aradon.ro Web analyticsMai multe câmpuri incendiate în martie decât în 2021

De M.B.

Mai multe câmpuri incendiate în martie decât în 2021

Incendierea miriştilor şi problemele ei/Foto: M.B.
Din cauză că îşi dau foc la terenuri pentru a le curăţa de vegetaţia uscată, fermierii riscă să piardă subvenţiile de la Uniunea Europeană.
Scris de M.B. - Din cauză că îşi dau foc la terenuri pentru a le curăţa de vegetaţia uscată, fermierii riscă să piardă subvenţiile de la Uniunea Europeană.

ARAD. Incendiile de vegetaţie scăpate de sub control la care au intervenit pompierii arădeni de la începutul lunii martie au afectat suprafeţe agricole mai mari decât în tot anul 2021, una dintre cauze fiind seceta din această perioadă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad, Ruxandra Klein, ne-a declarat că în perioada 1 – 27 martie 2022 au fost înregistrate 80 de intervenţii ale pompierilor la arderi necontrolate, care au afectat 300 de hectare de terenuri agricole şi păşuni. În tot anul 2021, a fost afectată o suprafaţă mai mică, respectiv 226 de hectare, însă au fost mai multe intervenţii la incendii de vegetaţie – 226.

„Explicaţia are legătură în primul rând cu condiţiile climatice, în această perioadă fiind înregistrată secetă în vestul ţării, ceea ce a favorizat extinderea incendiilor de vegetaţie”, a spus Ruxandra Klein.

 

Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Arad, Stelian Alin Triponescu, a precizat că de la începutul lunii martie ISU a raportat arderi ilegale pe terenuri ale mai multor fermieri care riscă să îşi piardă subvenţiile. El a spus că zece fermieri, în special din zona de deal, vor fi verificaţi în următoarele zile, iar dacă nu pot dovedi că incendierile nu au fost provocate de ei, nu vor mai primi subvenţia pe suprafaţa lucrată în acest an, bani oferiţi de Uniunea Europeană.

Şeful APIA Arad a amintit că acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale este condiţionată de respectarea de către fermieri a unor norme de bază legate de mediu, schimbări climatice, bunele condiţii agricole ale terenurilor, sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor sau bunăstarea animalelor.

“Fermierii care constată că au fost arse suprafeţe de teren pe care le deţin trebuie să anunţe Poliţia, pentru a nu fi sancţionaţi, iar ulterior vor prezenta la APIA o copie a sesizării depuse”, a spus Triponescu.

APIA a încheiat un protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind monitorizarea arderilor de mirişti şi de resturi vegetale.

Sancţiuni mai aspre

Ministrul Agriculturii, Adrian-Ionuţ Chesnoiu, a declarat, zilele trecute, că proprietarii de suprafeţe agricole care apelează la metoda incendierii pentru a-şi curăţa terenurile vor pierde subvenţiile agricole, iar sancţiunile acordate vor fi înăsprite. El a precizat că a avut ocazia să observe din avion fenomenul incendierii terenurilor agricole, ceea ce l-a determinat să discute cu ministrul Mediului despre un plan de acţiune pentru combaterea acestui fenomen.

“Cei care se va dovedi că şi-au incendiat miriştile în mod intenţionat îşi vor pierde subvenţia pentru anul de cerere respectiv, iar acum lucrez împreună cu domnul ministru Tanczos Barna la modificarea legislaţiei, în sensul înăspririi sancţiunilor care se acordă, pentru că până acum era de ajuns să dea o declaraţie fermierul că a găsit suprafaţa de teren pe care o declară la APIA incendiată şi să facă dovada că a depus o plângere către organele de poliţie în acest sens, pentru a fi identificat făptuitorul. Cred că, dacă ai în proprietate o suprafaţă de teren pe care vrei să o lucrezi şi vrei să beneficiezi de fonduri europene, trebuie să şi păzeşti această suprafaţă de teren şi daţi-mi voie să nu cred că există situaţia în care altcineva vine să incendieze în mod răuvoitor suprafaţa de teren a altei persoane”, a declarat ministrul Agriculturii.

Adrian-Ionuţ Chesnoiu i-a avertizat pe agricultorii care îşi incendiază terenurile că distrug elementele nutritive din sol şi pun în pericol viitoarele culturi.

Citește și:

APIA avertizează: Este interzisă arderea miriștilor

65 de incendii stinse de pompierii arădeni în primele două săptămâni ale lunii martie

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  ARADON Sport local

  Salbă de medalii pentru atleții arădeni la „Naționale”
  Luchianov, Coman, Both, Vidrea, Severin și Oriaku au fost pe podium la CN de seniori și U23 pentru cluburile arădene.

  România

  Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare de 60 milioane de euro pentru transportatorii rutieri români
  Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României cu o valoare de 60,7 milioane euro (300 milioane lei) pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul transportului rutier de mărfuri şi persoane în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. 1

  Mapamond

  Guvernul scoţian vrea să organizeze un vot pentru independenţă în octombrie 2023
  Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat marţi planurile pentru organizarea unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei în octombrie anul viitor, promiţând că va lua măsuri legale pentru a asigura desfăşurarea votului dacă guvernul britanic va încerca să îl blocheze, scrie Reuters.

  România

  Încă trei cazuri de variola maimuței în România
  Ministerul Sănătății a anunțat că pe teritoriul României au fost confirmate încă trei cazuri de variola maimuței. Toți pacienții sunt din București. 1

  România

  Premierul anunţă că depozitele de gaz ale României sunt la 41% din capacitate
  Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marţi că depozitele de gaz ale României sunt în prezent la 41% din capacitate, dar că procentul va ajunge la 80% până la 1 noiembrie.

  Local

  Încă o investiție ratată de Arad: STIHL investește 125 de milioane de euro la Oradea
  Managementul bun al orașului Oradea și județului Bihor dă, din nou, roade. Dar și o lecție Aradului, despre cum ar trebui tratați potențialii invetitori. 4

  Local

  18 noi cazuri de Covid, în ultimele 24 de ore, la Arad
  Cazurile de Covid-19 sunt din nou în creștere, atât la nivel național, cât și european.

  Local

  Nu le pasă de nimic
  O lună, două sesizări, o amendă, o promisiunea ratată şi bălăriile cresc pe mai departe în Micălaca 300, în vecinătatea supermarketului Supeco. 1

  Advertorial

  Tipuri de salam mai puțin cunoscute, dar care merită atenția ta

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.