aradon.ro Web analyticsProiectul blocurilor din Grădişte merge înainte

De Diana Duțu

Proiectul blocurilor din Grădişte merge înainte

Trei blocuri cu 5 etaje şi unul cu 3 etaje ar urma să fie construite/Foto: FAN
PUZ-ul a fost avizat de Comisia de Urbanism, un proiect de HCLM vizând investiţia a fost afişat la transparenţă.
Scris de Diana Duțu - PUZ-ul a fost avizat de Comisia de Urbanism, un proiect de HCLM vizând investiţia a fost afişat la transparenţă.

ARAD. Proiectul rezidenţial de pe strada Cehov din Grădişte – care a stârnit nemulţumirea locuitorilor din zonă – revine în atenţie publică odată cu anunţul de transparenţă decizională al Primăriei:

„Începând cu data de joi, 16.09.2021, pe site-ul Primăriei Municipiului Arad, este afișat următorul document privind: Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism Plan Urbanistic Zonal (PUZ) și Regulament Local de Urbanism (RLU) aferent: <Zonă rezidențială și funcțiuni complementare servicii/comerț>, Municipiul Arad, str. Anton Cehov nr.20. Până la data de 06.10.2021, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind acest document. Proiectul de hotărâre poate fi consultat începând cu data de 17.09.2021, pe pagina www.primariaarad.ro secțiunea Activități normative – Transparență decizională – Proiecte de hotărâri, și la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 5, luni marți, miercuri, între orele 8.30–15.30, joi, între orele 8.30-17.30, vineri, între orele 8.30-14:00.

Blocuri pe 6 niveluri

Reamintim, e vorba de o investiţie aparţinând SC Inteco Holding SRL, care ar urma să prindă contur pe o suprafaţă de 10.207 metri pătraţi situaţi în partea estică a intravilanului Municipiului Arad, cartierul Grădiște (cu acces din strada Anton Cehov).

Funcţiunea dominantă propusă prin PUZ este cea rezidenţială, şi anume „locuire colectivă cu regim de înălțime de până la P+3E (pe o parcelă de 1.708 mp), respectiv P+4E+1Er (pe trei parcele în suprafaţă totală de 6.348 mp). Spațiul verde amenajat are un total de minim 1.356,00 mp, reprezentând 13,29% din totalul suprafeței terenului reglementat prin PUZ.

„Acest procent acoperă inclusiv zona verde amenajată aferentă zonelor de servicii/comerț amplasate la parterul imobilelor de locuit” – se arată în documentaţia de urbanism.

 

Vecinii, neluaţi în seamă

Aşa cum Jurnal arădean/ Aradon v-a informat în vara acestui an, locuitorii străzilor Orient, Cehov și V. Moga din cartierul Grădiște au adresat o scrisoare deschisă primarului în care reclamau, în principal, înălţimea construcţiilor. Vecinii investitorului consideră că e anormal să se construiască blocuri cu cinci etaje într-o zonă de case.

Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism i s-a părut, probabil, foarte normal, din moment ce în şedinţa din 3 august 2021 a avizat favorabil Planul urbanistic zonal şi Regulamentul local de urbanism aferent acestuia.

„Amplasamentul studiat se află poziţionat după ultimul şir de locuinţe unifamiliale de pe strada Cehov, nu este vorba despre un amplasament situat în mijlocul unor loturi de case. Practic, nu se introduce un volum mare între locuinţe unifamiliale, ci se dezvoltă o nouă funcţiune, după limita locuinţelor individuale existente” – e explicaţia investitorului.

Citește și:

Locuitorii din Grădiște, scrisoare deschisă către primarul Bibarț

23 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Basil says:

  Altfel cum ar putea arata ca un cacat Aradul ? Votati alianta PULA (plus, usr, liberalii si aur) !

 2. Jack says:

  Asa se spala banii inteco a luat spaga de la deszapezire va face blocuri sprijiniti de penalii din primarie apoi vor vinde promo apartamente….cosa nostra!

  • ica says:

   daca are romanul bani sa cumpere acolo un apartament , inseamna ca e bine in Romania!!!!!(chiar si in rate) De ce se construieste daca ne tot plangem ca nu avem bani?? uita-te si la Areduri, toate sunt cumparate si la ce pret????Numai romanul investeste in case, sa aibe 2-3 ca sa vada lumea cat de bine o duce…

 3. Johnny says:

  Ăsta e finul pocăit al lui Falca. Pma și CJA trec peste toate și orice și oricine ca să-l satisfacă pe acest semialfabetizat.

