aradon.ro Web analyticsModificarea reţelei şcolare a trecut de votul CLM

Reactualizat la:

Modificarea reţelei şcolare a trecut de votul CLM

Proiectul de hotărâre a fost aprobat la limită în CLM - 11:10/Foto: EMANUEL COTUNA
Reactualizat la:
Deşi se aştepta ca proiectul de hotărâre să fie respins, până la urmă a fost aprobat pentru că doi aleşi care ar fi votat „împotrivă” au fost nevoiţi să se abţină de la vot.
Deşi se aştepta ca proiectul de hotărâre să fie respins, până la urmă a fost aprobat pentru că doi aleşi care ar fi votat „împotrivă” au fost nevoiţi să se abţină de la vot.

ARAD. Surpriză în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Municipal de miercuri, 28 aprilie: a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii nr. 8/21.01.2021 a Consiliului Local al Municipiului Arad privind aprobarea rețelei școlare a unităților de învățământ preuniversitar din Municipiul Arad pentru anul școlar 2021-2022. Reamintim, în urma aprobării acestui proiect, liceele „Aurel Vlaicu”, „Henri Coandă” şi cel de Construcții și Protecția Mediului vor fuziona dând naştere noului Liceu Electromecanic de Construcții și Protecția Mediului Arad. De asemenea, Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” (Forestier) va fi „înghiţit” de Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” Arad. Fuziunile propuse de Primărie se vor concretiza în ciuda faptului că şcolile au fost împotriva acestui demers. Luările de cuvânt ale directorilor de la „Aurel Vlaicu”, „Iuliu Moldovan” şi Liceul de Construcţii şi Protecţia Mediului, cărora li s-a alăturat liderul SDÎ, Dănuţ Ieneşescu, au generat aplauzele unora dintre participanţii la şedinţa CLM, dar nu au reuşit să-i înduplece pe majoritatea aleşilor. De partea majorităţii a fost şeful ISJ Arad, Marius Gondor, care în intervenţia sa a pledat pentru fuziune.

Votul. Şi majoritatea

Dar, dincolo de opiniile pro sau contra fuziunii exprimate de cei menţionaţi anterior, a contat votul politic dat proiectului de hotărâre. Pentru a fi aprobat, era nevoie de majoritate simplă. Teoretic, 12 din cei 23 de consilieri locali. Iar jocurile păreau făcute: USR (cu 7 aleşi) a anunţat că va vota împotrivă, PSD (cu 3 aleşi) tot împotrivă, iar PMP (cu 2 aleşi) a ales calea abţinerii de la vot.

Practica, însă, i-a „omorât” pe cei care sperau în respingerea proiectului. Asta pentru că doi consilieri care lucrează/au lucrat în învăţământ au fost nevoiţi să se abţină de la vot. Şi e vorba tocmai de doi consilieri care ar fi votat împotriva proiectului de hotărâre: Csilla Aur (PSD) şi Codrin Vlad (USR PLUS). În acest context, majoritatea simplă s-a calculat prin raportare la 21 de consilieri cu drept de vot. Aşadar, pentru a fi aprobat, proiectul a avut nevoie de 11 voturi „pentru”. Iar aceste voturi au venit de la PNL (9) şi UDMR (2).

Discuţii pe abţinerea lui Codrin Vlad

Dacă în privinţa abţinerii de la vot a Csillei Aur lucrurile au fost cât se poate de clare (Cosmin Buruc anunţând dinainte că PSD va putea da doar 2, nu 3 voturi împotriva proiectului de hotărâre), abţinerea de la vot a alesului USR PLUS Codrin Vlad a fost intens dezbătută.

Anterior votării, acesta a anunţat că, tocmai pentru a putea vota proiectul de hotărâre, a demisionat din Consiliul de Administraţie al Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan” şi a renunţat la câteva ore pe care le-a avut la „plata cu ora”. Secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu, a intervenit pentru a informa că, deşi a demisionat şi a renunţat la „plata cu ora”, Codrin Vlad nu poate vota pentru că… a fost plătit în trecut de către Liceul „Iuliu Moldovan”. Desigur, a invocat prevederi legale în acest sens şi, cu toate că alesul USR PLUS a ţinut să voteze asumându-şi consecineţele votului său, Lilioara Stepănescu l-a împiedicat să o facă, menţionând că ea nu îşi poate asuma un asemenea risc. Riscul fiind anularea hotărârii CLM.

