aradon.ro Web analyticsClădirile cu fațade deteriorate, în vizorul Primăriei! O clădire va fi supraimpozitată, altele au primit termene de remediere

De Sorina Ambruș

Clădirile cu fațade deteriorate, în vizorul Primăriei! O clădire va fi supraimpozitată, altele au primit termene de remediere

Foto: DGPLA
În luna aprilie, ISU Arad a fost solicitat să intervină la cinci clădiri pentru îndepărtarea ornamentelor care stăteau să cadă pe trotuar. Primăria Municipiului ia măsuri pentru prevenirea acestor incidente.
Scris de Sorina Ambruș - În luna aprilie, ISU Arad a fost solicitat să intervină la cinci clădiri pentru îndepărtarea ornamentelor care stăteau să cadă pe trotuar. Primăria Municipiului ia măsuri pentru prevenirea acestor incidente.

ARAD. Primăria Municipiului Arad, prin Direcția Generală Poliția Locală, colaborează cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad și Inspectoratul de Stat în Construcții, în vederea aplicării unor măsuri suplimentare pentru clădirile din oraș la care s-au constatat deteriorări ale fațadelor și chiar căderi ale unor ornamente sau bucăți de tencuială, ce pun în pericol siguranța trecătorilor.

În ultimele două luni, a fost necesară intervenția ISU Arad la 5 imobile, pentru eliminarea riscurilor la adresa integrității fizice a trecătorilor. Ca atare, Direcția Generală Poliția Locală a notificat Inspectoratul de Stat în Construcții pentru 2 locații, cu scopul de a lua măsurile cuvenite, iar una dintre locații va fi supraimpozitată conform HCLM 235/2017. La celelalte 2 locații, s-au luat de către locatari măsurile de remediere a situației, nemaifiind cazul aplicării de măsuri suplimentare. În ambele situații va fi notificată Comisia numită prin Dispoziția Primarului, ce are atribuții în stabilirea condiţiilor de majorare a impozitului pentru clădirile neîngrijite, conform HCLM 235/2017, care va determina, în baza fișei de evaluare, dacă acestea vor fi supraimpozitate.”, informează Direcția Generală Poliția Locală.

Amenzi pentru proprietari

În conformitate cu prevederile art.102 din Legea 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, constituie contravenție ”neluarea de către asociația de proprietari, de președinte sau de către comitetul executiv al asociației de proprietari, a tuturor măsurilor necesare pentru repararea, reabilitarea și menținerea în stare de siguranță și funcționare a condominiului și a instalațiilor comune aferente, pe toată durata existenței acestora, conform prevederilor legale în vigoare”. Amenda contravențională pentru astfel de fapte se situează între 200 si 1.000 de lei.

În cazul proprietarilor individuali aflați în aceeași situație, Directia Generală Poliția Locală, prin Serviciul Disciplina în Construcții, sesizează Inspectoratul de Stat în Construcții, pentru a lua măsurile ce se impun, în baza atribuțiilor conferite de Legea 10 din 1995 privind calitatea în construcții. Potrivit art.36, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 10.000 și 20.000 lei ”neexecutarea obligațiilor privind urmărirea comportării în exploatare a construcțiilor și neexecutarea, în condițiile legii, a lucrărilor de reparații și consolidări”.

4 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. aradean says:

  dupa ce ca au distrus fabrica de spirt si drojdie prin ”privatizare! adica au desfiintat-o, iar utilajele au ajuns la fier vechi acum nu se ingriesc noii proprietari nici macar de fatada cladirii care arata ca dupa un razboi . Majoritatea geamurilor sunt sparte iar tencuiala cade de pe pereti…
  Traiasca ”privatizarea” din Romania!

 2. statul in stat says:

  Multe sint in pericole de darimare si sint lasate asa fara probleme de autoritati si inspectorat arata parca la noi au bombardat rusii!

 3. roman says:

  Privatizari aiurea, ziceti-le distrugeri
  In fond de ce ne-ar fi de folos o fabrica de licheoruri si drojdie, sau fabrici textile precum UTA TEBA TR Rosu, sau fabrica de conserve precum Refacerea sau altele , Libertatea Strungul fabrica de mobila etc, nu? Vai mama noastra!

 4. D.C. says:

  Dar de clădirile ale căror proprietar e primăria și a căror stare e similară, ce părere au ”organele”?

 5. tombola lunii

  România

  7 persoane cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale
  7 persoane, dintre care doi cetăţeni străini, sunt cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale şi operaţiuni financiare în mod fraudulos, în urma unor percheziţii făcute de poliţiştii braşoveni în judeţele Braşov, Cluj şi Sălaj.

  Mapamond

  Marea Britanie şi Franţa sunt de acord să acorde mai mult sprijin Ucrainei
  Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele francez Emmanuel Macron au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei.

  Local

  Festivalul Berii a adus mii de arădeni pe Ștrandul Neptun
  În primele două seri de festival, zona comercială a Ștrandului Neptun s-a umplut de lume, amintind de vremurile de altădată. 6

  Mapamond

  Generalul rus Alexander Dvornikov ar fi fost înlocuit de Vladimir Putin
  Cel mai important general rus din Ucraina pare să fi fost demis din cauza ritmului lent al progreselor din Donbas. Dacă se confirmă, demiterea generalului Alexander Dvornikov, supranumit „Măcelarul din Alep” pentru distrugerea oraşului sirian în 2015, ar marca încă o remaniere majoră a comandamentului militar rus, sugerând că Putin este nemulţumit de modul în care se desfăşoară războiul. 2

  Local

  Cod galben de instabilitate atmosferică pentru o parte a județului Arad

  Local

  Ziua Drapelului Național al României, marcată la Arad
  Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. 4

  Local

  Femeie de 71 de ani, lovită pe trecerea de pietoni în timp ce traversa strada pe roșu
  4

  România

  România şi alte patru ţări încearcă să amâne planurile UE de a interzice vânzarea maşinilor pe benzină şi diesel
  România, Italia, Portugalia, Slovacia şi Bulgaria vor să amâne cu cinci ani un plan al Uniunii Europene de interzicere efectivă a vânzării de maşini noi pe benzină şi diesel începând cu 2035, potrivit unui document consultat de Reuters. 9

  Mapamond

  Unitatea grupului G7 este în pericol pe măsură ce costul războiului din Ucraina creşte
  Problema războiului din Ucraina va domina în mod inevitabil summitul naţiunilor G7 din Bavaria. Ultimele luni au însemnat un efort financiar considerabil pentru statele occidentale care susţin înarmarea Ucrainei.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.