 4. Teretean says:

  Teren berechet pe malul Muresului din Alfa pina la Coandi și dezvoltatori se stresează cu Grădiștea.

  • ciocanul says:

   exact si pe la mata prin gaoaza…in Chekeci [e Sezatorii colt cu Dinamo aproape spalatoria ce autorizatie are sa deranjeze tot blocul X 40??mai bn sa fie demolata si sa se construiasca un bloc in locul angajatilor cu 5 clase ce injura,scuipa,pun manele si deranjeaza tot blocul.

   • Pitagora de la Intim says:

    Ce autorizație bai ciocane😜? Proasta pula a fost la cur la mata sarmana 😒mai bine-l sugea de maduva pe tactu😂 vinitura infecta marș în est

 5. Anonim says:

  Stiri pe scurt: coruptie !

 6. Florin Spreizer says:

  Eu cred ca vecinii sunt doar frustrati.

 7. Anonim says:

  Aici sunt peste 100 apartamente. Cam multi bani sau facut din deszapezire. Vecinii sunt fustrati pentru ca vor fi umbriti in primul rand doar

 8. anonim says:

  Intrebam pentru un prieten : cine e in spatele SC Inteco Holding SRL, cine e proiectantul acestei chestii de tip comunist ca in anii 1975-1989 ? Parca dupa tulburarile din 1989 se promitea romanilor ca astfel de mizerii nu se vor mai petrece. E ca pe vremea cand nu cutezai sa iti iei un teren si sa iti faci casa ca te trezeai expropiat si cu blocul-cazarma in gradina si tomberoanele lui la gard.

 9. Tuluz-Lotrec says:

  Celor din conducerea Aradului nu le pasa de orasul asta, doar de interesele lor meschine.

 10. erji says:

  intentionat nu se vrea sa se emita PUG pt Arad, ca sa se poata face asa ceva. daca si blocurile vor fi facute cum fac soselele, e clar …

 11. aradean says:

  pt postaci
  aveti dreptate dar degeaba strigati acum, asta ati votat asta avem !
  Povestea un salariat dintr-o firma ce se ocupa cu ridicarea de asmenea blocuri ca cel mai bine se castiga din asemenea constructii de blocuri. Se ridica repede si se iau banii urgent / si nu putini/ asa ca…….. pa si pusi
  Faceti un calcul cat costa ridicatul unui aparatment / materiale teren manopera /. si cu cat se vinde si apoi spuneti-va parerea.
  Nu degeaba se darama in draci fabricile ca sa se poata ridica asemenea blocuri Cea mai recent daramata fabrica – pardon PRIVATIZATA , cică- este Tehnometalica de pe str Saguna. Care mai urmeaza la……..” privatizare”?? ha?
  Oare cand vine randul palatului cultural muzeului sau teatrului sau mai stiu eu carei cladiri centrale??

  • kruger says:

   Habar nu ai ce vorbesti
   Proprietarul a vandut fabrica,iar cel care a cumparato poate chiar sa construiasca altceva in locul ei

  • mig29 says:

   Deci tovarase aradean, jack si compania de bolsevici: in Romanica dupa Ceasca nu s-a mai si nu se mai construieste nimic!! Este adevarat ca in Bucuresti, Ilfov, Constanta, Cluj, Timisoara, Brasov, Iasi, Sibiu, Oradea, etc. se construieste la greu. Dar pentru voi comunistii nu se mai construieste nimic, totul este o propaganda occidentala, constructiile noi (turnuri de birouri, locuinte in blocuri noi-rezidential, mall-uri, hypermarket-uri, logistica, fabrici, cartiere de vile, etc.) pentru voi sunt doar o holograma ca sa va amgeasca vesticii! In Romanica a construit (cu insasi mintea si mana lui) doar Ceasca si acuma nu s-a terminat inca de “varuit” ce a proiectat si construit Ceasca -asa ne “prooreceati” voi bolsevicii in anii 1990 – (intaiul dulgher, fierar, lacatus, zidar, faiantor, indstalator, inginer proiectant al RSR)!!! ASA CA VOI COMUNISTII MUCLES PE AICI, nu se construieste nimica nici in Arad nici in Romanica! Doar in Coreea de Nord se mai construieste pentru voi nostalgicii! Asa ca o excursie DEFINITIVA pentru voi nostalgicii (pentru reimprospatarea vechilor “amintiri”) in Coreea de Nord este extrem de recomandata!! Pricepit dragi comunisti????

