aradon.ro Web analyticsSe schimbă graniţele în Arad

De Alin Gherasim

Se schimbă graniţele în Arad

Reactualizat la:
Comuna Zărand a câştigat, în instanţă, restabilirea graniţelor cu Sintea Mare, după ce peste 1.300 de hectare de teren au trecut ilegal la Sintea.
Scris de Alin Gherasim - Comuna Zărand a câştigat, în instanţă, restabilirea graniţelor cu Sintea Mare, după ce peste 1.300 de hectare de teren au trecut ilegal la Sintea.

ARAD. Se retrasează graniţele dintre două comune din judeţul Arad. Zărandul şi Sintea Mare vor avea noi hotare, totul în urma unei sentinţe emise de Tribunalul Arad. Asta după ce reprezentanţii Zărandului au cerut anularea unui proces verbal semnat în 2010, prin care peste 1.300 de hectare de teren treceau de la unitatea administrativ teritorială Zărand la unitatea administrativ teritorială Sintea Mare. Reluând puţin istoria acestui caz, în anul 2010, din motive numai de el ştiute, fostul primar al Zărandului, Florin Moţ, condamnat definitiv în mai multe dosare penale de corupţie şi înşelăciune, a solicitat să se refacă delimitarea cadastrală a Zărandului şi a comunei Sintea Mare. Reprezentanţi ai celor două primării, dar şi ai Prefecturii Arad şi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Arad, au semnat un proces verbal prin care Moţ, în calitate de primar, renunţa la aproximativ 1.320 de hectare aflate în UAT Zărand, terenul fiind mutat la UAT Sintea Mare. Iar situaţia a rămas aşa până în anul 2016. După ce a câştigat alegerile locale, actualul primar al Zărandului, Gheorghe Dudaş, a verificat situaţia terenurilor comunei sale şi a descoperit un minus de 1.320 de hectare, acestea fiind chiar cele trecute la UAT Sintea Mare. În anul 2017 a fost deschis intentat un proces prin care primăria Zărand îşi cerea înapoi terenurile. Şi, după doi ani şi jumătate de judecată, a venit şi succesul: Tribunalul Arad a „aruncat la gunoi” procesul verbal semnat în 2010, declarându-l ilegal, şi a decis ca pământul să se întoarcă la UAT Zărand.

Ce spun judecătorii?

Potrivit deciziei Tribunalului Arad, procesul verbal semnat în urmă cu zece ani de către reprezentanţi ai primăriei Zărand, primăriei Sintea Mare, OCPI Arad şi Prefecturii Arad a fost unul ilegal. Şi asta pentru că nu au fost respectate graniţele dintre cele două comune, stabilite încă din anul 1977 şi confirmate prin legea 351/2001. „Terenul în litigiu a fost atribuit ţăranilor din Cintei (fost Csintye) în urma reformei agrare, terenul fiind expropriat de la arhiducele Josef de Habsburg. Prin scanarea, scalarea şi georeferenţierea planului parcelar care a stat la baza reformei agrare, s-a constatat că limita indicată de reprezentantul UAT Zărand e aceeaşi cu cea din planul parcelar. Prin suprapunerea limitelor în litigiu cu planul parcelar cadastral întocmit de IGFCOT, pentru întocmirea planului cadastral naţional, în baza datelor furnizate de OCAOTA Arad în anul 1981, rezultă că limita administrativă comunicată de OCAOTA Arad corespunde cu limita indicată de reprezentantul UAT Zărand. În hărţile administrative ale judeţului Arad, întocmite de IGFCOT atât în anul 1977, cât şi în anul 1982, limita administrativă oficială între cele două comune corespunde cu limita indicată de reprezentantul UAT Zărand. În urma apariţiei Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului Naţional – Secţiunea a IV-a – Reţeaua de localităţi, s-a elaborat Harta României, în care comuna Zărand are ca limită cu comuna Sintea Mare, cea din planul cadastral şi respectiv cea din harta administrativă a judeţului Arad, editate de IGFCOT în anul 1977 şi 1982. Actualmente, pe site-ul Consiliului Judeţean Arad este publicată harta Judeţului Arad, hartă pe care apare aceeaşi limită dintre cele două comune, stabilite prin Legea nr. 351/2001”, se arată în sentinţa Tribunalului Arad. Practic, toate datele confirmă că cele 1.320 de hectare aparţin UAT Zărand, nu celor din Sintea Mare. În fapt, pentru a i se da o umbră de legalitate, procesul verbal din 2010 a fost semnat în baza unui dosar de delimitare constituit ilegal de către o comisie în 1974. „Cealaltă limită, folosită doar pe plan local, a fost stabilită în mod nelegal în anul 1974 de către o comisie constituită în baza Legii nr. 12/1968, comisie care a elaborat un dosar de delimitare a comunei Zărand, deşi, conform legii, avea doar atribuţia de a revizui şi definitiva în termen de un an delimitarea vetrei satului în vederea concentrării localităţilor şi a evitării risipei de terenuri agricole”, se mai arată în actele Tribunalului Arad.

