aradon.ro Web analyticsReabilitarea fațadei teatrului, un dezastru. Petiție pentru refacerea Teatrului din Arad!

De Adriana Barbu
Reactualizat la:

Reabilitarea fațadei teatrului, un dezastru. Petiție pentru refacerea Teatrului din Arad!

Imagini de pe facebook cu fațada de acum a teatrului și cu cele din trecut/Foto: Facebook
Reactualizat la:
„ Ați făcut din teatrul nostru un bloc de trei etaje cu mansardă și o căciulă triunghiulară trasă pe ochi”- a comentat arhitectul Michel Iovin. Greu de crezut, dureros, dar adevărat. Pentru că a ajuns să arate „monstruos”, s-a inițiat o petiție pentru refacerea fațadei teatrului din Arad, la doar câteva zile după ce schelele au fost date jos, iar noua față a clădirii a ieșit la iveală!
Scris de Adriana Barbu - „ Ați făcut din teatrul nostru un bloc de trei etaje cu mansardă și o căciulă triunghiulară trasă pe ochi”- a comentat arhitectul Michel Iovin. Greu de crezut, dureros, dar adevărat. Pentru că a ajuns să arate „monstruos”, s-a inițiat o petiție pentru refacerea fațadei teatrului din Arad, la doar câteva zile după ce schelele au fost date jos, iar noua față a clădirii a ieșit la iveală!

ARAD. „Nu e nevoie de o descriere prea lungă. E simplu: refaceți fațada clădirii Teatrului din Arad.

Modul în care a fost reabilitat este absolut execrabil și împotriva tuturor regulilor estetice și de arhitectură. Solicităm refacerea în cromatica inițială a fațadei clădirii monument, clădire emblematică a Aradului”. Acesta este textul petiției lansate astăzi de Cristian Sallai, care la nici două ore de la lansare adunase deja 8 semnături, fără să fi făcut înconjurul rețelelor de socializare.

Cum s-a ajuns aici? După ce schelele de pe teatrul arădean au fost date jos, iar fațada s-a relevat arădenilor, mulți s-au îngrozit de modul în care arată aceasta după reabilitarea făcută de firma Tehnodomus, contractată de Primăria Arad pentru lucrare. Puțini însă au decis să ia de îndată atitudine față de cele întâmplate.

Unul dintre aceștia a fost Michael Iovin, cunoscut arhitect arădean, domiciliat în SUA, dar extrem de activ când vine vorba despre Arad și valorile lui. Iar postarea sa de pe Facebook a iscat o serie întreagă de reacții. Poate cea mai importantă de până acum a fost cea a lui Ovidiu Balint, fostul directorul al Casei de Cultură a Municipiului Arad, care a avut de comentat despre cum arată acum fadața teatrului doar atât: „casă funerară…”

Iată ce a scris arhitectul pe facebook:

„L-AȚI POCIT ȘI L-AȚI SPOLIAT DE MAIESTATEA LUI!

L-ați botoxat. L-ați fardat. L-ați piticit. L-ați buhăit. De ce? Suntem prea săraci ca să plătim așa scump pentru așa ieftinătate. Nu, nu este vorba că nu-mi place mie și, cu atât mai puțin, că vă place vouă. Că, adică, bine că s-a făcut ceva. De fapt, ați desfăcut ordinea și corectitudinea unui stil arhitectonic consacrat. În fond, este vorba de incultură.

Am frecventat regulat teatrul arădean începând din clasa a IV-a (1961). În anii de liceu, treceam pe acolo zilnic. La facultate, regretatul arhitect Miloș Cristea și-a folosit desenele fațadei ca să ne explice principiile ordinelor clasice. Acum, cred că se răsucește în mormânt.

Timp de 147 de ani, tonurile monumentului au fost bemole. Voi le-ați alterat la diez. Ce afon a putut interpreta atât de fals canonul? Orice monument arhitectonic are bază, mijloc și vârf, ceea ce este dificil de realizat în cazul unui volum orizontal, mai ales atunci când este de dorit să-i conferi verticalitate. Miloș Cristea a rezolvat problema cu măiestrie prin registre ferme și subtile subdiviziuni și prin textură. Astfel, soclul apărea vizual mai scund decât este, iar partea superioară, mijlocul, căruia i-a adăugat un parapet, apărea mai înalt decât este. La fel și colonada. Iar frontonul conferea clar ideea de vârf. În ansamblu, volumul orizontal părea ascendent.

Voi ați inversat totul. Ați făcut din teatrul nostru un bloc de trei etaje cu mansardă și o căciulă triunghiulară trasă pe ochi. Colonada pare acum retezată vizual între două etaje diferite. Dar și atunci, cine în incompetența lui grosolană vopsește elementele frontale, presupuse a fi luminoase, în tonalitate gri închis, culoarea asfaltului, a cenușii, a prafului și a ploii? Și cine spoiește fundalul, peretele menit să evidențieze decroșeul prin umbrele sale proiectate, în tonalitate deschisă? Ați dat cu bidineaua ca și cu tăvălugul, aplatizând relieful și apoi, culmea, ați vrut să-l readuceți cumva în față spoind țipător ancadramentele și detaliile minore. Ca să nu mai spun despre absurdul prelungirii griului închis pe colțurile firave ale ultimului etaj, cel deschis la culoare, în ridicolă contradicție cu restul decorului.

