aradon.ro Web analytics
Un ţăran răsculat din Apateu, şeful echipei de deţinuţi care a făcut stucatura Cazinoului din Constanţa

Reactualizat la:

Un ţăran răsculat din Apateu, şeful echipei de deţinuţi care a făcut stucatura Cazinoului din Constanţa

Reactualizat la:
Dezvăluirea îi aparţine istoricului Marius Oprea, principalul promotor al înfiinţării Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi primul conducător al instituţiei, în perioada decembrie 2005 – februarie 2010.
Dezvăluirea îi aparţine istoricului Marius Oprea, principalul promotor al înfiinţării Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi primul conducător al instituţiei, în perioada decembrie 2005 – februarie 2010.

Nu este pentru prima oară cînd am văzut un asemenea bilet, precum cel descoperit în tencuiala Cazinoului din Constanţa şi a cărui fotografie a apărut pe fluxul ştirilor Mediafax din 9 mai. Am reuşit însă, de astă dată, să reconstitui destinele a 10 din cei 15 deţinuţi ale căror nume apar scrise cu creionul pe o hârtie de sac” – a explicat Marius Oprea.

Reamintim mesajul găsit în zidurile cazinoului, în care apar numele deţinuţilor: „Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţii politici din anul 1951, luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoş Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu.”

După ce îl prezintă pe Constantin Joja – arhitectul coordonator al echipei de 14 deţinuţi -, istoricul Marius Oprea creionează portretul lui Ioan Rusu, primul din lista „numelor de pe hârtia de sac”, pomenit ca „şef de echipă” al celor ce lucrau interioarele Cazinoului.

A’ lui Adam”

Zis şi „a’ lui Adam”, Ioan Rusu era din raionul Ineu, judeţul Arad, fiu al lui Adam şi al Anei şi se născuse în 23 mai 1909 în Apateu, unde locuia la data arestării, în 11 august 1949. A fost ridicat de Securitatea din Arad, şi a fost condamnat de Tribunalul Militar Timiş prin sentinţa 1811/1949 la trei ani înshisoare, pentru răzvrătire. În vara anului 1949, la Apateu, ca şi în alte comune din Bihor şi Arad au avut loc revolte ţărăneşti, din cauza cotelor mari impuse la produsele agricole. La finele lunii iulie, a început o acţiune coordonată a trupelor de Securitate şi a activiştilor de partid, trimişi în număr mare în zona comunelor răsculate. La Şomoşcheş, Şepreuş şi Ineu, activiştii de partid au fost bătuţi şi alungaţi, iar la 31 iulie ţăranii din Apateu s-au alăturat şi ei răsculaţilor, bătându-i şi alungÂndu-i pe membrii de partid din comună, care făceau propagandă în vederea colectivizării în strigătele de „Niciun bob de grâu la colectare”, „Să iasă afară toţi străinii din comună”, „Nu avem nevoie de nădragi de la oraş”.

Arestat pentru instigare

Represiunile nu au întârziat. Mobilizarea Securităţii a fost una masivă: s-a tras cu mitraliera în ţăranii din comunele răsculate, zeci dintre ei fiind ucişi pe loc, inclusiv în Apateu, apoi manifestanţii activi la revolte au fost arestaţi şi condamnaţi. Nu puteau fi arestaţi toţi: după rapoartele partidului, în întrega zonă participaseră la revolte circa 30.000 de ţărani. În comuna Apateu au fost executaţi pe loc, după intervenţia Securităţii, trei ţărani, Simion Stana de 28 ani, Ioan Mangu de 34 ani şi Petru Moţ, de 53 ani, ale căror cadavre au fost lăsate trei zile neîngropate, sub ochii sătenilor. Alţi 22 de ţărani au fost arestaţi. Ioan Rusu, şeful echipei de stucatori de la Cazionul din Constanţa s-a numărat printre aceştia din urmă. De la Securitatea din Timişoara, după condamnare, a fost transferat la penitenciarul Gherla, iar de aici la Poarta Albă. Avea serviciul militar satisfăcut (contingentul 1931), absolvise patru clase primare şi era căsătorit cu Elena; nu figurează în fişa penală ca având copii. La data arestării lui pentru „instigare” (neprecizată în fişa matricolă, dar foarte probabil în august 1949, când au fost reprimate răscoalele) era apolitic. La Apateu avusese un iugăr de pămînt (părinţii săi, consideraţi „ţărani mijlocaşi” deţinuseră cinci iugăre, dar când a fost arestat Ioan nu mai aveau niciunul).

Închis la Poarta Albă

Socotind că nu se putea descurca cu atât de puţin pământ, Ioan Rusu se făcuse zidar. Ca deţinut trimis într-un lagăr de muncă, asta i-a fost de mare folos. I s-a întocmit fişa matricolă abia când a ajuns la Poarta Albă, în 14 mai 1950 şi acolo i s-a specificat profesia, fiind selectat imediat pentru o muncă în construcţii „calificată”, ajungând astfel să lucreze (şi să conducă) echipa arhitectului Joja, care realiza decoraţiunile interioare ale Cazinoului. În fişă s-a consemnat, după data care apare pe biletul scris pe bucata de hârtie de sac, 1 decembrie 1951, un transfer de la Poarta Albă la colonia Galeşu, în 16 noiembrie 1952. După alte două săptămâni, pe 3 decembrie 1952, deţinutul cu numărul matricol 2967 Rusu Ioan a fost eliberat, întorcându-se între ai săi.

Cum l-au descris gardienii

Şeful echipei de stucatori de la Cazinoul din Constanţa era descris astfel de gardienii săi: scund de statură (1,58), avea faţa ovală, ochii căprui, părul cărunt (la doar 40 de ani) şi purta mustaţă; mai ştim despre el, lucru rar consemnat în fişele matricole penale, că a fost „evidenţiat” şi „premiat”, muncind „peste normă” şi că a avut în detenţie o comportare „foarte bună”. Nu ştim ce s-a ales de el după eliberare, cum nu ştim dealtfel nimic nici în legătură cu ceilalţi pomeniţi mai jos, dar, fără îndoială, ca foşti deţinuţi politici, nu au avut o viaţă uşoară în regimul comunist.