Act anulat

Ţinând cont de probele din dosar, Tribunalul Arad a decis: „admite acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta comuna Zărand în contradictoriu cu pârâţii comuna Sintea Mare, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Arad şi Instituţia Prefectului şi, în consecinţă: anulează procesul verbal nr. 111 din 12.10.2010, încheiat şi semnat de reprezentanţii pârâţilor, privind identificarea şi recunoaşterea hotarului dintre UAT Zărand, judeţul Arad, şi UAT Sintea Mare, judeţul Arad”. Drept urmare, în urma acestei sentinţe, Zărandul va „creşte”, în timp ce Sintea Mare se va „micşora” puţin.

Sentinţa Tribunalului Arad putea fi atacată cu recurs. Dar, cu toate acestea, a rămas definitivă. Se pare că niciunul dintre pârâţi nu a înaintat recurs faţă de decizia Tribunalului Arad.

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. topolino says:

  Am sperat la mai mult!

 2. John says:

  Usor usor Imperiul Zărandului va cuceri cnezatul Sintei Mari.

 3. Arad says:

  Si pe harta scrie Sintea Mica…numa orbu de autor nu vede. Sintea mare e langa Chisineu Cris…mama ei de treaba

 4. Istoriograf says:

  Toată tara zarandului nu poate aparține decât de zarandului ,acolo va fi capitala

 5. România

  Fost handbalist orădean, găsit decedat pe o stradă din Oradea
  Sportivul a fost găsit fără suflare în parcul de pe strada Horea. Cunoscuții spun că a ieșit să alerge și se presupune că ar fi făcut infarct. 1

  Local

  Pompierii arădeni: 315 misiuni de intervenție în două săptămâni
  În primele 15 zile ale acestei luni, pompierii arădeni au luate parte la 315 misiuni, patru recunoașteri și trei misiuni de asigurare.

  Local

  A început războiul împotriva aplicației de ride-sharing Bolt, lansată săptămâna trecută în Arad
  Nici bine nu și-a făcut apariția pe străzile orașului nostru, că cei de la Bolt, aplicația de ride-sharing, sunt „sabotați”. Primul episod din această „luptă” a avut loc luni după masa, când o persoană, care a comandat o cursă prin aplicație, de pe strada George Coșbuc, a sunat la 112 și a reclamat faptul că șoferul efectuează o cursă ilegală. 13

  Local

  Cal căzut într-o fântână la Dieci, salvat de pompieri
  Animalul a fost scos din fântână după mai bine de o oră de intervenție. 1

  Local

  Îți alegi singur medicul pentru vaccinul anti-COVID19!
  Arădenii se pot vaccina la oricare dintre medicii de familie care participă la campania de imunizare cu serul Johnson & Johnson, chiar dacă nu este medicul la care este înscris. 1

  Local

  Primul strat de asfalt pe DJ Curtici-Macea-Sânmartin
  Termenul de finalizare al lucrării este de 14 luni, iar valoarea investiției se ridică la 10 milioane de euro. 2

  UT Arad

  Laszlo Balint, încă un an la UTA!
  Meszar i-a oferit antrenorului tricoul pentru sezonul următor, deci se va continua în aceeași formulă. 13

  Local

  Grupul medicilor protestatari contestă, într-o scrisoare deschisă, managementul Spitalului Județean
  Aceștia susțin că nu tăierea sporurilor a generat protestul de săptămâna trecută, ci atitudinea „sfidătoare” a conducerii. 4

  Local

  S-au stabilit lucrările simpozionului internațional de la Pecica
  „Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze”, simpozion ajuns la ediția a VII-a se va desfășura la Pecica. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.