Un fel de neant al trecutului

La finalul şedinţei CLM, Codrin Vlad ne-a declarat:

„Din nefericire, cu toate că mi-am dorit enorm de mult să votez, nu am putut din cauza unei chichiţe administrative. Am încercat tot ceea ce mi-a stat în putere: mi-am dat demisia din Consiliul de Administraţie, unde am fost ca agent economic, nu ca profesor dintr-o şcoală implicată, am renunţat la orele la <plata cu ora> luate pentru că nu a avut cine altconeva să le ia… Aparent, ca să salvezi şcoala românească, trebuie să-ţi dai demisia din ea complet. Şi atunci probabil vom putea rezolva ceva. Mi s-a interzis dreptul de a vota pentru că am primit remuneraţie pentru orele pe care le-am prestat la şcoala respectivă la un moment dat, în trecut. Un fel de neant al trecutului. Votul de astăzi este o lovitură de distrugere pentru învăţământul tehnologic arădean şi nu ştiu dacă vom ajunge să mai reparăm în acest mandat ceea ce s-a distrus astăzi aici.”

 

Alesul USR PLUS a mai precizat că va discuta cu colegii de partid pentru a vedea dacă există o cale legală de a ataca această decizie.

„Eu mi-am exprimat un vot pe reţeaua şcolară, iar hotărârea de azi este o modificare a hotătârii precedente. Deci, dacă atunci am putut vota, acum de ce nu se poate? E o nebuloasă care trebuie soluţionată” – a punctat Codrin Vlad.

 

Victoria”, comentată de primar

De cealaltă parte, primarul Călin Bibarţ ne-a declarat:

„Aş sublinia două lucruri. 1.Astăzi nu a fost decât etapa juridică, urmând ca efectiv variantele <care clădire rămâne ocupată>, <din care clădire se mută elevii> să se întâmple cel mai repede peste doi ani, după estimarea mea. Poate, etapizat, în trei ani, pentru că mai sunt necesare investiţii pe care Primăria să şi le asume în locaţiile în care trebuie adunaţi mai mulţi elevi. E pentru prima dată când se reuşeşte un pas pentru că în anii din urmă s-au cerut amânări şi nu s-a mai întâmplat nimic. De aceea am insistat pe acest subiect, nu că ne-am fi grăbit. 2.Îmi exprim amărăciunea că, în toate luările de cuvânt – de la directori, profesori, lideri de sindicat şi consilieri –, fiecare cu argumente pro sau contra, n-am auzit pe nimeni să facă referire la beneficiarul direct – elevul – şi la cei care plătesc – părinţii din Arad.”

9 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. bibart says:

  Sa va fie rusine domnu primar BIBART cand sa vorbit despre elevi si dreptul lor de a invata intr-un liceu central ati vorbit la telefon asta face un primar in timpul sedintelor de Consiliu Local,dar sa nu uitati domn primar ca peste 3 ani va veni nota de plata si veti merge inapoi la padure de unde ati venit sunteti cel mai slab primar de la revolutie incoace!

  • D.C. says:

   Il doare fix la basca, ca peste trei ani vine “nota de plata” pana atunci isi face mendrele si dup-aia…poate un europarlamentar…ceva?

 2. D.C. says:

  Nu va trecut prin cap varianta “Liceul Electromecanic de Construcții și Protecția Mediului Forestier Francisc Neumann Arad”?
  Sau poate le comasati pe toate in LICEUL MUNICIPAL ARAD si scapati de o grija. CLM ar trebui sa se redenumeasca CPLM, ca fix acolo ii doare, de toti si de toate! Ei detin adevarul absolut…. asa niste picioare-n cur v-as da!

  • m says:

   stai că ai uitat transporturi. Coandă și Vlaicu au domeniul Transporturi mai adaugă la numele Liceului și asta să vedem ce denumire o să iasă. Si denumirea e complicată să vezi ce amestec de specializări va fi acolo, provenite de la 4 licee (numai Vlaicu are 11 specializări)

 3. anonim says:

  incredibil , inca un pas catre a deveni un sat , deci in loc sa caute solutii sa le faca atractive , sa converteasca unele sectii in conformitate cu cererea de pe piata muncii , …le inchide , asa e cel mai simplu , nu trebuie sa ti bati capul cu nimic doar ridici mana

 4. coman sava says:

  Doar nu v-ați așteptat la ceva bun de la această coaliție și de la acest individ aierian al pdl-ului ? Așa ați votat, ăsta-i viitorul copiilor voștri . Mai votați gunoaie , DOBITOCILOR, voi sunteți vinovați că sunteți proști , nu ei că sunt excroci, parșivi , gunoaie, scursuri , și tot ce poate fi mai jegos în lume !!! La voi a fost buletinul de vot și iată ce ați votat.