Sursa: Mediafax

49 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Aradean says:

  Noo, ăștia care regretati comunismul și ridicați în slăvi psdul,urmașul de facto al vechilor bolșevici și comuniști, ce aveți a comenta ?

  • Spiderman says:

   pana una alta ,comunistii au fost cei care au eliberat Europa de nazisti, adica de “rasa superioara”- autorii lagarelor de exterminare ! daca nu veneau comunistii sa elibereze Europa de fascism si nazist, oare cine mai traia? Oare cat mai existau Auschwitz,Dachau,Bergen-Belsen,Birkenau?? Oare cate populatii umane urmau sa fie distruse?? Despre astea nu discutati?? De ce oare va faceti ca nu au existat,ca asemenea regimuri naziste criminale au savarsit cele mai mari orori din istoria omenirii?? Nu le ignorati,ca pot sa reapara sub masca noua, dar la fel de priculoase;poate si mai periculoase.. Vedem cata ura in sociatate si cu cata dusmanie discuta unii inclusiv pe acest forum:jignesc , ameninta,injura, incearca lovituri de stat…acesta sunt semnele premonitorii aparitiei unui nou pericol..
   Se discuta cu multa virulenta de rezistenta unor tarani romani care voiau sa se opuna regimurilor de dupa razboi ! NU SE PUTEA ALTFEL !!! Uitati ca eram ocupati de rusi si cu tara plina de datorii de razboi?? Acele datorii au trebuit platite ,ca ne place sau nu, asa s-a stabilit la Conferinta de pace de la Paris din 1947 ! Noi am fost considerati ca tara perdanta si orice tara care pierde razboiul ,plateste ! Asa e in lume ! Bunurile cu care s-a platit trebuia luate de undeva,de unde sa se plateasca datoria ? Evident ca din bunurile taranilor si a altor categorii sociale..Evident ca exista o opozitie din partea taranilor, dar nu era alta cale de a face ! De ce la rusi? fiindca ei au castigat razboiul..e simplu

   Doar putin creier iti trebuie ca sa-ti dai seama de toate astea

   • Adelin Stoianov says:

    Spiderman, Romania are datorii vreo 37% din PIB. Ce zici daca ti se confisca tot ce ai, nu mai primesti pensia, ca sa se plateasca datoria?
    “Acele datorii au trebuit platite ,ca ne place sau nu”.
    La fel si aceste datorii trebuie platite.
    In 2012 guvernu portocaliu a scazut pensiile cu 25-30% (parca?) si imediat toti pensionarii erati cu pancarte pe strazi. Inca si acuma ii injurati ptr ca v-au taiat din pensie, iar Boc este = diavolul.
    Noa, de ce nu ati ajutat la platit datoria tarii??

    “NU SE POATE ALTFEL !!!”
    Trebuie platita datoria tarii! taci si rabda nedreptatea asa cum au rabdat si grupul de tarani din 1950, nu mai injura partidu ce v-a taiat din pensii! Tu DE CE nu rabzi cu gura mica micsorarea pensiei, asa cum ceri tu celor afectati de comunism?

    Vezi cat de fatarnic esti??
    Nu te insult doar trag concluziile 🙁

    • spiderman says:

     Esti intr-o mare confuzie :tot noi,poporul din tara le-am platit si acele datorii facute de boc-petrov ai tai ..si dobanzile..!

     Datoriile de razboi au statut aparte si sunt mult mai mari;daca nu le platesti ,te ocupa militar si le recupereaza !

     Comparatia ta este una cat se poate de tembela; boc-ul tau trebuia sa IA MASURI DE DEZVOLTARE ECONOMICA pentru a plati salarii pensii si investitii, nu sa traiasca pe imprumut ! O lectia le-a dat guvernul PSD-Ponta care a reusit in jumatate de an sa repare toate stricaciunile facute de boc-petrov ai tai !
     Din comparatiile aiuristice pe care le faci se vede ca esti paralel cu realitatea; este o constatare

     • Adelin Stoianov says:

      raspunde la intrebare: de ce nu taci si rabzi taierea pensiei?
      de ce ii huidui? 😛
      ca esti fatarnic!
      cand e sa suferi tu, tipi ca din gura de sarpe, cand este vorba de altii, lasa-i ca datoria trebuia platita!

     • spiderman says:

      Eu sunt patron si cotizez la stat pentru asistati sociali ca tine ! Tu de ce nu mergi sa muncesti ci tai frunze la caini pe aici?

     • Adelin Stoianov says:

      Tu crezi ca eu au raportu in fata ta ce fac?
      Fugi ma d-aci cu prostii de-astea.
      2. tu patron? patron pe tron. ala din fundu curtii

     • Adelin Stoianov says:

      “Tu de ce nu mergi sa muncesti ci tai frunze la caini pe aici?”
      ce-ai facut nene pana acum?? Ai taiat si tu frunza la caini pe aici…

     • mig29 says:

