÎn dezbaterea cu tema „Drepturile fundamentale ale omului din perspectivă transdisciplinară”, s-au pus în discuţie problemele specifice ale unui nou domeniu de cunoaştere, cel al bioeticii : dreptul al viaţă, respectiv problema avortului, a transplantului de organe, a eutanasiei, a pedepsei capitale, a clonării, precum şi relaţia iubire-sexualitate-căsătorie. Elevii de liceu participanţi au avut ocazia să dezbată toate aceste probleme ale „eticii vieţii”, profitând de prezenţa unor specialişti de marcă, în domeniu: pr. prof. Codin Şimonca, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox Arad, lect. dr. Anca Mustea, de la Universitatea „Vasile Goldiş”, dr. Gheorghe Furău, medic ginecolog , la Spitalul Matern, Florin Roman, procuror criminalist, la Parchetul de pe lânga Tribunalul Arad, Cristian Bocancea, profesor de filozofie la Colegiul Naţional Moise Nicoară, diac. prof. Florin Sirca, inspector de specialitate- Religie la IŞJ Arad.

Astfel, print-o abordare transdisciplinară, medicul, psihologul, preotul, juristul, filozoful şi educatorul au dat fiecare răspunsurile lor la întrebările elevilor, într-o discuţie vie, firească, consistentă, fără inhibiţii şi prejudecăţi. Masa rotundă a fost organizată şi moderată de pr. prof. Mircea Hurdea şi prof. Mirela Mureşan, de la CNMN.

Această întânire în „cuget şi simţiri” e elevilor, profesorilor şi specialiştilor în domeniu s-a încheiat cu lansarea unui proiect ambiţios, pentru anul şcolar viitor: realizarea unei reviste electronice, on-line, a elevilor, care să faciliteze dialogurile transdisciplinare între tinerii adolescenţi.

Lansare de carte

În acest cadru, s-a lansat şi o carte, pe suport electronic: „Drepturile fundamentale ale omului în viziune transdisciplinară”, coordonator pr. prof. Mircea Hurdea, editată de Editura Fundaţiei Moise Nicoară. Ea cuprinde lucrările elevilor de la „Moise Nicoară” şi Seminarul Ortodox, participanţi la Simpozionul Educaţia pentru o cultură a drepturilor fundamentale, care s–a desfăşurat în decembrie, 2010.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  ARADON Sport local

  Mara Guler a câștigat aurul cu record național la 24 de ore
  Atleta de la CSU Arad a alergat 236,33 de kilometri în proba feminină de 24 de ore.

  ARADON Sport local

  Piroș n-a reușit revanșa în deplasare cu Heniu
  „Leoaicele” au cedat cu 1-3 (1-1) și au rămas cu zece jocuri la rând fără înfrângere.

  Local

  Un urs a dat târcoale lacului din Moneasa
  MONEASA. Atenţie, drumeţi! Un urs a fost surprins în Moneasa, în apropierea taberei şcolare care aparţine Consiliului Judeţean Arad. 9

  Local

  Mini-concert al Filarmonicii pentru UTA
  Corul și orchestra Filarmonicii Arad au susţinut, duminică după-masă, un mic concert în sala de spectacole, de ziua UTA, pentru clubul UTA. Artiştii Filarmonicii au dorit ca în acest fel să răspundă gestului suporterilor echipei UTA care în trecutul apropiat au scandat în sprijinul Filarmonicii. 8

  Local

  Sute de amenzi pe starea de alertă, la Arad
  ARAD. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad anunţă că, în numai două zile, respectiv 16 şi 17 aprilie, au fost aplicate 325 de amenzi, în valoare totală de 90.850 de lei, în baza legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea si combaterea efector pandemiei de Covid-19. 7

  Local

  69 de cazuri noi şi două decese în Arad
  ARAD. Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenției anunţă că, în 24 de ore, de sâmbătă dimineaţa şi până duminică dimineaţa, în judeţul nostru au fost depistate pozitive la virusul SARS-CoV 2 un număr de 69 de persoane.

  Local

  Aproape 5.000 de locuri libere la vaccinare în Arad
  Cele mai multe dintre acestea sunt disponibile la centrele în care imunizarea se face cu Pfizer. 4

  Local

  Chef cu 20 de persoane, spart de polițiști și jandarmi
  Participanții au fost sancționați cu amenzi în valoare totală de 5.000 de lei 20

  Local

  De mâine, Săvârșinul se "închide" zilnic la ora 18:00! Incidența cazurilor de Covid-19 a depășit 7,5 la mie
  Moneasa și Șofronea intră în scenariul galben, în timp ce Bârzava ajunge pe lista roșie. 5

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.