TIMIȘOARA. După ce omul de afaceri arădean Cristian Chișmorie a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru obținere ilegală de fonduri europene, acum a venit și rândul familiei lui să fie pusă față în față cu sentințe definitive. Într-un dosar disjuns din dosarul care l-a vizat pe Chișmorie, au fost trimise în judecată opt persoane care au fost, de fapt, „săgețile” lui Cristian Chișmorie. Potrivit informațiilor pe care le deținem, omul de afaceri și-a pus membrii familiei să deschidă mai multe ferme de creștere a vacilor, pentru a încasa subvenții de la Uniunea Europeană. Drept urmare, au apărut ferme de vaci pe numele soției, ale mamei sale, ale socrilor, dar și altor membri de familie. Procurorii DNA Timișoara, care au instrumentat atât dosarul lui Chișmorie, cât și cel al membrilor familiei sale, au demonstrat în instanță faptul că membrii familiei omului de afaceri se fac vinovați de fapte de corupție referitoare la obținerea ilegală de fonduri europene, cu titlu de ajutoare sau subvenții.
Șapte dintre acești opt inculpați au primit condamnări cu suspendare. Unul dintre inculpați va ajunge, însă, după gratii. Asta chiar dacă, în acest dosar, a fost condamnat la numai un an de închisoare cu suspendare. Motivul? Fusese condamnat, în 2021, în alt dosar de fraudare a fondurilor europene, dosar instrumentat tot de DNA Timișoara. Atunci, a primit o condamnare de trei ani cu suspendare. Acum, a primit un an cu suspendare. Numai că judecătorii au contopit pedepsele, iar la cea de trei ani au adăugat un spor de opt luni. Drept urmare, A. E. M., căci despre el este vorba, va petrece 3 ani și 8 luni după gratii. Mai mult decât atât, acesta va trebui să restituie către APIA suma de 136.469 de lei, bani pe care i-a încasat ilegal.
Celelalte condamnări
În ceea ce îi privește pe ceilalți inculpați, vă prezentăm mai jos condamnările. C. C. a fost condamnat la 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată (2 acte materiale). Acesta va trebui să restituie către APIA suma de 27.068 de lei, încasată fără drept. C. L. a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru aceeași infracțiune (3 acte materiale). Aceasta va trebui să restituie către APIA 141.497 de lei. C. V. H. a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, fiind acuzată de aceeași infracțiune. Aceasta va trebui să plătească către APIA 44.444 de lei. C. A. S. a fost condamnată la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, urmând să achite către APIA 45.196 de lei. Mai departe, M. G. N. a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, incuplpata urmând să restituie către APIA 45.196 de lei. Tot doi ani de închisoare cu suspendare a primit și M. I.-F., condamnat, la rândul său, pe aceeași infracțiune comisă de toți cei de mai sus. Și el va trebui să restituie bani către APIA, mai precis 90.105 lei. P. F. este următorul inculpat din dosar, acesta fiind condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, fiind obligat să restituie 59.477 de lei către APIA.
Definitivă
Condamnările de mai sus au fost stabilite de Tribunalul Timiș, dar au rămas defintive după ce procesul în care cei opt inculpați a ajuns și pe rolul Curții de Apel Timișoara. Așadar, Chișmorie a reușit să „păteze” definitiv și cazierele membrilor familiei sale, miza fiind banii europeni.