      Mai domnilor spiderman si adelin stoianov nu mai vorbiti atatea prostii! Cat mai sunt pe aici sa va tot explic! Desi tovarasul BASESCU (ca nu Boc conducea el doar executa) a vrut sa reduca si pensiile Curtea Constitutionala a zis “nein”! Un drept odata castigat constitutional nu poate fi atins! Pe acelasi principiu tovarase spiderman a zis si de curand Curtea Constitutionala ca pensiile speciale nu pot fii desfiintate never! Au fost legiferate odata (de toate partidele fiind votate acele legi de pensii speciale) pe veci vor ramane pensii (chiar daca au cuantumuri aberante pentru Romania) speciale si le vom duce in spate ca si natie! Cel mult vor putea fi impozitate! Dar doar daca comunistii tai tovarase spiderman au vointa politica si vor vota odata legea de impozitare a pensiilor speciale si nu tot fac joc de glezne pe la televiziuni! Deci domnilor guvernul Boc (de fapt guvernul Basescu) nu a avut voie sa taie nici o pensie si nici nu au taiat nimic (desi ar fi vrut)! Asa ca nu mai tot vorbiti prostii pe aici ca s-au taiat pensiile in Romania in 2009! Este adevarat ca nu s-au mai majorat!!!! In alta ordine de idei tovarase spiderman guvernul Boc a luat totusi multe masuri economice pro crestere economica (dar sanatoasa nu ca si comunistii tai care au mers pe consum)si anume: in acea perioada a aparut programul prima casa (program prin care sute de mii de romani si-au cumparat case), programul rabla, programele de anvelopare a imobilelor (reabilitare energetica), programe de mediu si multe investitii (chiar daca unele facute cam a proasta)! Deci nu ati facut voi nimic comunistii, voi cand veniti numai risipiti cand veniti la putere.Ca doar de unde or dat psd-istii? De la ei din buzunar? Sau au tiparit bani? Au dat din valoarea adaugata la economie (valoare adaugata care nu o dau companiile de stat ca cfr, posta romana, tarom, complexele energetice pe carbune, etc. ca astea numai dau gauri la buget si sug din resursa tarii prin ajutoare de stat date la infinit fara nici un rezultat), valoare adaugata care o da in principal capitalul privat (autohton+strain), dar in principal smantana la buget o dau multinationalele (pe care atata le injura psd-ul ca sa dea bine in ochii unor comunisti-nationalisti din vechiul prm ca si tine tovarase spiderman), multinationale care isi platesc la timp (dupa codul fiscal in vigoare)furnizorii , darile catre stat (care sunt mai mult de o gramada), etc. Nu ca si intreprinderile de stat care nu platesc nici furnizorii (de materii si servici) iar darile de la stat se fac ca nu mai exista pentru ei! Si totusi minerii si cei care lucreaza in complexele energetice isi iau pensiile si sanatatea de la stat in continuare! Dar platite de privati! In concluzie tovarase spiderman psd-ul nu a dat nimic de la el (ba a bagat in buzunare la greu dar este adevarat ca numai basescu cu clica lui i-a depasit la hotii pe psd-isti!), nu a tiparit banii ci din valaoarea adaugata reala la pib (data de capitalul privat) a dat pensii speciale, a majorat cate putin si pensiile, a dat salarii de 2000-3000-4000 euro (in mana) la medici, a spart orice bun simt la salarii in administratie (atat centrala cat si guvernamentala) si a taiat masiv de la investitii! deci asta a reusit sa faca psd-ul tovarase spiderman! Capisi tovarase??? Si de cate miliarde de ori sa mai scriu pe aici , sa va tot explic niste lucruri de bun simt si voi tot comunisme si aberatii scrieti pe aici! vezi tovarase spiderman ca putin aer de coreea de nord nu ti-ar strica!!!!!!!!!!!!!!

     • sukhoi27 says:

      mig29,vezi ca o luasi urat de tot pe aratura!!: Ce ‘anvelopari,ce reabilitari energetice,ce baliverne tot indrugi acolo? Ca inafara de spagile de zeci de milioane de euro pe filiera udrea-cucos -pinalty , de borduriadele lui videanu si alte tepuiri ale bugetului national date prin ANRP ,nu a vazut nimeni ! pana si Gala Bute au fraudat-o..Basistii tai au inglodat Romania in datorii ,fara sa fie in stare sa ia nici o masura de dezvoltare economica; a trebuit sa vina guvernul PSD-Ponta ca sa scoata tara din criza in care ne infunda Petrov-boc si sa plateasca toate datoriile contractate de acest guvern pdl-ist portocaliu ,,Ati fost un regim criminal pentru Romania !

      De cate ori a venit PSD la putere am avut crestere economica ,iar veniturile oamenilor au crescut ! Voi basistoizii doar ati ciuntit, de nimic nu ati fost buni; acum vreti iar la putere..Nu va e rusine sa mai cereti putterea ca ati distrus tot ce inseamna capital romanesc si ati dat Justitia Ro pe mana unor abuzatori gen makovei si keovesi ! nesimtitilor ..A prezentat pressa curata ce mizerii s-au facut in Justitie de catre cei numiti in functii de basisti !

      Programul “prima casa” a fost lansat la 20 mai 2009 ,cand PSD cu Dan nica-vicepremier au conditionat sustinerea in Parlament a guvernului boc, de implementarea acestui program, NICIDECUM nu a fost initiativa pdl-ului ,care erau interesati doar cum sa jecmaneasca bugetul national.

      mig29! vad ca ai uitat de infratirea lui Petrov cu bercea mondial ,de spagile luate de fratele basanaului si girate de Petrov:” stiee,maa,crezi tu ca nu stieee..” iti mai amintesti postacule portocaliu? Era afirmatia lui Mircea basescu catre unul dintre copiii lui bercea mondial ,cum ca stie Traian basescu despre acea spaga de 250 000 eur pe care a si recunoscut-o…”la mine au ajuns doar 250 000..” ,nici asta nu iti amintesti ,obsedatule de Coreea de Nord?

      Asa ca taca-ti fleanca ,mig29,ca si in perioada de neagra amintire pentru tara,tot asa il laudai pe Petrov si basisti; pe Turnatorul Petrov…iata pe cine pupi tu in fund, pe turnatorul Petrov ! comunistoidule !

     • Adelin Stoianov says:

      domnule mig29, imi cer scuze ca am scris prostiile alea cu scaderea pensiilor. M-am luat dupa un forumist ce imi explica suparat foc acum o luna ca Boc i-a taiat din pensie si nu am mai verificat.
      Multumesc de corectare 🙂

   • Adelin Stoianov says:

    @spiderman, tre sa admit ca te-ai specializat rau in propaganda mincinoasa!

    Maşina de propagandă de la Kremlin, specializată după 1945 în demonizarea SUA, şi a Occidentului în general, “uită” desigur să reamintească faptul că fără cele 18 milioane de tone de produse industriale şi agricole americane (armament, muniţie, 300.000 de camioane, locomotive, vagoane, nave, 11.000 de avioane de luptă, echipamente şi maşini industriale, piese de schimb, 6000 de tancuri, maşini blindate, metale rare, petrol şi derivate, îmbrăcăminte, încălţăminte, medicamente, ambulanţe, echipament medical, pături, corturi etc.) livrate de SUA începând din 1941 în baza legii Lend Lease Act, URSS ar fi riscat în mod serios colapsul în 1941-1942. În perioada culminantă a conflictului de pe frontul de Est (1942-1944), proviziile militare şi civile transportate de armata americană în URSS prin Atlanticul de Nord şi Iran puteau satisface integral consumul zilnic, pe front, a aproape 100 de divizi sovietice cu efective complete.

