aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
Invenții arădene la salonul de la Geneva

Invenții arădene la salonul de la Geneva

De V.O.
la 30 January 2023 08:00 Reactualizat la: 30 January 2023 08:00
3 Comentarii

Invenții arădene la salonul de la Geneva

Foto: V.O.
30 January 2023 08:00 Reactualizat la: 30 January 2023 08:00
Șase arădeni vor participa, în luna aprilie, la salonul de inventică din Geneva, cu invenții ce ar putea revoluționa omenirea.
Scris de V.O. - Șase arădeni vor participa, în luna aprilie, la salonul de inventică din Geneva, cu invenții ce ar putea revoluționa omenirea.

Trimite articolul

X

ARAD. Taxiul aerian sau turbina eoliană cu pale din material textil reciclabil, de două ori mai eficientă, la o înălțime de zece ori mai mică. Sunt realizabile încă de astăzi, pornind de la invențiile unui arădean. Tot el a construit cea mai ușoară bicicletă din lume, ce va intra în cartea recordurilor. Din păcate, în România, nici o firmă nu s-a arătat interesată să treacă la producția de masă. Invenția arădeanului a trezit însă interesul unor oameni de afaceri arabi. Șase arădeni vor participa, în luna aprilie, la salonul de inventică din Geneva, cu invenții ce ar putea revoluționa omenirea. Printre ei, Dan Sobol, un inginer care a conceput un sistem de propulsare care elimină elicea. Că vorbim de banalul uscător de păr și până la elicoptere sau avioane, elicea ar putea deveni istorie. Inginerul inventator, Dan Sobol explică: „Am conceput și am brevetat o soluție complet nouă de propulsie și, respectiv, de tracțiune care poate fi aplicată inclusiv în procesele industriale. Un alt sistem de propulsie decât tot ceea ce există până acum. Intră, totuși, în categoria turbinelor. Va fi un nou tip de turbină. Pentru drone este absolut necesar să înlocuim elicele. Sunt foarte multe dificultăți în timpul zborului legat de prezența acestor elice, ori dacă noi înlocuim aceste elice automat vom obține, în primul rând, randamente mai mari, siguranță mai mare în zbor. Vom avea avantaje atunci când vom trebui să reciclăm materialele pe care le-am folosit în elice. Sunt o mulțime de avantaje, printre care consumul mai mic de de carburant, respectiv consumul mai mic de curent, performanțe mai mari”. Acest sistem de propulsare revoluționar poate fi folosit și în cazul taxiului aerian și este deja brevetat. Este eficient în transportul coletelor sau în agricultură.

Un nou sistem de turbine eoliene

Arădeanul a mai inventat un nou sistem de turbine eoliene, cu pale care să le înlocuiască pe cele clasice, din fibră de sticlă, ce nu pot fi reciclate. „Palele unei turbine sunt esența turbinei. Cele clasice de până acum erau realizate din fibră de sticlă, pale rigide. Noi prezentăm la Geneva o soluție de pale complet pliabile. Aceste pale sunt realizate din țesături elastice, reciclabile, care au și avantaje vizavi de eficiența valorificării energiei extrasă din vânt. Turbinele de tipul acesta, cu ax vertical, nu au ca cerință o înălțime foarte mare. Ele pot să înceapă undeva la 20-25 de metri înălțime, cu atât mai mult cu cât ar putea fi așezate pe o culme de deal, de munte, pe o clădire înaltă. Ele nu au nevoie de sute de metri înălțime, ceea ce înseamnă economii extraordinar de importante. Nu mai vorbim de eficiența propriu zisă energetică”, a spus Dan Sobol.

Cea mai ușoară bicicletă din lume

Prototipul celei mai ușoare biciclete din lume, construită din lemn, este în Arad. „Bicicleta aceasta este, într-adevăr, cea mai ușoară și indiscutabil cea mai ușoară bicicletă din lume pentru că are doar 2.764 de grame și este perfect funcțională. A fost concepută ca să realizăm biciclete mai bune, mai performante, mai ușoare, dar am vrut să demonstrez că o bicicletă cu o cutie de viteze este excepțional de performantă și poate să fie și ușoară în același timp. Avem în interior 48 de trepte de viteză ceea ce este un record. Bicicleta este realizată din lemn de pin norvegian special, bambus și placaje de aviație pe care le foloseam în mod curent în modelism. Bicicleta nu are lanț, întocmai pentru a realiza o greutate mai mică, însă are o transmisie cu cardan realizată și aceasta din lemn de bambus și cântărește 37 de grame. Este ca orice bicicletă normală, chiar este gândită ca bicicletă de velodrom – adică o bicicletă specială – și poată să ajungă la 55-60 de kilometri pe oră cu un biciclist bun. Pentru femei este, de fapt, dimensiunea aceasta, deci cu o biciclistă bună”, explică Dan Sobol, inginer inventator.

