Dumitru Andreşoi, cel mai bogat cioban din România, acuzat de Parchetul European că a fraudat milioane de euro, încasând ilegal subvenţii pe terenuri, cele mai multe dintre acestea fiind arendate în judeţul Arad, rămâne în arest preventiv. Luni, 25 noiembrie, Tribunalul Timiş, instanţa care judecă dosarul care îl vizează pe Andreşoi, a decis: „admite propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive formulată de Pachetul European în dosarul nr. I.000974/23. Dispune prelungirea duratei arestării preventive în cursul urmăririi penale a inculpatului Andreşoi Dumitru, în prezent aflat în Arestul IPJ Timiş, pe o durată de 30 de zile începând cu data de 30.11.2024 până la data de 29.12.2024, inclusiv. Respinge ca nefondată cererea formulată de inculpat prin apărător privind înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura controlului judiciar. II. Admite propunerea de prelungire a măsurii arestului la domiciliu formulată de Pachetul European în dosarul nr. I.000974/23:1. Dispune prelungirea duratei arestului la domiciliu dispus faţă de inculpatul Szabo Marius Lucian pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 30.11.2024 până la data de 29.12.2024 inclusiv. Dispune prelungirea duratei arestului la domiciliu dispus faţă de inculpata Topor Veronica (fostă Borungel) pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 30.11.2024 până la data de 29.12.2024 inclusiv. Respinge ca nefondate cererile formulate de inculpaţi, prin apărători, privind înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar”.
Au contestat
Toţi cei trei inculpaţi au contestat decizia Tribunalului Timiş, iar vineri, 29 noiembrie, Curtea de Apel Timişoara a hotărât: „respinge ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii contestatori Andreşoi Dumitru, Topor Veronica şi Szabo Marius-Lucian împotriva încheierii penale nr. 211/DL din data de 25.11.2024 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş. Definitivă”. Aşadar, cei trei inculpaţi îşi vor petrece cel puţin Crăciunul în arest, urmând ca, până la Revelion, Parchetul European să stabilească dacă va mai solicita prelungirea acestei măsuri.
Milioane de euro
„Pe baza dovezilor, în perioada 2018-2023, crescătorul de ovine a utilizat angajați pentru a identifica pășuni și pentru a le închiria în numele părinților săi și al unei societăți comerciale controlate de acesta, pentru a obține în mod fraudulos fonduri europene. Se înțelege că funcționarii publici din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Hunedoara au colaborat în cadrul schemei. Potrivit anchetei, crescătorul de ovine a depus cereri de subvenții pentru terenuri pe care nu le deținea sau a solicitat sprijin pentru suprafețe mai mari decât cele prezentate. În plus, se susține că a depus cereri pentru suprafețe împădurite care nu sunt eligibile pentru sprijin, prin adăugarea ajutorului funcționarilor publici de la APIA. Astfel, suspectul a obținut fonduri agricole ale UE în valoare de aproximativ 2,2 milioane de euro (11.211.935,22 de lei). O cerere suplimentară de aproximativ 1,6 milioane de euro (8.293.626 de lei) a fost transmisă către APIA, dar fondurile nu au fost plătite, datorită investigării în timp util a EPPO”, anunţa, la sfârşitul lunii octombrie, Parchetul European.
Terenuri, la Arad
Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, Andreşoi ar fi închiriat sau arendat terenuri în județele Hunedoara, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Vâlcea, Brașov și Cluj. De departe, însă, cele mai multe terenuri pentru care a cerut, ilegal, subvenţie se află în judeţul Arad. Surse apropiate anchetei ne-au precizat faptul că oamenii lui Andreşoi au închiriat şi arendat terenuri în comunele Gurahonț, Pleșcuța, Beliu, Ususău, Șiștarovăt, Hălmăgel, Petriș şi Conop. Cu toate că erau păşuni împădurite, pentru care nu se acordă subvenţie, Andreşoi le-a declarat la APIA Hunedoara drept păşuni care beneficiază de subvenţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!