    Din cele 18 milioane de tone de furnituri militare şi civile livrate de SUA în URSS, circa 4 milioane de tone au fost alimente, pe care “economia” sovietică nu era în stare să le producă în cantităţi decente nici pe timp de pace. Fără hrana trimisă din SUA, războiul ar fi provocat în URSS alte miloane de victime, prin înfometare, care s-ar fi adăugat bilanţului oricum catastrofal de 27 de milioane.

    Şi, apropo de metafora atât de “diplomatică” a “ruptului spinării” aleasă de domnul ministru Lavrov pentru a trimite în derizoriu participarea la război a aliaţilor occidentali ai URSS

    Să ne mai amintim că “spinarea” Germaniei naziste a fost ruptă şi de cele 3 milioane de tone de bombe aruncate asupra ei de aviaţiile americană şi britanică, care au transformat în moloz toate marile oraşele germane, au ucis jumătate de milion de civili, au lăsat pe drumuri alte 8 milioane, au afectat grav !! capacitatea industriei germane de a înlocui pierderile materiale de pe frontul de Est, şi au demoralizat grav inclusiv soldaţii germani care luptau în URSS şi care ştiau că familiile lor sunt bombardate acasă continuu, zi şi noapte. În campania de bombardament strategic asupra Germaniei, aviaţia SUA au pierdut aproape 10.000 de bombardiere, cifră care merită comparată cu cea de 11.000 de avioane militare livrate URSS-ului pe durata războiului. Practic, pentru fiecare avion militar livrat pentru a înlocui pierderile din Europa, industria americană a livrat unul şi către URSS.

    • spiderman says:

     zice o vorba : Dupa razboi multi viteji se arata ! ..Bati campii , adelin stoianov ! Soarta razboiului a fost decisa in Batalia de la Stalingrad ,cand feldmaresalul Paulus s-a predat la 31 ian 1943 ! De acolo ,sovieticii au fost in plina ofensiva si erau la granitele Romaniei,cand ,la 6 iunie, abia ,trupele aliate au debarcat in Normandia ! Deci ,la 1 an si 4 luni abia, dupa ce soarta razboiului a fost decisa, au venit Aliatii anglo-americani sa sprijine Europa !

     Baiatule, tu habar nu ai ca rachetele Katyusa erau cele mai performante arme la acea vreme ,iar tancurile T34 erau de asemenea cele mai puternice ! Despre ce “paturi si corturi ” scrii tu? Razboiul, baietasule , se poarta cu arme sofisticate ,iat tu ne scrii de paturi si corturi ? Fii normal la cap ,nu pleazna !

     Ia uite ce avioane dispuneau sovieticii in ww2 : kovlev Yak-9 1942-1950
     16.769
     Yak 9 1.jpg
     Mikoyan-Gurevich MiG-3 1941-1945
     3.322
     MiG-3.jpg
     Lavochkin La-5 1942-1945
     9.920
     Lawotschkin La-5 FN.jpg
     Lavochkin La-7 1944-1950
     5.753
     Memorial La-7 open 7-may-2007.jpg
     Avion de atac la sol
     Ilyushin Il-2 Șturmovik 1941-1954
     36.16
     3
     Il2 sturmovik.jpg
     Bombardiere
     Ilyushin Il-4 1936-1945
     5.256
     Il-4 side view Moscow.jpg
     Petlyakov Pe-2

     Tunurile lor erau cele mai puternice ,de 150 mm ! Nu inteleg, despre ce arme vorbesti ca au primit? aveau de toate ..

     Si inca ceva,democratia nu se apara cu fanatism si prostie,ci cu cercetare si patriotism..

     Ia uite, adeline aici:

     https://ro.wikipedia.org/wiki/T-34

     https://en.wikipedia.org/wiki/Katyusha_rocket_launcher

     Dar acuma,da , traiasca americanii ,aliatii nostri,Doamne ajuta sa fie bine ! Insa nu trebuie sa-i injuri si sa-i jignesti pe altii cu care nu mai suntem aliati..stii,este o vorba: Pentru un prieten nou castigat,niciodata nu-l scuipa pe cel vechi !

     • anonim says:

      tu chiar esti convins de tampeniile ce le indrugi acolo ??? pai tu ai habar cata hrana a primit rusii de la americani ??? sau acele nu erau ajutoare ? nu cunosti cate bombardamente au facut aviatia engleza si americana asupra germaniei ??? atunci e clar ! esti idiot spalat pe creier de politica comunista …si apropo!!! vorbesti de prietenie ? vechi prieteni ????? pai de unde pana unde pana mea ai scos asta cu prietenie intre romani si rusi ???? de altfel nici nu are rost sa mi bat capul , esti prea retard !

     • Adelin Stoianov says:

      anonime, din tot ce scrie acolo, el a inteles numai d ‘paturi si corturi ‘. Tind sa cred ca ai spus bine, el este “prea retard ” ca sa priceapa!

    • Adelin Stoianov says:

     spiderman, ai omis exact ce era mai important si te-ai legat de .. corturi :)))
     ca sa vezi, cata capacitate de intelegere si analiza ai… 😀

     si 2 ani, din `41 pana in `43, au tot primit ajutoare de la americanii pe care acum i-ar zugruma cu prima ocazie.
     cine scuipa vechiul prieten?

     britancii bombardau pe nemti si fabricile lor din sept 40. pana in `43 (batalia Stalingrad) sunt 3 ani… este totusi o perioada lunga in care nemtii si americanii ii hartuiau pe nemti la ei acasa sa le scada moralu.

     avioanele nemtilor erau mai bune, dar nah, daca citesti doar propaganda comunista, nici nu incerc sa te conving…
     ref la tancuri abia modelu din `44 este performat, modelele anterioare erau mult inferioare. Batalia de la kursk a fost castigata ptr ca au minat si fortificat o fasie de 175 km nu datorita tankului.
     propaganda multa in scrierile tale despre avioanele sovietice si cam atat 🙂

     “Dar acuma,da , traiasca americanii ,aliatii nostri,Doamne ajuta sa fie bine !” – singurul lucru la care te pot aproba – Doamne-ajuta!

