aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
„Un askenaz între România şi Eritreea”

„Un askenaz între România şi Eritreea”

la 1 June 2016 10:40

„Un askenaz între România şi Eritreea”

1 June 2016 10:40
Lansare de carte la la Sinagoga Neologă Arad, în prezenţa autoarei Dova Cahan.
Scris de tripon - Lansare de carte la la Sinagoga Neologă Arad, în prezenţa autoarei Dova Cahan.

Trimite articolul

X

La Sinagoga Neologă Arad a avut loc, recent lansarea cărţii „Un askenaz între România şi Eritreea” de Dova Cahan.

Inițiatoarea și organizatoarea acestui eveniment de la Arad, a fost Dana Sas – președinta Clubului Femeilor de Afaceri din Arad, cea care a „gândit” regia momentului. Gazdă primitoare – Comunitatea evreilor din Arad, prin președintele comunității, ing. Ionel Schlesinger, iar prezentarea volumului a fost făcută de prof. univ. dr. Marius Ioan Grec, Directorul Centrului de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal” al UVVG din Arad.

Pentru a înțelege unele noțiuni la care face referire autoarea volumului, Dova Cahan, am cosiderat că este bine să facem, de la început, următoarele precizări:

Marea majoritate a evreilor de origine europeană se împart în două rituri de cult: evreii așkenazi, multă vreme vorbitori ai limbii idiș și având o pronunțare tipică a limbii ebraice. Mai ales după emancipare și ieșirea din ghetouri, evreii de rit așkenaz (ca, de altfel și cei sefarzi) au influențat și au fost influențați de culturile popoarelor europene pe lângă care au trăit și evreii sefarzi, care s-au stabilit în Peninsula Iberică, începând din timpul dominației romane și care au fost influențați în cei 700 de ani de stăpânire arabă și de cultura mauro-spaniolă.

Evreii de rit așkenaz sunt o populație care provine din vestul și centrul Europei, mai ales în țările germanice, unde au ajuns după izgonirea din Iudeea de către trupele Imperiului roman. Începând din primele secole ale primului mileniu al erei noastre și mai ales în Evul Mediu, așkenazii au migrat și spre estul Europei. Obiceiurile și ritualurile lor religioase prezintă anumite deosebiri față de cele ale evreilor de rit sefard. Vreme de multe secole, evreii așkenazi s-au exprimat, în special, în trei limbi: cea oficială, a populației în cadrul căreia locuiau; limba idiș, un idiom germanic din grupa Hochdeutsch folosit în viața cotidiană în centrul și estul Europei (spre deosebire de evreii sefarzi care au vorbit „ladino”, limba veche spaniolă din secolele al XIV-lea și al XV-lea, și în unele cazuri, portugheza) și cea ebraică (și aramaică), „limba sfântă”, folosită mai ales în cult, în discuțiile dintre învățați sau în comunicarea cu evreii din comunități îndepărtate.

Eritreea (oficial Statul Eritreea) este un situat în partea de nord-est a Africii, mărginit de Sudan la nord și nord-vest, Etiopia la sud și vest, Djibouti la sud-est și Marea Roșie la est. Fostă colonie italiană și britanică, Eritreea a fost anexată de Etiopia în 1952, fapt care a condus la un lung război de eliberare, care a culminat cu obținerea independenței Eritreei în 1993. Capitala Eritreei este și cel mai mare oraș: Asmara.

Autoarea

Dova Cahan este născută la Bucureşti, în 17 iunie 1947 și dedică această carte memoriei tătălui Herşcu Şaim Cahan (1912-1974), figură emblematică a militantismului sionist din România şi filantrop constrâns să abandoneze România imediat după instalarea comunismului şi să se refugieze împreună cu familia în Eritreea, la Asmara, unde va rămâne până la sfârşitul vieţii.

Autoarea retrăiește și reconstruieşte acest traseu cu atenţie şi sensibilitate, cu pasiune, încearcând să ridice un monument de dragoste nețărmurită părintele său.