Da, mai sunt și ciorile! De parcă, speriate de bufnițele de plastic de pe bulevard, s-au aciuit toate pe fațada teatrului. Despre reflectoarele de iluminat vorbesc. Am numărat vreo 60, toate negre ca pana corbului. Păi, acelea trebuiau vopsite neutru. La efectul iluminării nocturne mă tem să mă și gândesc momentan!

Bravos! L-ați muruit și pe Slavici ăsta ca și pe Moise Nicoară dar și mai sumbru. Ironic, și acela a fost “Ioan Slavici”, pe când Teatrul Clasic era de Stat. Acum nu mai este nici măcar neoclasic. Doar neostoit de trist”, a scris pe rețeaua de socializare Michael Iovin.

La ora la care scriem acest articol, nu mai puțin de 40 de comentarii însoțeau postarea arhitectului. „Groaznic”, „Mizerabil”, “Sinistru”, „Casă funerară” sunt doar câteva păreri ale arădenilor legate de modul în care arată acum teatrul reabilitat. Ca durerea să fie și mai mare, cineva a amintit printre postări și faptul că, în proaspăt renovata clădire, plouă: de pe acoperișul proaspăt refăcut direct pe scenă. S-au pus poze cu fațada clădirii înainte de ultima intervenție, cu cea de dinainte de incendiu, s-au schimbat păreri, pe un ton trist, îngrijorător.

Fără, însă, o plângere scrisă la forurile care ar trebui să ia atitudine față de cele descrise de arhitect, supărările vor rămâne pe facebook. Pentru că, dacă nici la faptul că plouă în proaspătul renovat imobil, Primăria Arad nu a a avut nicio opinie, ci a trecut cu brio peste evenimentul nefericit tăcând, la o reabilitare cu care se mândrește evident nu va avea decât cuvinte de laudă și critici către cei care nu văd realizările administrației.

 

 

23 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Nimic nou sub soare says:

  De circa 15-20 ani isi bate joc de Arad o administratie imbecila,votata de imbecili,deci nimic nou sub soare….The show goes on and on and on….

  • Dan says:

   👍
   Mergeti sa vedeti cum arata “măgăiaua” de casa a lui Bibarț, construită PE DOUĂ STRĂZI, un paralelipiped de beton, alb, fara nici cel mai elementar simț arhitectural, estetic sau de norme de eficienta energetica, SI ATUNCI VĂ ESTE F. CLAR cum este condus și coordonat Aradul și lucrarile aferente lui !!! 🤔

 2. Bogdan says:

  Bai, acuma pe bune, ce dreq nu-i bine la el? Arata bine… Ce papucii mei atata drama??

  • mike says:

   bai bogdan ori ai palat tiga esc la covasant oro esti idiot !trebuia macar sa il faca ca si primaria alb complet gri ul de acum e sinistru e in batjocura bai asa greu era sa consulte un arhitect mai in varsta?tehnodomussi sylcon trans trebuiesv desfii tate si au batutjoc de aradeni!

 3. Relu2 says:

  Minunat..tipic Tehnodomus ..tipic PDL..

 4. aradean says:

  păi cladirea liceului Moise Nicoara cum a fost reabilitata? Se vede cum urca igrasia neeradicata pe peretii exteriori pe toate laturile cladirii. In pivnita miroase a mucegai lucru de loc sanatos pt copii si dascali Cine o fi facut receptia oare nu a vazut ?

 5. helmut says:

  lucrari marca falcao botoxatul si acum cu implant de par!!
  proasta calitate la preturi enorme executate de firme de partid tehnodomus, sylcontrans, paniprod,
  rusine, ati distrus teatrul,
  bibi, balcea demisia imbecililor!!

 6. Anonym says:

  Pai de unde sa stie cum trebuie tratata o asemena cladire cand ei din mosi stramosi au trait in bordeie si case din vaiuga? Din cauza asta cladirile istorice sunt praf.

 7. Ghita F. says:

  Coloanele de travertinul de la Filarmonica leau vopsit cu lavabil de doi lei, Nimeni nu a zis nimic! Teatru e vopsit ca spitalul de nebuni, la cati cred in covid si ii se inchina, e spatiu mic.Va recomand Vaccinarea, numa asa va face pe toti sa acceptati toate.

 8. Profesionist says:

  8 semnături în 2 ore nu e mult pentru un oraș
  E mult pentru un sat,
  dar nici acolo nu e așa mult!
  Însă Arad-OFF nu e presă profesionistă, n-a fost și nu va fi

 9. Florian says:

  Cine e Michael asta?vreun bulangiu?el vorbește că și-a schimbat numele din Mihai in Michael?