    • spiderman says:

     tu habar n-ai de istorie, adelin stoianov ! De unde ai scos-o ca britanicii si americanii ii bombardau pe nemti din 1040-1944? scrii niste prostii mai mari ca tine , baietasule

     • Adelin Stoianov says:

      Sa fie clar, eu nu citesc istoria din manualu de propaganda, nici aia scrisa de partidul comunist, citesc din cat mai multe surse posibile.
      fa si tu asa ca mine si vei descoperi lucruri diferite fata de ce stii pana acuma.

     • Adelin Stoianov says:

      Ai recitit textul? ai mai inteles ceva? Altceva decat despre “paturi si corturi”, astea le intelege si unul de 5 ani.
      concret, ma refer la analiza aia despre “arme sofisticate ” cum le spui matale, nu de corturi.
      Nah, acuma sa mai zic ceva de capacitatea dvs mintala? mai bine ma abtin ca sunteti pensionar…

     • Adelin Stoianov says:

      ai scris “Fii normal la cap ,nu pleazna !” dar cand te intreb, bagi capul in nisip ca strutul. Pai, de ce? Creierul tau este o “pleazna “…
      si tocmai a ‘pleznit’
      de prostie, evident

   • Adelin Stoianov says:

    “autorii lagarelor de exterminare !” – GULAG ul comunist in ruseste este “Administrația Generală a Lagărelor de muncă forțată”, aceasi Marie cu alta palarie! uite ce multe sunt pe harta cu mult peste alea 10 naziste. Nici nu pot concepe cati au murit aici…
    “Despre astea nu discutati?? ” comunismu ne-a afectat direct peste 40 de ani, despre el discutam cel mai mult. punct
    Stiu ca vrei sa stie lumea despre voi ca ati fost oameni buni, dar hai sa ne uitam si in spatele cortinei. uite ce intens va enervati… pai daca ati fost oameni buni, de ce sunteti mega furiosi??
    “Vedem cata ura in sociatate si cu cata dusmanie ” voi comunistii ne-ati invatat asa, acuma sunteti furiosi daca va raspund pe stilu vostru. (scrii la plural, dar tind sa cred ca esti singur, scriitorule; nu prea cred ca ai asa multi in spate cum te dai pe aici)
    “semnele premonitorii aparitiei unui nou pericol” esti chiar tu ca aperi din rasputeri un regim criminal! ‘Spune-mi cu cine te insotesti, ca sa iti spun cine esti.’ Presupun ca esti un om cu grade in vechiul regim, de aia esti asa agitat si te chinui sa ne convingi pe restu!

    Stii, democratia trebuie aparata (adica activ). Comunistule, doar imi fac partea de cetatean atata cat ma duce mintea, cand dau de mincinosi si propagandisti cu carnet de membru PCR (din ala rosu cu secera si ciocanu)!

    • #cugetdecinumairezist says:

     D-le Stoianov, eu nu am fost membru PCR si nici votant FSN….PSD dar privind istoria Romaniei acum dupa 30 de ani de la ”abolirea” comunismului ma bucur ca a fost PCR la putere si nu a ramas Statul National-Legionar… ca pe legionari vad ca nu prea ii huliti. Dupa ei nu ar fi ramas detinuti politici.

     • Adelin Stoianov says:

      cugetatorule, articolu este despre comunistii aia din `50 ce-i asa greu de priceput? l-ai citit, sper.

      1. vorbim de cei de aici, nu batem campii pe langa subiect: legionari, nazisti, lagarele de gazare. sunt rai si aia, dar nu asta era subiectu. Nici tu nu esti capabil sa te concentrezi pe un subiect? Nici tu nu poti gandi decat prin comparatie la altceva? N-ai un set de valori morale nici matale? Cum ziceam la celallt articol comunismu a zdrobit moralitatea colectiva. Apreciez ca ai rezistat in fata micilor dumnezei din vremea aia chiar daca ai ajuns la mina, dar acuma ii simpatizezi pe ei care te-ai oprimat (sindromu Stockholm, parca)…

      2. eu doar i-am raspuns omului, nu am initiat eu discutia. daca scrii tu sau el ceva aici, asumati-va ca este public si altii poate au alta parere. daca voi v-o puteti expune, atunci eu de ce n-am dreptu sa o scriu?
      faceti-va forum intre voi si scrieti-va acolo cat vreti daca nu va convine. Sau, cereti redactiei @Aradon, sa ma banneze!

      @Redactia Aradon, puteti sa ma restrictionati, fara sa puneti vreun motiv. ma puneti in blacklist si gata, ce atata discutie?!

   • Aradean says:

    @spiderman:urss-ul ,TOT cu ajutorul vesticilor și a lui Truman a reușit întoarcerea soartei războiului! Sunt publice ajutoarele SUA către urss în armament,mașini de teren și a altor echipamente militare ! Asa că mai ușor cu “marele ajutor de la est”! Zici că ești “patron”? După comentarii, o fi,dar de unul, de acela ca fost securist! Mai știu de ăștia de se dau patroni, dar ei erau și fost securiști! Sau vreun fost “băiat cu ochi albaștri “,

   • Eminenta Loaza says:

    Xanax.
    Pizderman, sa fii prost , e un drept Constitutional.

   • anonim says:

    ,, Amice ,, esti idiot , dar idiot cu I mare , comunistii pe care tu ii pupi in fund au fost muuuult mai rai ca cei pe care ii blamezi , respectiv nazistii , citeste in plm istoria adevarata sa vezi cati oameni au ucis rusii , si culme ! chiar propii cetateni , de altfel ca peste tot in lumea asta unde au existat regimuri comuniste , iar articolul de fatza e doar o slaba umbra la ce atrocitati s au dedat comunistii tai , Si inca un aspect , ce au facut comunistii ??? au salvat europa de nazisti ? tu chiar ca esti cretin , stii cate ajutoare au primit rusii tai de la americani si de la englezi in timpul razboiului ? stiu ca habar nu ai dar latri ca coiotul la luna … bunicul meu a fost in razboi ( ca multi alti bunici a celor dintre noi , si poate mai exista si martori a acelor timpuri printre noi ) si tin minte ca a spus un lucru , nemtii erau duri , dar erau cat de cat corecti , in schimb rusii erau niste animale salbatice , pusi doar pe furturi si violuri , asa ca mai lasa ne cu munciunile tale de rahat , idiot ce esti , vorbesti relaxat de datorii care trebuiau platite deoarece nu tie iti plangea copiii de foame , idiotule !!! iti platesti datoriile , nimic de zis , dar nu ti ucizi prin infometare propia familie , macar taci in plm de cretin ca doar prostii poti scoate din tine prin incercarea ta absurda de a lua apararea orinarilor tai tovarasi de partid