Elevi pregătiți din școală

Cei care au legătură cu această lume fascinantă spun că elevii ar trebui pregătiți din școală pentru a-și deschide mintea către inventică. „Cu toții dorim să avem o societate prosperă, dar prosperitatea depinde de modul cum inovăm. Creația și inovația nu se pot obține decât prin educție. Educația are un rol hotărâtor cu atât mai mult cu cât un tânăr petrece aproximativ 20 de ani în școală. Este un timp lung și de aceea eu consider că școala ar trebui să îndeplinească trei condiții esențiale. În primul rând trebuie să avem o școală atractivă, copiii trebuie să meargă cu plăcere la școală. Dacă merg cu plăcere la școală, școala trebuie să elaboreze asemenea subiecte încât copiii să le înțeleagă. Pentru că dacă le înțeleg, le și învață și dacă le învață, le pot explica. În al doilea rând, școala trebuie să facă absolut tot ce-i stă în putință să sădească în sufletul oricărui copil dorința de a învăța și de a cunoaște cât mai multe lucruri. În al treilea rând, școala trebuie să facă tot ce-i stă în putință ca să insereze în minte fiecărui copil magia. Dacă avem o școală care este atractivă, o școală în care copiii doresc să învețe, o școală care inserează magia vom avea suportul pentru a produce cunoaștere”, susține Ioan Rusu, profesor în cadrul Facultății de Inginerie.

Fără interes din partea firmelor românești

Din păcate, deși aceste invenții ar revoluționa piața tehnologiei, nicio firmă din România nu s-a arătat interesată să investească în aceste idei. „Inventivitatea este foarte puțin cerută pe piața românească. Se merge pe, să zicem, clasic, pe ceea ce deja știm. Nu există interes pentru a căuta, a cerceta și de a dezvolta deja o tehnologie, bineînțeles, cu investițiile de rigoare. Chiar și noi ne-am chinuit să facem rost de mici finanțări pentru cercetările noastre. În România în general, în vestul țării, unde, bineînțeles, am tatonat terenul și respectiv firmele mari de nivelul național la București, prin e-mail, prin telefoane, s-au dat la o parte pur și simplu, deși sunt brevete consacrate. Noi avem prototipuri funcționale, asta este cu totul altceva, putem să trecem, și nu mai vorbim că suntem specializați în producția industrială. Eu, la rândul meu, am condus procese tehnologice în fabricile unor patroni. Nu există inițiativă, nu există interes în dezvoltarea soluțiilor noi, soluțiilor novative”, a explicat Dan Sobol, inventator. Arădeanul negociază în prezent cu firme din Arabia Saudită pentru a pune în practică ideile sale revoluționare.

 

Trimite articolul

X
Taguri:
Arad ,
cea mai ușoară bicicletă din lume ,
Dan Sobol ,
Geneva ,
Invenții arădene ,
salonul de inventică ,
sistem de propulsare care elimină elicea ,
Taxiul aerian ,
turbina eoliană cu pale din material textil reciclabil
3 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. coman sava says:
    January 30, 2023 at 10:50 am

    Nu e mai bime așa ????? mai bine cumpărăm produsele de la arabi, decât să le facem noi, românia, țara lui Kăkat !!!

    Reply
    • petre says:
      January 30, 2023 at 1:58 pm

      biciclete de lemn pentru velodrom, si coada la pruna reinventata cu eoliene verticale. am rupt baraca iara, noi romanii.

      Reply
  2. Tuluz-Lotrec says:
    January 30, 2023 at 1:47 pm

    Niciunul dintre antreprenorii mult laudati nu este dispus sa investeasca in asemenea produse? Vrem doar farmacii, covrigarii si case de pariuri?

    Reply
  3. Cele mai citite știri

    1
    Tragedia de pe Mureș, povestită de martori
    2
    VIDEO. Doi motociclişti din Arad au uimit pe toată lumea când au trecut pe lângă un bebeluș care dormea
    3
    OPINII. Rețeta unei tragedii: Mureșul, alcoolul, inconștiența și improvizația
    4
    Barca răsturnată pe Mureș era cârmuită de un bărbat din Semlac și se pare că ar fi lovit un obstacol înainte de a se răsturna
    5
    Cutremur cu magnitudinea de 4.6, lângă Lipova
    6
    Cardurile pentru alimente oferite de Guvern vor fi încărcate înainte de Paște
    7
    Crişan, executat de sârbi?
    8
    Bărbatul găsit mort în apartament, pe Cocorilor, era unul dintre „locotenenții” lui Uțu Rohozneanu
    9
    UPDATE. Cadavru văzut în Mureș, în zona 3 Insule. Pompierii transmit că anunțul făcut prin apel la 112 nu se confirmă în teren
    10
    Seismologul Mihai Diaconescu, de la INFP, despre cutremurul din Arad

    Local

    Înscrierea la examenul de Bacalaureat s-a prelungit până pe 9 iunie
    Perioada de înscriere a candidaţilor la sesiunea iunie-iulie a examenului naţional de bacalaureat s-a prelungit până la data de 9 iunie, a informat marţi Ministerul Educaţiei.

    ARADON Sport local

    Mănuşă de argint pe ringul Cupei României

    ARADON Sport local

    Argint naţional universitar pentru „Aurel Vlaicu”

    ARADON Sport local

    Şapte medalii la „naţionalele” de copii

    ARADON Sport local

    Miruna Anamaria Cotu, vicecampioană balcanică la judo

    Local

    1 iunie alături de forțele M.A.I, în Parcul Aventura Voinicilor

    Local

    Foto. Pun grinzi peste calea ferată

    Local

    „Blue Jasmine”, la Cinema „Arta”
    Regizat de Woody Allen, având-o pe Cate Blanchett în rolul principal, filmul va fi proiectat miercuri seara.

    Local

    Undă verde pentru începerea procesului lui Mambo de la Pecica
    Tribunalul Arad a respins toate cererile şi excepţiile invocate de avocaţii omului de afaceri acuzat de dare de mită.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.