 12. Stefan51 says:

  plec de la o realitate,cei care vor cumpara acolo,sigur au cel putin o masina,multi chiar doua de familie,unde vor parca?vor umple strazile adiacente?

 13. Ivona Ivona says:

  Ce pile au unii.Fac ce vor in Arad cosntructorii astia….
  Singura chestie utila ar fi sa faca plangeri si sa atace in istanta… Si noi sa ii ajutam ar trebui sa nu cumparam acele blocuri… Rusine Primariei!

 14. Stiu despre ce vorbesc says:

  Toate injuraturile si limbajul, la propriu, ca la usa cortului nu ajuta cu nimic. Singurul lucru care ajuta este aplicarea legii urbanismului si coerenta societatii civile. Daca cei implicati, direct sau indirect, vor lua atitudine si vor participa activ , nu doar cu injuraturi anonime, la dezbaterile publice care privesc asemenea proiecte, atunci nimeni nu ar putea trece peste opinia cetatenilor Aradului.
  In primul rand trebuie respectat PUG-ul in vigoare si cerut CLM sa nu aprobe astfel de PUZ-uri pana la finalizarea noului PUG. In al doilea rand, indicii de ocupare ai terenului si nivelul de inaltime sunt strict reglementate prin Regulamentul General de Urbanism. Daca regimul de inaltime in zona adiacenta este de P+M, nivelul maxim va putea fi mai mare cu maxim 2 (doua) nivele.
  In al treilea rand, implicatiile pe care o investitie imobiliara pentru 100 de apartamente le are asupra intregului oras, nu doar asupra unei strazi, trebuie sa faca obiectul unor studii de circulatie, sociale, de mediu, etc. Unde vor merge la scoala, la gradinite, etc. copiii din acest cartier? Unde se vor juca, au locuri de joaca corespunzatoare? Cum vor aglomera circulatia la orele de varf cele 100 de autoturisme (minim) care vor intra si iesi din incinta? Unde vor beneficia cei 100apartamente x minim 2 persoane/ apartament de servicii medicale? Unde vor parca, cele 100 de autoturisme, vor avea un garaj colectiv, de exemplu inierbat, sau in fata blocului pe suprafete din beton? Ce dotari pentru petrecerea timpului liber sunt asigurate ? Care este impactul poluarii fonice, cum influenteaza marirea considerabila a amprantei de carbon zona punctual si la nivelul intregului oras. Si asa mai departe.
  Problemele generate de un proiect de urbanism sunt multiple si complexe. Din acest motiv urbanismul este o stiinta, se studiaza 5 ani intr-o facultate de profil si implica specialisti din toate domeniile. Aviz celor care aproba din pix investitii promovate de prieteni, acoliti, amici politici,etc. fara a avea nevoie de nici un fel de cunostinte in domeniul urbanismului. Daca nu te pricepi, nu e o rusine sa ceri sfatul celor care se pricep datorita exclusiv pregatirii profesionale.

  • mig29 says:

   Buuun, corect stimate “stiu despre ce vorbesc” dar in situatia expusa de tine inseamna ca nu ar fi trebuit sa se mai construiasca nimica dar absolut nimica in Romanica si nu vorbesc numai de Bucale unde este jale cu “J mare”!! Daca ar trebui respectate simultan si cumulativ toate cerintele enumerate de tine (mai enumara-le odata) atunci nu numai la Arad (unde se construieste foarte putin fata de alte orase si nu vorbesc de Timisoara ci de ex. fata de Oradea) nu mai poti construi nimica dar absolut nimica! Sunt dispus sa ne intalnim sa-mi explici cum se poate construi cu indeplinirea tuturor cerintelor enumerate de tine si eu iti “dau in cap” ce cerintele tale si iti demonsttrez ca nu mai ai voie sa construiesti absolut nimica , dar absolut nimica in Romanica decat niste colibe!!! Pe de alta parte lasati-o mai moale cu “amprenta de carbon” ca in 15-20 de ani vor fi doar masini electruice si hybrid!!!