 2. Chris says:

  Din pacate nu stim sa ne cinstim eroii…oamenii astia au luptat pentru libertate…noi ne-o pierdem si votam aceeasi comunisti si mai nou neomarxisti…copiii nostri nu invata la scola despre rezistenta anti-comunista,nu sunt dusi in excursii cu scoala sa vada inchisorile unde a fost exterminata elita Romaniei…nu,sunt invatati despre Esca si alte mizerii ce ar trebui aruncate la gunoi…

  • Florian says:

   Și totuși,se pune întrebarea…înainte de război,oare cum au dus-o acești țărani?sigur au dus-o mult mai rău pe vremea chiaburilor.de chiaburi de ce nu vorbește nimeni?deci..chiaburii i-au luat pământul și s-a făcut zidar.cu un iugar de pământ ar fi vrut să facă ce?să mănânce ceapa și cartofi.macar comuniștii i-au scos din mizerie și i-au civilizat.au știut și ei ce înseamnă un bec electric,o butelie de gaz,un beton,o țiglă pe casa nu paie

   • Adelin Stoianov says:

    Tu ai citit articolul si ultima fraza?
    pe acești țărani care s-au opus, comuniștii i-au bagat la puscarie si munca fortata, nu i-au scos din mizerie sau civilizat.
    daca i-au lasat apoi acasa, i-au urmarit constant

    • Dorrian says:

     Florian are dreptate,pe vremea comunistilor s-au modernizat drumurile si orasele , au extins retelele electrice si au construit multe fabrici si uzine ..Ai circulat pe Transfagarasan vreodata? sa stii ca de comunisti a fost facut..

     Te bagau la puscarie si la munca silnica doar daca erai un hastag-rezist dintr-ala cu multe figuri in cap si daca iti ardea de lovituri de stat ! Daca munceai erai evidentiat si compensat .

     Dar tie nu iti place munca si de aia esti asa dusmanos cu cei care au ridicat Romania din tarana,dupa cel de al doilea razboi mondial ! Ce stii tu adelin- copil nebunel !

     • Adelin Stoianov says:

      @Dorrian, modernizarile drumurile si retelele electrice nu sunt o scuza ptr incalcarile drepturilor taranilor.

      Daca lucrurile bune sunt o scuza pentru alea rele, atunci hai sa facem asa:
      niste procurori din DNA au comis abuzuri. Ptr asta, ati cerut demisia lui Kovesi. Dar DNA pe vremea lu Kovesi a avut multe cazuri mari de coruptie finalizate cu succes (30% fara succes spuneati la articolu ala cu cedo&Kovesi, deci 70 % cu succes!).
      Lucrurile bune sunt o scuza pentru alea rele, da? atunci procurorii lu LCK si toata echipa sunt scuzati! ok?
      la fel, baronu falca a furat din Arad, dar a refacut strazi, retele de utilitati. Lucrurile bune sunt o scuza pentru alea rele, da? atunci si Falca este scuzat, ok? perfect! tocmai l-ati absolvit de vina!
      (daca este vinovat, sper sa nu se intample asta)
      mai continuam cu petrov, udrea si restu clicii??

      Noa va place reversu medaliei? va vine ca un bumerang in fata…

     • Adelin Stoianov says:

      Dorrian, asa-i … cand n–ai argumente o dai pe aratura insultelor. Tre sa iti speli cumva rusinea, nu? Atata poti, atata scrii…

     • spiderman says:

      acum ce faci ,incepi sa bati campii cu LCK? cu personaja aia de trista amintire care a patronat abuzurile judiciare in Romania? Tot cu ursul pe felie te pozitionezi !

      De drepturile cetatenilor stii ceva? ca nu te vad scriind..doar pe abuzatori ii sustii ..Inseamna ca acestia iti fac tie venitul..

     • Adelin Stoianov says:

      @spiderman, faceam o paralela folosind un personaj care va provoaca repulsie, sa vad daca sunteti de acord sa folosesc acelasi principiu pe care il folositi voi comunistii sa va scuzati propriile fapte rele: lucrurile bune sunt o scuza pentru alea rele.
      Daca vreti s-o folositi ptr voi, Hai sa folosim scuza asta ptr toti, nu doar ptr voi.

 3. Nealcosu says:

  Mai baieti, au trecut 50 sni! Pt ce incrancenarea asta!? Cine are dreptate? Evident! Dreptatea e undeva la mijloc, asa ca mai moale cu comunistii, psdistii si alti pnlisti-usristi! Pana la urma, societatea e formata din oameni buni si rai(prea multi).

 4. #cugetdecinumairezist says:

  CORECT dl Nealcosu, asta uita toti ”revolutionarii” de azi adeptii dublei masuri ca nu mai exista partid comunist, spre regretul unora nici miscare legionara cu toate ca noii anti-comunisti #rezist dpdv verbal nu-s prea diferiti de ei. Mult respect pentru cei care si-au riscat propria viata sa se opuna opresiunii de orice fel.

  • Adelin Stoianov says:

   #cugetdecinumairezist si @Nealcosu comunistii nu se grabesc sa isi faca Partidul Comunist dar lucreaza subversiv prin partidele existente.

   Comusnismul nu a fost bun deloc, Karl Marx a spus lcar si rapicat: “fără folosirea violenței* revoluționare pentru a răsturna orânduirea socială tradițională sistemul capitalist nu poate fi schimbat; pentru Marx, orice formă de religie* este un „drog pentru a amorți poporul””
   In Romania, mai toate partidele au in componenta lor fosti membri de-ai PCR, dar unii sunt chiar obraznici si mincinosi, denatureaza adevarul cu insistenta si tupeu.
   “miscarea legionara” ce treaba are in contextu de fata, de unde ai ajuns la ei?
   Presupun ca vrei sa compari comunistii cu unii mai rai ca sa iasa comunistii oameni buni. E ca si cum te-ai compara cu un hot, ca sa arati ce om bun esti.
   Pai, hotul/talharul/batausu, astia sunt etaloanele matale? Astia sunt modelele tale cu care te compari? Asta se deduce din comparatia cu legionarii.

