aradon.ro Web analytics
S-a decis falimentul Sanevit Arad

De M.B.

S-a decis falimentul Sanevit Arad

Instanța a pus pecetea pe Sanevit/Foto: JA
Fosta fabrică de seringi a acumulat datorii de peste 20 de milioane de lei, cea mai mare parte a acestora faţă de bugetul municipiului Arad.
Scris de M.B. - Fosta fabrică de seringi a acumulat datorii de peste 20 de milioane de lei, cea mai mare parte a acestora faţă de bugetul municipiului Arad.

ARAD. Soarta primei fabrici de seringi de unică folosinţă din România a fost decisă în cele din urmă de către judecători. Tribunalul Arad a admis începerea procedurii falimentului “Sanevit 2003” S.A. Arad, la cererea lichidatorului judiciar şi administratorului societăţii. Asta după ce în luna iulie s-a dispus, într-un alt proces, dizolvarea societăţii, care are datorii istorice. Acestea depăşesc suma de 20.000.000 de lei, mai mult de jumătate fiind doar către Primăria Arad, din taxe şi impozite neplătite. La momentul încetării activităţii, în 2013, datoria era de 8,4 milioane de lei, însă de atunci a tot crescut, chiar dacă din Sanevit au rămas doar fostele hale de producţie.

Soluţia Tribunalului

În 8 noiembrie, Tribunalul Arad s-a propunţat şi a admis cererile lichidatorului judiciar Ioana Bubulete IPURL şi a debitoarei SC SANEVIT 2003 SA.

“În temeiul art. 145 alin. (1) lit. D din Legea nr. 85/2014 privind procedura insolvenţei, dispune începerea procedurii falimentului debitoarei SC SANEVIT 2003 SA. În temeiul art. 145 alin 2 din Legea nr. 85/2014, desemnează lichidator judiciar pe Ioana Bubulete IPURL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 64 din Legea nr. 85/2014. În temeiul art. 145 alin 2 din Legea nr. 85/2014, dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al debitoarei”, se arată în soluţia pe scurt publicată pe portatul Tribunalului Arad.

Judecătorii au dispus notificarea deschiderii procedurii de faliment la Oficiul Registrului Comerţului şi informarea părţilor interesate. Termenul limită pentru depunerea cererilor de recuperare a datoriilor a fost fixat pentru 23 decembrie 2021.

Instanţa a mai dispus “sigilarea bunurilor din averea debitorului şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare”.

Deşi executorie, decizia instanţei poate fi atacată cu apel, însă surse implicate în acest dosar ne-au spus că nu există părţi interesate să oprească falimentul, din moment ce chiar societatea a cerut admiterea procedurii.

Planurile eşuate

Sanevit 2003” S.A. Arad aparţine în totalitate statului român, care a eşuat în încercările de privatizare şi resuscitare a producţiei. În februarie 2021, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri răspundea întrebărilor adresate de Jurnal Arădean şi www.aradon.ro cu privire la situaţia fabricii. La acea dată, împotriva societăţii era formulată în instanţă o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei din partea Primăriei Arad. De asemenea, erau emise o serie de notificări şi somaţii de plată rezultate în urma unor hotărâri judecătoreşti definitive.

“În anii 2015 și 2016, Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a declanşat procedura de privatizare, publicând două oferte de privatizare, însă niciun dosar de prezentare nu a fost cumpărat. Societatea se află în administrare specială prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1907/18.11.2008. În anul 2018, Patronatul European al Întreprinzătorilor cu Dizabilităţi a depus o scrisoare de intenţie şi a efectuat mai multe vizite la societate, după care a solicitat începerea demersurilor pentru privatizare. Având în vedere că ministrul Economiei a aprobat reluarea procedurii de privatizare, în conformitate cu legislaţia în vigoare, a fost reluată procedura prin actualizarea raportului de evaluare, raport finalizat în data de 21.09.2018. S-a derulat o procedură de achiziţii pentru publicarea anunţului de privatizare în presă şi s-a semnat un contract cu un furnizor media, contract a cărei durată a expirat înainte de a se putea publica anunţul de privatizare. S-a început elaborarea dosarului de prezentare, dar acesta nu a putut fi finalizat din următoarele motive: imposibilitatea obţinerii Declaraţiilor pe proprie răspundere autentificate la notariat a membrilor Consiliului de Administraţie şi a cenzorilor; lipsa Certificatelor de obligaţii bugetare privind datoriile societăţii către bugete”, informa Ministerul Economiei.