Încă de la început, autoarea expune, în cuvinte hotărâte și simple, miezul demersului său: creionarea – dintr-o multiplă perspectivă – personalității tatălui Herşcu Şaim Cahan „tatăl meu, a fost un sionist, un filantrop, un om mare, un erou, un mit…”

Prefata volumului este scrisă de Giovanni Marco Cavallarin (prima ediție a volumului a apărut în anul 2010, în limba italiană), cel care s-a ocupat cu studierea comunității evreiești din Eritreea și care a fost cucerit de Dova Cahan prin spiritual deschis și abordarea directă, prin care l-a convins să accepte să scrie despre volum, despre Herșcu Șaim Cahan și nu în ultimul rând despre Dova Cahan “… Dova Cahan nu este o istoriografă, și unele interpretări ale faptelor istorice ar putea să producă reacții celor din breaslă. Limba ei maternă este idiș … Cartea aceasta, însă, a vrut să o scrie în italiană, pentru că era limba tinereții din Eritreea și a amintirilor despre tatăl său.”

Prezentarea

În prezentarea sa, profesorul Marius Grec (în imagine) a inceput prin a evoca spațiul deosebit unde are loc evenimentul: Sinagoga Neologă din Arad, ridicată de Rabinul Aaron Chorin, de la a cărui naștere se împlinesc – în acest an – 250 de ani. O carte despre unul dintre cei mai mari sioniști, prezentată într-un lăcaș de cult evreiesc, care simbolizează o nouă deschidere spre Dumnezeu, prin aducerea credinței mai aproape de credincios. Ce era pentru Herşcu Şaim Cahan, sionismul? Nu era doar o reunire a evreilor în teritoriul străbun, era – în aceeași măsură – o reîntoarcere în credință, la iudaism.

Profesorul Marius Grec a arătat și structura volumului, structură care urmărește destinul eroului volumului, dar și a familiei sale: 1912-1948 – perioada din România; 1948-1974 – perioada din Eritreea și ultima parte – destinul familiei după moartea lui Herşcu Şaim Cahan. Familia s-a reunite în Israel, fără cel care a militat, toată viața, pentru a fi posibil acest lucru. A trecut în veșnicie, mult prea devreme, la o vârstă care i-ar fi permis să-și pună în practică multe dintre proiectele pe care le-a gândit. Doar trupul său, va fi transportat de familie de la Asmara “acasă”, în țara mult visată.

Dova Cahan subliniază la un moment dat …„ Din cauza faptului că nu avea un fiu, tata repeta mereu că, atunci când va muri, nu va avea cine să-I citească Kaddish-ul, rugăciunea pentru morți.” Atunci se rosteau cuvinte deosebite, de mare solemnitate: … „FIE CA MARELE SĂU NUME SĂ FIE SLĂVIT.” Putem spune, că acesta este spiritual volumului de față, un volum dedicat de fiică, iubitului său tată, un Om intre Oameni, un Tată între Tați.

Autoarea volumului, Dova Cahan, a evocat câteva dintre întâmplările care i-au marcat copilăria și tinerețea, întâmplări legate – de cele mai multe ori – de tatăl Herşcu Şaim Cahan, tratat în volum – de cele mai multe ori – în comparație cu mama, o femeie blândă, delicată și dedicată în totalitate familiei. De asemenea, a explicat celor prezenți, întâmplărice care au condus la scrierea volumului, întâlnirea cu istoricul Giovanni Marco Cavallarin, autorul Prefaței și unul dintre cei care au ajutat-o în redactarea volumului.

Momentele emoționante care s-au derulat în Sinagoga Neologă din Arad, prezentarea volumului facută de profesorul Marius Grec și amintirile Dovei Cahan, au fost completate cu o lectură din cele două ediții ale volumului – ediția în limba italiană și cea în limba română – precum și momente artistice susținute de elevi de la Colegiul Național „Moise Nicoară” și Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”; momentele artistice au încântat auditoriul, încheindu-se astfel un program reușit. La final, doamna Sas Dana, președinta Clubului Femeilor de Afaceri din Arad, a adresat mulțumiri tuturor celor care au contribuit la buna reușită a manifestării.