   Daca am inteles gresit, poate explici mai clar unde ai vrut sa bati la eticheta #rezist.

   • #cugetdecinumairezist says:

    Nu am sustinut niciodata ca ar fi fost bun comunismul, nici nu am aderat vreodata la el. Totusi daca adeptii curentului #rezist pot pune cu atata larghete eticheta de ”comunisti” pe oricine nu gandeste ca ei si sa imprastie atata ura pe toate retelele de socializare eu eu cand ii vad primul lucru care imi vine in minte sunt legionarii. Paradoxal de cate ori vine vreun anticomunist de rit nou si evoca ororile comunismului romanesc post belic translatandu-le pe concetateni actuali nu face referire si la ororile facute de legionari si la modul lor de actiune… poate ca le cam place ce au facut.

    • Adelin Stoianov says:

     Ok, cand intalniti #rezistenti, primul lucru care va vine in minte sunt legionarii; asta este opinia dvs ,v-o respect. Totusi ma mir ca nu va vin in mnte comunistii care spuneati ca v-au trimis la mina.
     Eu consider un detaliu inutil sa ii mai pomenesc si pe legionari. Ce sens are sa fac referire la ei? ce beneficiu aduce discutiei, supraincarcate deja cu destule amanunte? legionarii au dictat 45 de ani in tara? leegionarii au fost 3 ani din ce imi amintesc (pe neverificate).

     “poate ca le cam place ce au facut.” – opinia dvs, o respect de asemenea. Desi nu cred ca ii place cuiva. Asta deja tine de cum intelegeti dvs realitatea.

     In schimb, ati pierdut firul principal: un pensionar incredibil de cinic scrie motive cinice ptr care un regim criminal a ucis tarani, pe altii i-a aruncat in inchisoare/la canal/la munca fortata, pe ideea ca era neaparat obligatoriu sa plateasca datoriile folosind avutul acestor tarani. Dar cand vine vorba de avutul lui… nimeni sa nu indrazneasca sa se atinga de ce-i a lui. Dvs nu v-a placut cand ati fost pus la lcru in mina, ati scris acum cateva zile. Altii au suferit tratamente si mai rele. Iar un batran… calca peste cadavrele celor morti, peste sufletele copiilor lor scriid texte imbecile. Macar sa taca si sa tina ptr sine textele astea nesimtite si idioate. Dar rautatea asta de pensionar, nici macar nu a vrut sa fie finut la vorba. Tie omul asta iti pare uman, cu suflet? Moshu asta-i o bruta capabil sa jefuiasca orice roman ca sa isi atinga scopurile si mai si scrie motive (meschine, evident). Asta este motivul contrelor. In schimb, matale ai inteles verzi si uscate pe langa…

     Citez ca sa pricepi clar si la obiect: ” Bunurile cu care s-a platit trebuia luate de undeva,de unde sa se plateasca datoria ? Evident ca din bunurile *taranilor si a altor categorii sociale..Evident ca exista o opozitie din partea taranilor, dar _nu era alta cale_ de a face ! ”
     Pai omule, cum sa scuzi pe unul care scrie asa rautati? Daca ai fi fost tu in locul taranilor si eu ti-as spune ceea ce a spus pensionaru asta tampit de-a dreptu (sorry deja ma enervez)? Sa ti se opreasca salariul, iar eu sa iti spun ca trebuie neaparat, ca sa se plateasca datoria tarii, ti-ar conveni? Ati merita sa va faca cineva gluma sa va ia salariu/pensia pe motiv ca trebuie platit ceva datorie. oare cum v-ati simti?

    • caly says:

     stoianoave, de ce nu mergi sa muncesti , ci freci menta de pomana pe aici ?? toata ziua ftzi buha pe aici ,nu esti cu nimic util societatii ! Chiar nu ti-e rusine sa fii parazit pe acest popor ?? LA MUNCA , tartane, ca pute locul sub tine !

     • Adelin Stoianov says:

      tu esti deja consacrat din seria celor pe care taman tu i-ai descris ca “injura ca sa arate cat creier lipsa are”.
      Cu cata exactitate ti-ai facut autocaracterizarea… 😀

 5. Vasile says:

  Vai de capul vostru astia care laudati comunismul! Intai puneti mana si cititi o biblioteca de carti si vizionati cateva zeci de filme documentare si apoi veniti sa va dati cu parerea, ANALFABETILOR!
  P.S.: se gasesc si gratis pe net, dar de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere.

  • Coneac says:

   pai,citeste Vasili ,daca tot zici ca sunt gratis ! Ca te vad tare sarac spiritual Abia reusisi sa scrii 4 randuri

  • SabinA says:

   Nu va faceti probleme, fostii securisti si comunisti sunt acum mari democrati: Petrov=Basescu, Manole-Isarescu si lista are cateva sute de mii de nume!

 6. Conservator says:

  Cind Dl. Marius OPREA a venit la Arad – PECICA, Martie a. c.,să descrie înaintea elevilor și profesorilor și tuturor patriotilor întreaga activitate a sa, de altfel Excelentă și Merituoasă,
  NICI O PRESĂ din Arad nu a fost de față.
  Probabil pozau noile modele ale societății…

  MARIUS OPREA este unul dintre cei mai harnici și sinceri și curați Oameni activi anti-comunisti din ROMÂNIA.
  FELICITĂRI CASEI DE CULTURĂ DIN PECICA PENTRU EVENIMENTUL CULTURAL ROMÂNO-EUROPEAN,

  RUȘINE PRESEI DIN INTREG JUDEȚUL ARAD.

 7. SabinA says:

  Romania a dus-o atat de bine pana cand s-a incurcat cu Germania atata inaintea razboiului 2 cat si dupa anul 2000. Intamplator nu cred dar noii patroni in Romania proveneau din DDR si asta spune mult despre caracterul co=operantilor. Pierdem in serie toate oportunitatile , Bucovina de Nord si Basarabia au intrat sub tutela Germaniei, Ce vreti mai mult, mai oameni buni???! Mi-ar fi rusine sa fiu ofiter de contrainformatii !