Conform sursei citate, „membrii Consiliului de administraţie nu şi-au mai acceptat mandatul, deoarece societatea nu mai avea conducere şi nici salariaţi, iar firma de pază a refuzat să mai efectueze paza având în vederea întârzierea plăţilor”.

Ministerul Economiei susţinea că a încercat să reorganizeze Consiliul de Administraţie, dar “nu s-au identificat persoane pentru a prelua aceste funcții”.

 

Explicaţii morții Sanevit

Fabrica arădeană de seringi era mândrie naţională la mijlocul anilor 1990. Capacitatea anuală de producţie era de 160 – 200 milioane de seringi şi 520 milioane de ace medicale.

Ministerul Economiei explica, în februarie 2021, de ce fabrica arădeană s-a îndreptat spre faliment:

„Având în vedere deschiderea pieţelor în faţa importurilor de tot felul după 1990, societatea s-a văzut în situaţia de nu reuşi să vândă produsele beneficiarilor potenţiali (sistemul sanitar intern) și în scurt timp a ajuns într-o situaţie dificilă. De asemenea, trebuie menționat faptul că societatea nu a lucrat niciodată la mai mult de 30% din capacitate”.

15 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Vali says:

  Lasă că importam seringi. De ce sa ni le producem noi. Intermediari care asigură importul, nu trebuie să câștige și ei?

 2. Nicu says:

  La fel ca alte fabrici, in loc sa caute clienti si sa vanda la preturi competitive (atat in tara cat si afara), au preferat sa astepte sa vina clienti la ei si sa vanda la aceleasi preturi umflate.
  Cobducere de kkt la fel ca in toate institutiile din tara. In loc sa producem si sa devenim noi exportator, stam si asteptam minuni sa vina banii singuri. De fapt asta e si mentalitatea romanilor de rand, asteapta sa primeasca mai multi bani fara sa invete nimic nou si fara sa faca nimic in plus.
  Dar, da… strainii sunt de vina ca stiu cum sa faca business, nu noi…

  • infractorul says:

   Niclule…vorbesti… vorbe.
   Echipele de conducere in firmele de stat au fost si sunt puse pe principiu obedientei si “asculatarii” . Nici un “angajat” la stat nu are initiativa/parere proprie/demnitate…Toti vad infractiunile care se savarsesc in jurul lor si TAC, de la portar pana director general. Din Sanevit s-a furat inca din faza de proiect, pune un cal sa alerge cu un picior amputat, pe urma te miri ca nu are “performante”.
   PS. vezi prezentul…mastile din piata sunt “de import” cu toate ca avem producatori privati in RO. Sa faci productie in RO pt piata interna e sinucidere curata….!

   • claudiu- says:

    corect….noi producem masini si nemti le cumpara, nu doar ca ne cumpara Dacia Daster dar sa vezi ce reclama face la tv….noua nu ne place dacia noastra, noi cumparam harburile lor si apoi cand moare cate unul in accident auto, dam vina pe masina, ba ca un bmw vechi, ba ca e prea puternic…..suntem prea mandri de noi ca sa ne injosim sa cumparam un Daster ca doar vecinul care e somer , are mercedes….daca noi facem asa, atunci ne meritam soarta.

 3. Mocofan-club says:

  Păi, să falimenteze o fabrică de seringi e ca și cum ar falimenta una dă pită, ținînd cont de faptul că, ambele sunt vitale în egală măsură.

  • Gica says:

   Pentru ca smardoii lesina cand vad acul.Mai multe asistente mi-a spus asta.Le e frica la romani de ace de aici falimentul combinat cu un management de stat. rar vre-un stat care poate administra o afacere simpla, si nasa a fost depasita pentru ca nu e in stare sa controleze costurile.Asa e la stat, totul e scump pt ca banii nu sunt munciti de ei.banii veniti uror se scurg printre degete.