 5. o "încremenită în proiect" says:

  „Gabriel Liiceanu definea prostia ca încremenirea în proiect”. Așa ne-a catalogat domnul Gondor. Mulțumim pentru aprecieri. Toate argumentele noastre logice au trecut pe lângă voi. Un coleg afirma că avem un “gropar al învățământului profesional și tehnic local”.
  Din păcate avem mai mulți gropari: Gondor. Bibarț, partidul unic din Arad și… vajnicul și veșnicul…UDMR.
  O să rămâneți în istorie și cu eticheta asta…

 6. Oportunistul român says:

  A fost odată un profesor de matematică care, nu se știe de ce, s-a săturat să mai predea materia favorită și a devenit lider de sindicat. După un timp, nici această poziție nu a mai corespuns egou-lui său, atfel încât a intrat în politică, fiind ales PE LISTE DE PARTID deputat de Arad. Nu știm exact ce s-a întâmplat, dar pe principiul retrograd al PCR, de rotație a cadrelor, omul nostru a ajuns un simplu director de liceu, fiind nevoit, ca din când în când, să mai și predea la clasă. Vai! Nu putea rămâne fără „coledzi”!
  A facut el ce-a făcut și a ajuns în două rânduri, ultima dată în momentul de față, MARE INSPECTOR GENERAL LA ISJ ARAD!
  Poziție din care dă citate din Gabriel Liiceanu. Da, are dreptate d-nul Liiceanu, numai proștii sunt încremeniți în proiectul struțo-cămilă „Liceul Electromecanic de Constucții și Protecția Mediului.”

  • unu mai muncitoresc says:

   Fiind prea ocupat cu integralele și derivatele politice, „El Lider Maximo Gondor” a uitat că mai există pe lumea asta, în scrierea curentă, un semn minuscul: VIRGULA.
   „Proștii încremeniți în proiect” îl invită pe discipolul lui Liiceanu să facă demersurile necesare pentru introducerea în nomenclatorul de meserii a noii calificări: „electromecanic de construcții și protecția mediului”.
   Viitorul absolvent al acestei specializări va avea competențe în rezolvarea problemelor electromecanice ale construcțiilor din arii naturale protejate. Garantez că România va fi singura țară din lume care pregătește astfel de specialiști.

 7. Local

  36 de milioane de lei pentru „reparații curente” la Spitalul Județean
  Instituția sanitară intenționează să semneze un acord cadru cu o durată de 2 ani pentru lucrări curente la clădirile spitalului.

  ARADON Sport local

  Victorie pentru „galben-albastre” la revenirea fanilor 
  FCC Baschet UAV Arad s-a impus la o diferență de 22 de puncte cu KSE Târgu Secuiesc, la revenirea fanilor în tribune.

  Local

  Selecție de elevi pentru Centrul Județean de Excelență
  Între 27 septembrie și 1 noiembrie se va desfășura selecția elevilor „capabili de performanță”, pentru constituirea grupelor din cadrul Centrului Județean de Excelență Arad. 2

  Local

  58% dintre profesorii arădeni sunt vaccinați
  Din totalul cadrelor didactice angajate în instituțiile de învățământ preuniversitar din județul Arad, peste jumătate sunt vaccinate cu schemă completă. 6

  Local

  Aradul, peste media națională la numărul profesorilor tineri
  Procentul profesorilor tineri din totalul celor care predau în școlile din județul Arad este mai mare decât media națională. 1

  UT Arad

  Sancțiuni financiare și o excludere la UTA
  Antrenorul Laszlo Balint a anunțat care au fost măsurile propuse conducerii după rușinea de la Filiași. 12

  Local

  194 de cazuri de Covid în Arad, de vineri până sâmbătă
  De vineri până sâmbătă s-au înregistrat în județul Arad 194 de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2. 39

  Local

  Invitație la atelierul de gravură al lui Adrian Sandu
  Asociația Grupul pentru Management şi Mediere Culturală, în parteneriat cu APA / Asociația producătorilor de Artă şi Muzeul de Artă Arad, organizează în Arad un workshop de gravură coordonat de artistul vizual Adrian Sandu.

  România

  Timiș, pe locul 4 în topul vaccinărilor pe județe, sub Cluj și Sibiu. Peste 80% din vârstnicii din România nu sunt imunizați
  Conform unor date oficiale ale autorităților, Timișul ocupă locul 4 în topul vaccinărilor anti-Covid pe județe, cu doar 32,1% din populație imunizată la mijlocul lunii septembrie. Suntem sub Cluj și Sibiu. În plus, peste 80% din persoanele din România care au trecut de 80 de ani nu au fost vaccinate. 15

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.