  • mig29 says:

   Tu esti cu toti neuronii pe acasa tovarase-tovarasa SabinA?? Basarabia este aproape in intregime filo-rusa cu un presedinte aliat de nadejde al lui Putin (Putin KGB-ist sef peste o Rusie unde sunt peste 100.000 de infectati cu COVID si doar 2000 decedati! Deci Rusia o tara de mare incredere in furnizarea de date reale!!!)! Basarabenii nici nu vor sa auda de Romania! Ei sunt moldoveni nu sunt romani (asa spun ei)! Atata au vrut doar sa-si ia cetatenie romaneasca sa poata lucra liberi in Europa! Deci care Basarabie aflata sub tutela Germana tovarase? Iar Bucovina de Nord este parte integranta din teritoriul Ucrainei! Ucraina care a vrut NATO si UE si le-a dat Putin de nu pot duce la ucrainieni NATOsi UE!! L-a recuperat pe presedintele ucrainean prorus si hopa-imediat a aparut un razboi civil in Ucraina in regiunea Donbas , zona cu populatie etnic ruseasca! Si ce sa vezi nu Putin i-a inarmat ci intre blocurile din Ucraina din regiunea Donbas au crescut mitraliere, artilerie, etc. La fel a facut Putin si cu Salikasvilli (fost presedinte georgian): i-a trebuit la Georgia NATO brusc au vrut independenta cei din Abhazia si Osetia! Si brusc a aparut Putin cu armata pana in Tbilisi (capitala Georgiei) , chipurile sa elibereze teritoriile oprimate de georgieni si de atunci nu se mai aude in Georgia de NATO! De atunci stau calmi georgienii!! Ii tare Putin al vostru comunistilor! De ce nu plecati definitiv in republica lui (in care sunt respectate cu sfintenie toate drepturile cetatenesti) si sa nu va mai zbateti sufletul comunist-bolsevic intr-o tara UE?? Se aude tovarasi??????

   • #cugetdecinumairezist says:

    Reactie tipica de extremism de dreapta. D-le cu nickname de avion rusesc care face comunist-bolsevici pe toti cei care au alta opinie si i-ai exila atat din tara cat si din UE, ca sa n-o fac eu spune dumneata in ce categorie anticomunista te autoincluzi, neoconservator, nationalist, fascist, sau ce? ca liberalii(cei adevarati) nu sunt atat de feroci. Acusi te vei apuca sa faci si vreo apologie miscarii legionare? Te informez ca exista in UE si PES , or fi bolsevici si aia ? Daca da sa plece toti in Rusia sa ramana doar preacisntitii din PPE in UE. Cu asemenea atitudini exremiste eu zic ca locul dumitale nu e in UE sau NATO. Nu ma refer aici la acuratetea sau inacuratetea colocviului pe teme istorice ci la atitudine

   • Phillis says:

    Nu mor caii cand vor cainii, puradelule mig29 ,du-te tu la cules sparanghel ,sa-ti dea nemtalaii asparagus cat poti duce !! Du-te in clasa a III-a si invata sa scrii corect romaneste, dle analfabetule ! : se scrie SAAKASHVILI ,nu “salikasvili”..bai da URS mai esti !

 8. Local

  Opt migranți  ascunşi într-un camion, depistaţi la frontiera Vărșand
  Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vărșand au depistat opt cetățeni din Afganistan care încercau să treacă ilegal frontiera de stat, ascunși într-un autotren condus de un şofer bulgar.

  Local

  77 de ofertanți pe 29 de parcele scose la licitație de Primăria Ineu
  Suprafețele de teren se află pe fosta locație a unității militare din oraș și au suprafețe cuprinse între 449 și 600 de metri pătrați.

  Local

  Covid Arad: 696 cazuri, din peste 3 mii de teste
  3.185 de teste au fost realizate în județul Arad, de marți până miercuri. Dintre acestea, 2.626 au fost teste rapide, iar 559 au fost teste RT-PCR. 3

  Local

  Șoferiță din Arad aflată sub influența amfetaminei, implicată într-un accident
  Un eveniment rutier în care au fost implicate două autoturisme a avut loc marți seara, pe o stradă din municipiul Arad. Incidentul s-a soldat exclusiv cu pagube materiale, potrivit IPJ Arad. Șoferii implicați în eveniment au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative. Nu același lucru l-a indicat și aparatul Drugtest. În urma testării, rezultatul a fost pozitiv pentru cannabis și amfetamină în cazul unuia dintre cei doi conducători auto, o tânără de 24 de ani, din Arad. 1

  Local

  Plecat de acasă, un bărbat din Chișineu-Criș este căutat de polițiști
  Ștefan Tolnai, în vârstă de 65 de ani, din orașul Chișineu-Criș, a plecat de acasă în seara de 25 ianuarie și nu s-a mai întors. Polițiștii îl caută.

  România

  34.255 de cazuri din peste 100 de mii de teste, în 24 de ore
  România a „doborât” recordul stabilit marți, în ceea ce privește numărul de cazuri noi de Covid-19 înregistrate. 7

  Local

  Premiaţi în „Luna Culturii la UVVG”
  Virgil Jireghie şi Televiziunea Arad au primit premiile „Ioan Slavici”, respectiv, „Mihai Eminescu”. 1

  ARADON Sport local

  Coman și Vidrea au început cu victorii sezonul indoor
  BUCUREȘTI. Nicolae Marian Coman și Răzvan-Gabriel Vidrea au câștigat probele de alergare de 1500 și 800 de metri la Cupa RMA București. Competiția care a deschis sezonul indoor s-a disputat în Sala „Ioan Soter” din cadrul CSNB „Lia Manoliu”.

  Local

  Interviu cu europarlamentarul Vlad Botoș, membru în Renew Europe Group „Mă îngrozesc cât de mult s-a putut degrada orașul nostru”
  Interviu cu europarlamentarul Vlad Botoș despre Arad, prezentul care lasă de dorit și viitorul care ar putea fi altfel. 8

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.