aradon.ro Web analytics


Se schimbă graniţele în Arad

De Alin Gherasim

Se schimbă graniţele în Arad

Reactualizat la:
Comuna Zărand a câştigat, în instanţă, restabilirea graniţelor cu Sintea Mare, după ce peste 1.300 de hectare de teren au trecut ilegal la Sintea.
Scris de Alin Gherasim - Comuna Zărand a câştigat, în instanţă, restabilirea graniţelor cu Sintea Mare, după ce peste 1.300 de hectare de teren au trecut ilegal la Sintea.

ARAD. Se retrasează graniţele dintre două comune din judeţul Arad. Zărandul şi Sintea Mare vor avea noi hotare, totul în urma unei sentinţe emise de Tribunalul Arad. Asta după ce reprezentanţii Zărandului au cerut anularea unui proces verbal semnat în 2010, prin care peste 1.300 de hectare de teren treceau de la unitatea administrativ teritorială Zărand la unitatea administrativ teritorială Sintea Mare. Reluând puţin istoria acestui caz, în anul 2010, din motive numai de el ştiute, fostul primar al Zărandului, Florin Moţ, condamnat definitiv în mai multe dosare penale de corupţie şi înşelăciune, a solicitat să se refacă delimitarea cadastrală a Zărandului şi a comunei Sintea Mare. Reprezentanţi ai celor două primării, dar şi ai Prefecturii Arad şi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Arad, au semnat un proces verbal prin care Moţ, în calitate de primar, renunţa la aproximativ 1.320 de hectare aflate în UAT Zărand, terenul fiind mutat la UAT Sintea Mare. Iar situaţia a rămas aşa până în anul 2016. După ce a câştigat alegerile locale, actualul primar al Zărandului, Gheorghe Dudaş, a verificat situaţia terenurilor comunei sale şi a descoperit un minus de 1.320 de hectare, acestea fiind chiar cele trecute la UAT Sintea Mare. În anul 2017 a fost deschis intentat un proces prin care primăria Zărand îşi cerea înapoi terenurile. Şi, după doi ani şi jumătate de judecată, a venit şi succesul: Tribunalul Arad a „aruncat la gunoi” procesul verbal semnat în 2010, declarându-l ilegal, şi a decis ca pământul să se întoarcă la UAT Zărand.

Ce spun judecătorii?

Potrivit deciziei Tribunalului Arad, procesul verbal semnat în urmă cu zece ani de către reprezentanţi ai primăriei Zărand, primăriei Sintea Mare, OCPI Arad şi Prefecturii Arad a fost unul ilegal. Şi asta pentru că nu au fost respectate graniţele dintre cele două comune, stabilite încă din anul 1977 şi confirmate prin legea 351/2001. „Terenul în litigiu a fost atribuit ţăranilor din Cintei (fost Csintye) în urma reformei agrare, terenul fiind expropriat de la arhiducele Josef de Habsburg. Prin scanarea, scalarea şi georeferenţierea planului parcelar care a stat la baza reformei agrare, s-a constatat că limita indicată de reprezentantul UAT Zărand e aceeaşi cu cea din planul parcelar. Prin suprapunerea limitelor în litigiu cu planul parcelar cadastral întocmit de IGFCOT, pentru întocmirea planului cadastral naţional, în baza datelor furnizate de OCAOTA Arad în anul 1981, rezultă că limita administrativă comunicată de OCAOTA Arad corespunde cu limita indicată de reprezentantul UAT Zărand. În hărţile administrative ale judeţului Arad, întocmite de IGFCOT atât în anul 1977, cât şi în anul 1982, limita administrativă oficială între cele două comune corespunde cu limita indicată de reprezentantul UAT Zărand. În urma apariţiei Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului Naţional – Secţiunea a IV-a – Reţeaua de localităţi, s-a elaborat Harta României, în care comuna Zărand are ca limită cu comuna Sintea Mare, cea din planul cadastral şi respectiv cea din harta administrativă a judeţului Arad, editate de IGFCOT în anul 1977 şi 1982. Actualmente, pe site-ul Consiliului Judeţean Arad este publicată harta Judeţului Arad, hartă pe care apare aceeaşi limită dintre cele două comune, stabilite prin Legea nr. 351/2001”, se arată în sentinţa Tribunalului Arad. Practic, toate datele confirmă că cele 1.320 de hectare aparţin UAT Zărand, nu celor din Sintea Mare. În fapt, pentru a i se da o umbră de legalitate, procesul verbal din 2010 a fost semnat în baza unui dosar de delimitare constituit ilegal de către o comisie în 1974. „Cealaltă limită, folosită doar pe plan local, a fost stabilită în mod nelegal în anul 1974 de către o comisie constituită în baza Legii nr. 12/1968, comisie care a elaborat un dosar de delimitare a comunei Zărand, deşi, conform legii, avea doar atribuţia de a revizui şi definitiva în termen de un an delimitarea vetrei satului în vederea concentrării localităţilor şi a evitării risipei de terenuri agricole”, se mai arată în actele Tribunalului Arad.

