aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
Fermieri calamitaţi de secetă în vestul judeţului, unde e cea mai slabă producţie de porumb în trei decenii

Fermieri calamitaţi de secetă în vestul judeţului, unde e cea mai slabă producţie de porumb în trei decenii

De M.B.
la 29 October 2021 07:56
2 Comentarii

Fermieri calamitaţi de secetă în vestul judeţului, unde e cea mai slabă producţie de porumb în trei decenii

Dramă printre producătorii de porumb din vest, din cauza secetei/Foto: FAN
29 October 2021 07:56
În zona Nădlac, cu unele dintre cele mai fertile terenuri din judeţ, producţia de porumb a fost de circa 3 tone la hectar, fată de 10 tone în anii anteriori, iar mulţi fermieri cer ajutor de la stat.
Scris de M.B. - În zona Nădlac, cu unele dintre cele mai fertile terenuri din judeţ, producţia de porumb a fost de circa 3 tone la hectar, fată de 10 tone în anii anteriori, iar mulţi fermieri cer ajutor de la stat.

Trimite articolul

X

ARAD. Zona de vest a judeţului Arad, care are printre cele mai fertile terenuri agricole, a suferit pierderi însemnate la culturile de toamnă, din cauza secetei prelungite din acest an. Mulţi fermieri din Nădlac se declară calamitaţi şi cer statului să îi ajute financiar. Producţia de porumb este cea mai slabă din ultimii 30 de ani în zone precum Nădlac, Pecica sau Secusigiu.

“Suntem calamitaţi”

Preşedintele Asociaţiei “Ţăranul nădlăcan”, Gheorghe Porubsky, afirmă că majoritatea fermierilor din zona Nădlac au suferit pierderi “masive” din cauza secetei. Asociaţia gestionează peste 2.000 de hectare de teren agricol, iar fermierii spun că producţia de porumb a fost cea mai slabă din ultimele trei decenii.

“De când fac eu agricultură, adică de peste 30 de ani, nu a existat o producţie atât de slabă la porumb. Am avut între o tonă şi cinci tone de porumb la hectar, deci media e undeva la trei tone, adică o producţie de trei ori mai mică faţă de ce avem noi în această zonă. Mulţi producători din zonă se declară calamitaţi şi am început să depunem documentaţii pentru a primi sprijin de la stat. Anul acesta nu ne vom putea respecta angajamentele, contractele, iar pierderile vor fi însemnate”, a declarat Gheorghe Porubsky.

Secetă prelungită

Reprezentantul fermierilor din zonă spune că anul 2021 a fost unul foarte secetos, iar plantele nu s-au dezvoltat.

“În zona noastră trebuie să avem o medie de 650 de ml de precipitaţii pe an, dar în acest an, până la această dată, am avut sub 300 de ml. Nici nu ştiu dacă seceta pedologică a fost cea mai tragică sau seceta atmosferică, pentru că au fost multe zile cu arşiţă, care a pârjolit tot”, a declarat Porubsky.

Seceta din vestul judeţului a făcut ca producţia să fie mai slabă decât în zona de deal, unde în mod normal producţia este de 4-5 tone la hectar.

Date confirmate oficial

Conducerea Direcţiei pentru Agricultură Arad transmite că producţia medie de porumb în judeţ a fost cea mai slabă din ultimii ani, iar zona de vest a judeţului a fost afectată de secetă.“Lipsa precipitaţiilor a fost mai accentuată în zonele Nădlac, Pecica şi Secusigiu, unde producţia medie a fost de 3,5 tone de porumb la hectar, faţă de 10 tone anul trecut sau în 2019. Zona de vest a judeţului are terenuri foarte fertile, cu producţii mari în fiecare an, dar nu şi de această dată. În ceea ce priveşte judeţul, producţia medie a fost de 5,6 tone la hectar“, a declarat şeful instituţiei, Ioan Martin.

În judeţ, au fost însămânţate cu porumb 101.711 hectare de teren, iar de pe jumătate din acestea recoltarea s-a încheiat. În 2020, producţia medie de porumb în judeţ a fost de 7 tone la hectar, iar în 2019, a fost de 9 tone la hectar.

Alte culturi

Celelalte culturi de sezon au avut producţii similare cu anii trecuţi sau uşor mai mici, conform datelor Direcţiei Agricole. De exemplu, floarea-soarelui a fost cultivată de 29.729 hectare, iar recoltarea s-a încheiat, fiind obţinută o producţie de 2,7 tone la hectar, similară cu cea din 2020, dar mai slabă decât în 2019, când a fost de 3 tone la hectar.

La soia, însămânţarea s-a făcut pe 9.350 hectare, din care 8.500 au fost recoltate deja, cu o producţie de 1,8 tone la hectar, faţă de 2,5 tone la hectar în 2020 şi 3 tone la hectar în 2019.

O producţie încadrată în media anuală, dar “de calitate bună”, s-a înregistrat la strugurii de vin. Din cele 2.263 de hectare de plantaţii, 2.110 au fost deja recoltate, cu producţie de 5.850 kilograme de struguri la hectar.

