aradon.ro Web analyticsSfaturile lui Reli. Respirați viață din splendoarea toamnei

De Aurelia Gabor

Sfaturile lui Reli. Respirați viață din splendoarea toamnei

Toamnă, frunzele ruginii s-au aşternut covor în parcuri. Razele blânde ale soarelui te invită să ieşi din casă şi să profiţi de aceste clipe magice. Natura intră parcă într-un soi de linişte şi adormire, de refacere după o vară tumultoasă şi capricioasă. Nu ştim cât va dura miracolul vremii bune şi liniştite, dar să profităm din plin.
Scris de Aurelia Gabor - Toamnă, frunzele ruginii s-au aşternut covor în parcuri. Razele blânde ale soarelui te invită să ieşi din casă şi să profiţi de aceste clipe magice. Natura intră parcă într-un soi de linişte şi adormire, de refacere după o vară tumultoasă şi capricioasă. Nu ştim cât va dura miracolul vremii bune şi liniştite, dar să profităm din plin.

Vremea este tocmai bună pentru ca cei vârstnici sau cu afecţiuni ale inimii să recupereze lipsa de mişcare din timpul verii când, uneori, căldura insuportabilă și pandemia îi obliga să stea în casă. Plimbarea, băile de aer şi de soare, sunt factori de călire a organismului, indiferent de vărstă.

Mersul pe jos, accesibil chiar şi anumitor bolnavi de inimă (cu avizul medicului), poate fi practicat de oricine şi la orice vârstă. Se pot parcurge zilnic 4 – 5 kilometri pe oră, mărind ulterior, gradat, distanţa parcursă şi timpul acordat sănătăţii noastre. La fiecare oră putem face un popas, la un suc, o cafea, o mică bârfă şi, mai departe, la drum! Aveţi nevoie de pantofi uşori, elastici, comozi, rezistenţi. Dacă drumul este accidentat purtaţi ghete care să protejeze gleznele. Îmbrăcămintea uşoară, lejeră, preferabil din bumbac, deoarece lasă corpul să respire şi absoarbe transpiraţia. Această formă de mişcare ajută la fortificarea muşchilor şi tendoanelor, îmbunătăţeşte circulaţia, reglează respiraţia. Când plimbarea este organizată în grup, în locuri pitoreşti, departe de forfota oraşului, se transformă într-o ocazie de socializare şi bună dispoziţie, cu efect revigorant. Somnul va fi mai liniştit şi profund.

Dacă sunteţi pensionari nu înseamnă că aţi ieşit din viaţa socială cu totul! Nu renunţaţi la această perioadă de libertate, este momentul când ne oferim tot ce poate fi mai bun şi mai frumos drept recompensă pentru o viaţă de muncă şi sacrificiu. Mă veţi întreba cum, pensia abia dacă ne ajunge de la o lună la alta! De obicei, vârstnicii îşi drămuiesc bruma de venit pentru a supravieţui, dar acesta nu este un motiv de izolare, de stat în casă cu ochii la televizor sau împletind de zor căciuliţe şi fulare pentru nepoţi! Plimbarea nu costă decât timp alocat, în schimb frumuseţea naturii, căldura soarelui şi ciripitul păsărelelor ne vor aduce lumina în priviri, zâmbetul pe buze şi bucuria de a trăi frumos fiecare clipă din viaţa primită în dar.

„Plimbarea ajută la fortificarea muşchilor şi tendoanelor, îmbunătăteşte circulaţia, reglează respiraţia”

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Familie din Arad atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică. Soțul a sărit în ajutorul ei, însă a fost și el mușcat în repetate rânduri. Mai mult de atât, și cel de-al doilea câine a devenit agresiv. Bunicii au reușit să-și ia nepoțica în brațe și să ajungă în casă, baricadându-se într-o cameră de la parterul locuinței.

  Local

  O lună de... distanţă în relaţia arădenilor cu Primăria
  ARAD. În perioada 25 octombrie - 24 noiembrie, accesul contribuabililor în incinta Primăriei Municipiului Arad, precum și în sediile structurilor subordonate este permis doar pe baza certificatului verde care atestă vaccinarea, trecerea prin Covid sau rezultatul negativ al unei testări recente, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1013 din 22 octombrie 2021. 1

  Local

  Îndemn la folosirea mijloacelor online de comunicare și a celor electronice de plată
  Recomandarea vine în contextul accesului restricţionat la sediul Direcţiei Venituri, determinat de pericolul infectării cu coronavirus.

  Local

  Vot pentru plafonarea curentului şi gazelor
  Deputaţii arădeni Sergiu Bîlcea şi Glad Varga anunţă că au votat pentru plafonarea și compensarea prețului curentului și gazelor.

  Local

  Europarlamentarul Vlad Botoș cere anchetă europeană privind știrile false
  Scrisoare oficială adresată Comisiei Europene pentru combaterea campaniei de știri false cu privire la pandemia de COVID-19. 11

  Local

  Se licitează primul Fast Park! Vezi care este prețul de pornire pentru un loc de parcare
  Recons anunță preluarea cererilor pentru cele 112 locuri de parcare disponibile în Fast Park 3 din Micălaca. 3

  Local

  Acces doar cu certificat verde în Compania de Apă
  Şi accesul în Compania de Apă Arad va fi interzis celor care nu sunt vaccinaţi sau nu au trecut oficial prin boală. 7

  România

  Legea pentru compensarea facturilor la curent electric și gaze naturale a fost adoptată 
  Legea pentru compensarea facturilor la curent electric și gaze naturale a fost adoptată de Parlament. 1

  România

  Certificatul verde respins la limită, în  Senat
  Senatul a respins obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul a primit 67 de voturi pentru, 60 împotrivă și 2 abtineri. Pentru a fi aprobat erau necesare 69 de voturi pentru. 15

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.