Act anulat

Ţinând cont de probele din dosar, Tribunalul Arad a decis: „admite acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta comuna Zărand în contradictoriu cu pârâţii comuna Sintea Mare, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Arad şi Instituţia Prefectului şi, în consecinţă: anulează procesul verbal nr. 111 din 12.10.2010, încheiat şi semnat de reprezentanţii pârâţilor, privind identificarea şi recunoaşterea hotarului dintre UAT Zărand, judeţul Arad, şi UAT Sintea Mare, judeţul Arad”. Drept urmare, în urma acestei sentinţe, Zărandul va „creşte”, în timp ce Sintea Mare se va „micşora” puţin.

Sentinţa Tribunalului Arad putea fi atacată cu recurs. Dar, cu toate acestea, a rămas definitivă. Se pare că niciunul dintre pârâţi nu a înaintat recurs faţă de decizia Tribunalului Arad.

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. topolino says:

  Am sperat la mai mult!

 2. John says:

  Usor usor Imperiul Zărandului va cuceri cnezatul Sintei Mari.

 3. Arad says:

  Si pe harta scrie Sintea Mica…numa orbu de autor nu vede. Sintea mare e langa Chisineu Cris…mama ei de treaba

 4. Istoriograf says:

  Toată tara zarandului nu poate aparține decât de zarandului ,acolo va fi capitala

 5. Local

  Reținut pentru accidentul de pe Bulevardul Nicolae Titulescu
  Șoferul care a lovit o femeie pe trecerea de pietoni, cu autoutilitara pe care o conducea, pe Bulevardul Nicolae Titulescu va fi propus spre arestare. Avea o alcoolemie de 2,05 g/l alcool pur în sânge. 6

  Local

  Media Art Festival, de la finalul lunii
  Ediția de anul acesta a Media Art Festival va fi o combinație de evenimente online și offline, în care vor fi prezentate 50 de filme experimentale.

  Advertorial

  „Hei, tinere, TU mai crezi în schimbare?!”(P)
  Acesta este mesajul pe care Echipa #eMoca îl transmite cu tărie în aceste ultime zile de campanie. 3

  ARADON Sport local

  Echipele de sală scapă de cantonamentele obligatorii
  Ministrul Tineretului și Sportului a anunțat relaxarea măsurilor pentru sporturile de sală și de contact.

  Local

  UAV dă startul „Săptămânii europene a sportului”
  Cu mic, cu mare, arădenii sunt invitați să participe, în perioada 23-30 septembrie, la o serie de manifestări sportive, organizate de UAV Arad.

  Local

  „An calamitat” pentru apicultorii arădeni
  Producţia de miere este cea mai mică din ultimii 50 de ani, apicultorii din judeţ primind un sprijin de la Guvern ce ajunge la un milion de lei.

  ARADON Sport local

  Crișul va debuta în Liga Florilor cu CSU Cluj
  Handbalistele de la Chișineu-Criș își cunosc ordinea meciurilor din primul eșalon.

  Local

  43 de cazuri noi și 3 decese la Arad, în 24 de ore
  Grupul de Comunicare Strategică anunță că de marți până miercuri, județul Arad a înregistrat 43 de noi cazuri de infecție cu SARS-CoV2. 9

  Local

  Șapte kilograme de cannabis, confiscate la Arad
  Un tânăr a fost arestat preventiv pentru trafic de droguri de risc și mare risc în urma unor percheziții ce au avut loc în Arad. 6

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.