Dova Cahan, împreună cu însoțitorii veniți din Italia, precum și doamne – membre ale Clubului Femeilor de Afaceri, au fost invitate să facă o vizită la sediul Centrului de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal” al UVVG din Arad, care funcționează în incinta Comunității evreilor din Arad, de 13 ani (din 2003). Gazda, Directorul centrului – prof. Marius Grec, le-a dat explicații vizitatorilor cu privire la istoricul centrului, cele două expoziții pe care acesta le găzduiește: o expoziție de documente „Din arhive notariale arădene” și o expoziție de obiecte de cult evreiesc, inclusiv un sul de TORA. La final, cei care au vizitat central au primit cateva volume publicate de catre cercetătorii care lucrează sub egida centrului iudaic din Arad.

Trimite articolul

X
Taguri:
askenaz ,
eritreea ,
romania
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Înalt oficial european după ce a stat la coadă în vama cu Ungaria, în contextul aderării României la Schengen: „Nu e acceptabil”
    2
    10.000 de euro amendă pentru o sală de fitness care a postat pe Facebook video cu bătaia dintre doi clienți
    3
    La mare, la noi, în Mamaia Nord, noua perlă a litoralului: plaje late, meduze, blocuri de sticlă și „zmeurică”
    4
    Răsturnare de situație la UTA!
    5
    Vezi cine sunt poliţiştii din Arad care primeau şpagă pentru permise
    6
    Patru polițiști și un instructor auto, reținuți pentru 24 de ore în urma descinderilor de la „Permise”
    7
    Polițist băut, implicat într-un accident în zona Vârfurile
    8
    O a treia victimă a accidentului de pe Arad-Șiria a murit la spital
    9
    Doi morți și 6 răniți în accidentul de pe Arad-Șiria
    10
    Uţu Rohozneanu, „ars” de Petre Geamănu

    Local

    45 de migranți reținuți pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei
    Un automarfar a fost indisponibilizat la sediul STPF Arad deoarece avea amenajat un compartiment special pentru ascunderea persoanelor, în spatele unui perete fals.

    Local

    Judecătorii pensionați revin în sălile de judecată
    ARAD. După ce s-au pensionat pe capete, temându-se că ar putea rămâne fără pensii speciale, judecătorii din România au început să facă cale întoarsă și, din tineri pensionari, să se ceară înapoi în magistratură.

    România

    Proiectul de lege „2 Mai”, a fost depus la Camera Deputaţilor. Fără pedepse cu suspendare pentru traficanţii de droguri
    Propunerea legislativă "2 Mai", iniţiată de parlamentarii PNL, a fost depusă miercuri la Camera Deputaţilor şi va intra pe traseul legislativ, a anunţat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu. 1

    Local

    POLITIC. Falcă: „Locul Moldovei este în UE”
    ARAD. Europarlamentarul arădean Gheorghe Falcă susține că „aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va reprezenta un câștig geostrategic major pentru o Europă puternică și unită”.

    Local

    POLITIC. Bîlcea: „Noi investiții pe Anghel Saligny”
    ARAD. Deputatul PNL Sergiu Bîlcea anunță semnarea de către administrațiile locale din județul Arad a unor noi contracte în cadrul Programului Anghel Saligny. Trei localități au semnat contracte în valoare totală de peste 36 de milioane de lei.

    ARADON Sport local

    Ovidiu Haţegan, arbitru VAR în Europa League!
    ARAD. Revenit „în iarbă” în competiţia internă, arbitrul arădean Ovidiu Hațegan încă aşteaptă o delegare ca central în competițiile europene.

    Local

    „Săptămâna acomodării”, la UVVG
    ARAD. Studenții din anul I de studiu, de la toate specializările, au început anul universitar cu o agendă încărcată. Orarul a fost structurat altfel pentru cei mai proaspeți studenți, aceștia având programate mai multe vizite și întâlniri, în cadrul „Săptămânii acomodării”, prin grija Biroului de Studenți Străini.

    Local

    Hoți condamnați pentru un furt din 2019. Au golit un aparat de „păcănele”, la Pâncota
    Doi dintre hoți vor avea de executat pedepse de un an și șase luni, un altul va avea de executat o pedeapsă de doi ani și două luni, iar „cel mai pedepsit” va sta patru ani și șase luni în spatele gratiilor.

    Local

    Cursuri dedicate părinţilor la Camera de Comerţ Arad
    „Școala Părinților” este un proiect de voluntariat derulat de CCIA, IPJ și IȘJ Arad.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.