aradon.ro Web analytics
Facilităţi pentru contribuabilii afectaţi de starea de urgenţă

De Diana Duțu

Facilităţi pentru contribuabilii afectaţi de starea de urgenţă

Foto: E.C.
E vorba de facilități la plata obligațiilor față de bugetul local. Au fost aprobate prin hotărârea Consiliului Local Municipal.
Scris de Diana Duțu - E vorba de facilități la plata obligațiilor față de bugetul local. Au fost aprobate prin hotărârea Consiliului Local Municipal.

Aleşii locali au aprobat, în ultima şedinţă CLM acordarea unor facilități la plata obligațiilor față de bugetul local pentru durata stării de urgenţă decretate în anul 2020. Aceste facilităţi au fost acordate în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 69/2020, pentru a-i sprijini pe contribuabilii a căror activitate a fost întreruptă total sau parţial prin instituirea stării de urgenţă, fapt care a generat o reducere drastică a veniturilor acestora. Este un sprijin acordat în ideea evitării unor blocaje în activitatea viitoare a acestora, precum și în îndeplinirea obligațiilor de plată către bugetul local.

Reduceri şi scutiri

Iată ce s-a stabilit prin hotărârea CLM: *pentru durata stării de urgenţă decretate în anul 2020, se acordă reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri pentru clădirile nerezidențiale, în cazul contribuabililor care au fost obligați, conform legii, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă, să își întrerupă total sau parțial activitatea economică; *pentru durata stării de urgenţă decretate în anul 2020, se acordă scutirea de la plata taxei pe clădiri în cazul contribuabililor care au fost obligați, conform legii, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă, să își întrerupă total activitatea economică; *pentru durata stării de urgenţă decretate în anul 2020, se acordă scutire de la plata taxei pentru utilizarea temporară a locurilor publice de către utilizatorii suprafeţelor care au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică sau deţin certificatul pentru situaţii de urgenţă TIP1 emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prin care se certifică întreruperea parţială a activităţii economice.

Amendament respins

Prin vocea consilierului Cosmin Buruc, Grupul PSD a propus un amendament la acest proiect de hotărâre: „Se aprobă amânarea pentru o perioadă de trei luni de zile a plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului local pentru toate activităţile comerciale din domeniul alimentaţiei publice sau din alte domenii afectate de închiderea dispusă de starea de urgenţă.”

Înainte de votarea amendamentului, a intervenit Pavel Neamţiu, director al Direcţiei Venituri din cadrul Primăriei, care a precizat: „Vreau să atrag atenţia că nu intră în competenţa Consiliului Local amânarea de impozite şi taxe. Ordonanţa de Urgenţă 69 dă expres ce facilităţi se pot da. Amânarea s-a făcut prin lege – modificarea Codului Fiscal – la impozitul pe clădiri, teren şi auto, până în 30 iunie.”

În consecinţă, amendamentul a fost respins, cu 12 abţineri şi 7 voturi „pentru”. Proiectul de hotărâre a fost aprobat în forma propusă de Executivul Primăriei.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. arad# says:

  Propagandă electorală!

 2. Local

  „Viaţa” - spectacol închinat lui Eminescu de nevăzătorii arădeni
  Membrii Trupei de Teatru ANA au recitat poezii eminesciene pe scena Centrului Cultural Judeţean Arad.

  UT Arad

  Cardoso, la primele declarații după ce a semnat cu UTA
  Jucătorul a dezvăluit de ce nu a performat în Coreea de Sud, dar acum vrea să-și arate adevărata valoare. 2

  UT Arad

  Dumitru Cardoso, noul jucător al echipei UTA!
  Chiar în aceste momente, la stadionul „Francisc Neuman” a ajuns Dumitru Cardoso. Jucătorul cu tată român și mamă afro-braziliană a rămas liber de contract după despărțirea de sud-coreenii de la Suwon Samsung Bluewings (19 meciuri și un gol). 6

  Local

  Incendiu la o casă din cartierul Grădiște din cauza coșului de fum
  Detașamentul de Pompieri Arad a intervenit luni după masa în cartierul Grădiște, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case. Potrivit ISU Arad “din cauza coșului de evacuare a fumului crăpat și amplasat necorespunzător - în apropierea unei grinzi din lemn - s-a aprins acoperișul pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați.

  Local

  Gheorghe Falcă: „Noul pod peste Mureș trece în faza de execuție”
  Fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă, în mandatul căruia s-a inițiat proiectul privind noul pod peste Mureș din zona Șaguna – Aradul Nou, a transmis într-un comunicat de presă că semnarea contractului de execuție este „o victorie pentru Arad și pentru arădeni”. 12

  Local

  Creşte rata de pozitivare la nivelul Aradului
  Tot în creștere este și numărul copiilor internați la secția Pediatrie Infecțioase II. La secția ATI COVID sunt internate 12 persoane. 18

  ARADON Sport local

  Hațegan, încă un pas spre „mondiale”
  ABU DHABI. În această săptămână, doi cavaleri ai fluierului din țara noastră participă la seminarul arbitrilor UEFA aflați pe lista pentru Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. În Emirate au fost invitați 20 de „centrali” și 16 arbitrii VAR, iar printre ei se află și cei mai buni români: Ovidiu Hațegan (41 de ani) și Istvan Kovacs (37 de ani). 1

  Local

  Localurile din Arad - „călcate” de poliție și DSP
  Echipe mixte au întrerupt o zi de naștere și au verificat dacă în localurile din municipiu se respectă măsurile anti-Covid. 5

  ARADON Sport local

  Planuri importante de viitor la secția de atletism a CSU Arad
  CS Universitatea Arad a adunat o grupă de copii cu perspective pentru viitor. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.