 4. Stefan51 says:

  care dezvoltator isi freaca miinile de bucurie?primaria lu peste

 5. TEO says:

  CRETINISM!!!!!!
  Imporți seringi, după ce ucizi o fabrică

 6. T says:

  ,,nui” bai probabil in locul fabricii se face un nou ,,lidl,,

 7. klaus says:

  ADICA AM FACUT O FABRICA DE LA CARE MEDICINA ROMANEASCA NU A VRUT SA CUMPERE PRODUSELE ???? Nu e vina celor ce ne mint , ne fura ,etc pentru ca ei asta stiu sa faca ! Vina ne apartine tuturor fiindca vedem si tacem in loc sa-i luam la intrebari ! Ei au inchis-o pentru ca tot ei – poate prin intermediari – sa o cumpere pe nimic !! Acolo sant banii nostri pentru care avem dreptul sa punem intrebari .Unde e justitia aia,platita bine ca sa aiba grija de bunurile acestei tari !

  • klews says:

   …platita,nu bine, ci colosal de bine! Am vazut cat de “bine” au avut grija ,inclusiv de TERENURILE(IMOBILELE) acestei tari ,cand le-au retrocedat abuziv si i-au imbogatit pe niste escroci! Avem exemple(unul de notorietate) si in judetul nostru…

 8. Cosmin says:

  In 8 ani nu s-au gasit solutii? Da-o dracu’ de treaba…

  Las’ ca la anul deja se prevad probleme globale la aprovizionarea cu seringi, o sa fie ok

 9. Nicu says:

  Fabrica statului boicotată de directorii (de spitale ai) statului.Dacă era de stat nu putea da mita sa i se cumpere marfa,cum fac privatii.Posibil ca în vremea aceea chinezîi din fabrici similare,începând cu directorul,lucrau pe un blid de orez.Azi ei lucra pe mulți $ iar noi pe faliment.

 10. Aradean says:

  Furati si distrugeti ordinarilor !! Mafia Falconetii – Bibart terorizeaza in continuare Aradul si aradenii stau si joaca biliard de buzunar inloc sa iasa in strada sa alunge aceste vinituri ordinare napoi peste Carpati !!

 11. gigi says:

  Cea care a contribuit la falimentarea firmei este primăria Arad , cat de ” căpcăuni „ poti să fi să subminezi propria industrie a orașului și unică in Europa de est . Pe voi v-au ales arădenii sau miticii ?

 12. Oameni

  Actorul francez Gaspard Ulliel a murit la vârsta de 37 de ani, după un accident la schi
  Actorul francez Gaspard Ulliel a murit în urma unui accident de schi. Starul viitorului serial Moon Knight de la Marvel şi modelul Chanel a fost spitalizat marţi după ce a suferit o accidentare la cap.

  ARADON Sport local

  Speranțe mici pentru o îmbunătățire la rugby-ul în 15
  CSU Arad a avut rezultate bune la rugby în 7, dar are probleme la cel în 15.

  Mapamond

  Un candidat la Senatul SUA fumează marijuana în spotul său electoral
  Un candidat la Senatul SUA din Louisiana a difuzat marţi o reclamă în care fumează marijuana, în încercarea de a declanşa ceea ce el numeşte „un nou dialog” asupra drogurilor. 1

  România

  Ministrul Educației, mesaj către profesorii greviști: La rectificarea bugetară se vor identifica soluţii
  Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis un mesaj profesorilor care miercuri au organizat o grevă de avertisment. Sunt convins că la rectificarea bugetară se vor identifica soluţii, a spus Cîmpeanu.

  Local

  Curent la preţ astronomic pentru Compania de Transport Arad
  Factura pe luna ianuarie este uriaşă, de 2,4 milioane de lei, după ce compania a fost nevoită să cumpere energie electrică la un preţ de zece ori mai mare decât anul trecut. 8

  Mapamond

  La 87 de ani, Brigitte Bardot, refuză sa fie vaccinată împotriva Covid. A plecat în Africa folosind un certificat fals
  Brigitte Bardot a declarat că nu va face vaccinul împotriva Covid. Actriţa în vârstă de 87 de ani a explicat: „Sunt alergică la toate substanţele chimice”. 8

  România

  Guvernul a decis: minivacanță de cinci zile pentru români!
  Veste bună pentru salariaţi. Conform Codului Muncii în anul 2022 vor exista 15 zile libere! 5

  Local

  Mica Unire, sărbătorită la Arad
  Instituția Prefectului – Județul Arad organizează, luni, 24 ianuarie, pe platoul din fața Palatului Administrativ, o serie manifestări pentru a marca Unirea Moldovei cu Țara Românească. 3

  Local

  UAV Arad, partener în proiectul RoCult Vest
  Proiectul își propune să contribuie la afirmarea identității culturale a regiunii de vest, în contextul național.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.