   • Stiu despre ce vorbesc says:

    Corect! Ne dorim niste constructii realizate haotic, ca in Bucuresti? Foarte bine, le putem avea. La Oradea se construieste tinand cont de PUG-ul pe care au avut grija sa-l respecte, iar acest PUG este intocmit tinand cont inclusiv de toate criteriile pe care le-am enuntat, iar prin PUZ-uri nu se schimba caracterul unei zone. La Oradea au deja PUG-ul reactualizat si aprobat, la Arad nu avem nevoie de “chestii minore” care sa ne tulbure entuziasmul si elanul creator, vrem dezvoltare.
    Daca ne dorim sa aflam care este impactul a minim 100 de masini la o ora de varf, de exemplu la 7,30AM,pe podul rutier din Gradiste, nu avem decat sa facem un studiu de circulatie sau sa consultam pe site-ul Primariei Planul de mobilitate Urbana, document public. Daca ne intereseaza nevoia reala de dotari si servicii intr-un cartier de locuinte nu trebuie decat sa facem un recensamant al dotarilor existente si sa apreciem nevoile pentru o populatie crescuta cu minim 200 de persoane. Exista persoane a caror meserie este exact asta: sa ne furnizeze date statistice si scenarii pentru asemenea situatii. De asemenea exista si un recensamant al populatiei Aradului din care rezulta distributia pe varste si zone a populatiei.
    Un cartier nu are nevoie doar de supermarketuri si cafenele. Sunt multe alte dotari care sunt necesare pentru a beneficia de o locuire civilizata, de calitate. Nici despre modul in care retelele existente in zona sunt dimensionate pentru inca minim 100 de apartamente in plus nu e foarte greu sa existe un calcul.Daca locuintele individuale inseamna pentru d-voastra locuire in cocioabe, nu imi dau seama cum pot sa va conving de contrariu. A construi mult cantitativ, nu inseamna ca am construit la un standard calitativ corespunzator, ca prin cantitate ( ca la numaratoarea blocurilor pe cincinale)am atins apogeul locuirii de calitate.
    Pana la momentul in care aradenii vor circula doar cu masina electrica proprie,( sa dea Domnul sa aveti dreptate) moment pe care il estimati la 15 ani, locuitorii zonei vor trebui sa suporte caldura de 40 de grade in locuintele lor cu 6 nivele, fara prea multa vegetatie in jur, departe de mijloacele de transport in comun, incercand sa se racoreasca fiecare in apartamentul propriu cu ajutorul de aerului conditionat montat individual in fiecare apartament. Si ca sa avem o imagine idilica completa, ne putem imagina si statia de pompare a canalizarii menajere cu aroma ei specifica si cum va refula canalizarea in caz de ploaie torentiala. Nu ca ar fi ceva nou, situatia este identica in tot orasul, de ce sa nu tindem inspre perfectiune.

 15. Advertorial

  Cele mai importante sfaturi pentru a folosi un hoverboard în siguranță
  Hoverboard-urile sunt la modă în acest moment, dar merită cu adevărat să fie atât de populare?

  România

  Guvernul lansează un nou pachet de măsuri sociale și economice de la 1 iulie: 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici, rate amânate și stop angajărilor la stat
  Coaliția de guvernare a decis luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

  România

  Poliția testează o aplicație de mobil care fotografiază numărul de înmatriculare pentru a afla dacă mașina are asigurare sau nu
  Poliția Română testează o aplicație de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva secunde dacă o mașină este asigurată sau nu. Aplicația va deveni operațională în acest an.

  Mapamond

  Lituania își retrage ambasadorul din Rusia
  Administraţia Lituaniei a anunţat, luni după-amiază, că îşi va retrage ambasadorul din Rusia de la data de 1 iunie, în contextul tensiunilor generate de intervenţia militară rusă în Ucraina, informează agenţia Reuters. 1

  Mapamond

  Un diplomat rus de la Națiunile Unite și-a dat demisia, spunând că nu i-a fost „niciodată atât de rușine” de țara sa
  Organizaţia Naţiunilor Unite este cea mai importantă organizaţie internaţională din lume. 1

  Mapamond

  Noi cazuri de variola maimuței depistate în Marea Britanie
  Încă 36 de cazuri de variola maimuţei au fost depistate în Marea Britanie, iar virusul ar putea deveni endemic în Europa, avertizează autorităţile sanitare, citate de Sky News.

  ARADON Sport local

  Urmează faza a doua în Liga 5
  ARAD. A fost şi ultima rundă a sezonului regular în cel de-al doilea eşalon valoric al fotbalului judeţean, Liga 5. Cunoaştem echipele calificate în play-off, care vor lupta pentru promovarea în elită, cu jocuri tur-retur, dar şi pe cele din play-out, care vor disputa încă un tur.

  Local

  Expoziţie documentară, de Bicentenarul Teologic
  Despre istoria învățământului teologic ortodox arădean, în formele sale de Institut și Academie.

  UT Arad

  Ilie Poenaru are ambiţii mari la UTA!
  Noul tehnician al UTA-ei a vorbit despre un loc în primele şase echipe din Liga 1. 3

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.