 10. poseidon says:

  Unde pune mâna PNL-ul,totul se ofilește,dar se pare că Aradul merită acest lucru.

  • Basarab says:

   Asa este…ploua in stadion, ploua la teatru, etc…dar tot aceeasi firma, aceeasi sifonari de ban public, dar tot ei cu gura mare despre competente, etc.

 11. Calin says:

  Eu zic să facem o asociație, ceva și să dăm în judecată Primăria, Consiliul Local, pentru proastă administrare a banului public. Ăștia care gestionează orașul își bat cu nerușinare joc de noi.

 12. Bornait in Romania says:

  Mai lipseste vreun labaral de frunte din administratia locala,limitat intre Brad si o padure de foioase, sa ne explice academic cum s-ar potrivi si o poarta din ,,fer” forjat imbracata in policarbonat.
  Aferim !

 13. Laura s. says:

  Pe bune?! Marele arhitect absolut anonim a comentat din fotografii pentru ca e in SUA? Pai sa vina la Arad, sa faca o tura in jurul teatrului, apoi sa zica ce are de zis! Si eu sunt arhitecta si am alta opinie!

 14. tacora says:

  Mă, mie îmi place. Propun să facă și cu clădirea primăriei același lucru . Apoi ar putea reabilita cetatea , tot așa în gri.

  Pe

 15. Mircea says:

  Oricum, Aradul e gri de mult timp, chiar se duce spre negru, ce mai conteaza inca o cladire gri… incet dar sigur devine un oras “zombie”…

 16. Tuluz-Lotrec says:

  Spui Tehnodomus, spui kakalitate si coruptie

 17. NICU says:

  Un poponar pe facebook ,sa trezit din adormire … , lingau de meserie , purtator de microfoane pe la UTA , un specimen care nu are treaba cu munca , un specimen care sa bagat in politica pentru ca e puturos.Acest poponar se baga in seama doar , doar prinde iar un os de ros .Cu privire la cladirea teatrului din punct de vedere estetic arata foarte bine asa , face pereche cu catedrala catolica , cele 3 coloane dispuse vertical impune vizitatorului solemnitate ,fotografiile din articol sunt relevante s-au dus imbunatatiri pozitive cladirii. Intotdeauna i-am criticat pe cei care se afla la putere, pentru ca stiu ca lucrurile pot fi facute mai bine DAR ACUM NU E CAZUL!!!FELICITARI ECHIPEI CARE A DUS LA BUN SFARSIT ACEST PROIECT!!!

 18. Local

  VIDEO. Incendiu puternic la o hală, în Calea Dorobanților din Timișoara
  Intervenție a pompierilor, duminică după-masă, la o hală din Timișoara, după ce aceasta a fost cuprinsă de flăcări. UPDATE. Pompierii au localizat incendiul și nu există risc de propagare

  ARADON Sport local

  Piroș s-a impus din nou la scor
  „Leoaicele” au câștigat cu 6-0 în ultimul meci de pe propriul teren în acest campionat.

  Local

  Foto. Un nou accident pe autostrada Arad-Timișoara
  Accidentul rutier a avut loc duminică după masa, pe autostrada Arad-Timișoara, pe raza județului Timiș. Din fericire, evenimentul rutier nu s-a soldat cu victime, dar traficul rutier se desfășoară cu o oarecare dificultate. 1

  România

  Nunţi între minori la Strehaia
  Strehaia este o localitate în care predomină populaţia de etnie romă şi unde căsătoria de la fragedă vârstă, interzisă de legea din România, este posibilă aici datorită tradiţiilor.

  România

  A început Roland Garros: Sorana Cîrstea este prima jucătoare a turneului care s-a calificat în turul doi
  La al doilea turneu de Mare Şlem al anului, Sorana Cîrstea, eliminată în turul 4 la ediţia trecută, a trecut azi, în ărimul tur, de Tatjana Maria, după o oră şi 4 minute, scor 6-3, 6-3.

  ARADON Sport local

  Lipova și Crișul nu au reușit să câștige nici în ultima etapă

  Mapamond

  S-a aflat cât primea Gerhard Schröder de pe urma postului din consiliul de conducere al Rosneft
  Fostul cancelar german a renunţat la funcţia sa în gigantul petrolier rus, după ce Bundestagul i-a revocat biroul şi personalul. 4

  Mapamond

  Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente
  Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente. O criză energetică va urma rapid unei crize alimentare dacă Ucraina nu va primi ajutor pentru a-şi debloca porturile, spune preşedintele. 8

  România

  Au vopsit balustradele podului cu tot cu mașinile parcate sub el, dar și pe cele aflate în trafic
  O echipă de muncitori a reușit să vopsească balustradele podului de la Otopeni cu tot cu mașinile parcate sub, dar și cu cele aflate în trecere. 5

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.