Strugurii de masă au dat, pe cele 104 hectare de plantaţii, o producţie de doar 3 tone la hectar, jumătate faţă de media ultimilor ani.

Cartofii de toamnă au fost cultivaţi pe 1.565 hectare, iar producţia medie este de 15,8 tone la hectar. La tomatele de vară şi toamnă, cultivate de 530 hectare, producţia medie este de 18 tone la hectar, încadrată în media anuală obişnuită.

Trimite articolul

X
Taguri:
calamitati ,
Drama ,
fermieri ,
Nadalc ,
Pecica ,
porumb ,
producatori agricoli ,
productie slaba ,
seceta ,
Secusigiu ,
vestul judetului
2 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Oltean says:
    October 30, 2021 at 5:15 am

    Ce se face pentru a se asigura sisteme de iigatii si rezerve suficienta de apa, destinata acestui scop ?

    Reply
  2. Steve says:
    November 2, 2021 at 1:28 pm

    Vesnica si eterna vaicareala a acestor mici dumnezei agricoli. Nici nu e de mirare cand au promis 2000 de RON arenda / ha. Acum au scuze ca nu isi pot onora promisiunile. Si stati, e numai inceputul. Urmeaza vaicareala cu pretul ingrasamintelor, preturile imputurilor din primavara care urmeaza, pretul motorinei, etc. Mai au stimabilii agricultori motive de vaicareala, stati linistiti.

    Reply
  3. Cele mai citite știri

    1
    Înalt oficial european după ce a stat la coadă în vama cu Ungaria, în contextul aderării României la Schengen: „Nu e acceptabil”
    2
    10.000 de euro amendă pentru o sală de fitness care a postat pe Facebook video cu bătaia dintre doi clienți
    3
    La mare, la noi, în Mamaia Nord, noua perlă a litoralului: plaje late, meduze, blocuri de sticlă și „zmeurică”
    4
    Răsturnare de situație la UTA!
    5
    Vezi cine sunt poliţiştii din Arad care primeau şpagă pentru permise
    6
    Patru polițiști și un instructor auto, reținuți pentru 24 de ore în urma descinderilor de la „Permise”
    7
    Polițist băut, implicat într-un accident în zona Vârfurile
    8
    O a treia victimă a accidentului de pe Arad-Șiria a murit la spital
    9
    Doi morți și 6 răniți în accidentul de pe Arad-Șiria
    10
    Uţu Rohozneanu, „ars” de Petre Geamănu

    România

    FMI estimează un deficit bugetar de 6% în acest an şi arată că este nevoie de reforme adiţionale
    Fondul Monetar Internaţional estimează o creştere economică de 2,3% pentru România în acest an şi un deficit bugetar de 6% din PIB şi recomandă autorităţilor de la Bucureşti reforme adiţionale care să reprezinte 2% din PIB.

    UT Arad

    Gazonul de la UTA a „dispărut”
    Primăria Arad anunță că s-au colectat 24 maşini de pământ cu gazon, care a fost dat deja.

    Mapamond

    „Lumea se prăbuşeşte”, avertizează Papa Francisc, atrăgând atenţia că schimbările climatice şi impactul antropic nu pot fi negate
    Reacţiile la încălzirea globală sunt „insuficiente în timp ce lumea în care trăim (...) se prăbuşeşte”, a deplâns Papa Francisc într-un nou text publicat miercuri, cu câteva săptămâni înainte de COP28, negocierile privind schimbările climatice care se vor desfăşura sub egida ONU la Dubai, transmite AFP.

    Local

    PNL Arad s-a „îmbogăţit” cu ALDE
    Liberalii „înghit” ALDE, un partid fără relevanţă şi fără un bazin electoral.

    Local

    Garda de Mediu a închis trei stații GPL din județ
    Au mai fost aplicate 77 de sancțiuni contravenționale, din care 58 de avertismente și 19 amenzi, în valoare totală de 65.711 lei

    Local

    Arad: Transportatorii de mărfuri spun că decizia unor state de a reintroduce controale la graniţe îi afectează
    Una dintre cele mai mari organizaţii ale transportatorilor de mărfuri din România, cu sediul în Arad, atrage atenţia că decizia unor state UE de a reintroduce controale la frontiere va afecta afacerile din domeniu, arătând că deja controalele de la frontiera de vest a României, unde şoferii aşteaptă uneori şi 15 ore pentru a intra în Spaţiul Schengen, le cauzează pierderi financiare.

    Local

    AJOFM Arad la Târgul de Orientare în Carieră de la Bekescaba

    Evenimente

    Prima ediție a Zilelor Complexului Muzeal
    Muzeul arădean va fi în sărbătoare în perioada 12-14 octombrie, cu ocazia primei ediții a Zilelor Complexului Muzeal.

    Advertorial

    Via Carmina - un cartier în care promisiunile devin realitate, în fiecare zi
    Via Carmina este exemplul viu că "ceea ce spunem, facem". "What we say is what we do" nu este doar un slogan pentru noi, ci o filosofie pe care am adoptat-o cu mândrie și consecvență. Străzile refăcute, iluminatul public, construcția sensului giratoriu, sunt dovadă a respectării angajamentului față de comunitatea noastră.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.