aradon.ro Web analytics

Ţeapa de la parcometru

Ţeapa de la parcometru

Adesea aparatele de taxat parcarea nu funcţionează, şoferii fiind obligaţi să plătească o sumă mai mare prin SMS.
Scris de M.B. - Adesea aparatele de taxat parcarea nu funcţionează, şoferii fiind obligaţi să plătească o sumă mai mare prin SMS.

ARAD. O problemă veche a sistemului de parcare cu plată din Arad pare că nu are rezolvare de ani buni. Şoferii găsesc adesea parcometrele nefuncţionale, fiind obligaţi să achite prin SMS, iar astfel plătesc mai mult. Cea mai frecventă problemă este aceea că aparatele resping monedele, acestea fiind returnate, însă sunt şi situaţii în care nu mai acceptă fise pentru că „rezervorul” a fost deja umplut. De asemenea, cei care plătesc cu bancnote întâmpină probleme similare,acestea fiind respinse de aparat.

Defecţiunile nu te scapă

Sunt şi situaţii în care parcometrele sunt complet scoase din funcţiune, fără a afişa nimic pe ecran, iar singura opţiune a şoferilor este plata electronică, dacă vor să evite amenzile. S-a constatat deja că mesajele scrise lăsate în parbriz, de genul „nu am achitat pentru că parcometrul este defect”, nu te scapă de amendă. „Am păţit-o pe strada Ştefan Augustin Doinaş, lângă şcoala gimnazială, unde aparatul nu funcţiona deloc. Am parcat şi am lăsat mesaj celor de la Recons, dar m-am trezit cu amendă, deşi alt parcometru nu am găsit în zonă. Este absolut nedrept să amendezi dacă nu oferi condiţiile de plată”, a scris pe Facebook un arădean.

Mai scump prin SMS

Municipalitatea câştigă mai mulţi bani de la şoferii care plătesc prin SMS, astfel că aproape îţi vine să crezi că nu există un interes prea mare pentru remedierea problemelor de plată cu bani cash. În zona A de taxare, cea ultra-centrală, o oră de parcare costă 2 lei dacă plăteşti cu fise sau bancnote, însă SMS-ul costă aproape 3 lei (0,50 euro plus TVA), respectiv cu 50 la sută mai mult. În zona B, o oră „cash” costă 1,5 lei, iar prin SMS, circa 2,3 lei.

Un alt inconvenient este acela că prin SMS nu ai opţiunea de a plăti parcarea doar 30 de minute, perioadă care costă 1 leu în zona A şi 0,8 lei în zona B, dacă plăteşti cash.

Explicaţii de la Recons

Directorul Recons SA (societatea municipalităţii care administrează sistemul de parcate cu plată), Nicolae Mehelean, ne-a declarat că aparatele nu recunosc adesea monedele din cauză că acestea sunt prea uzate ori au defecte. Noi am testat, însă, un aparat din parcarea mediană de pe bulevardul Revoluţiei, unde un şofer ne-a semnalat că nu se acceptă monede. Vineri, am introdus 12 monede de 50 de bani şi toate au fost refuzate. La fel s-a întâmplat şi când am încercat să plătim cu monede de 10 bani. Iată însă ce susţine Mehelean: „Se întâmplă să nu fie recunoscute monedele, deşi noi am recalibrat aparatele anul trecut. Am trimis firmei din Germania care asigură mentenanţa 2.000 de monede de 50 de bani alese aleatoriu, iar ei au recalibrat parcometrele prin internet şi în luna decembrie ne-au returnat fisele. Sunt probleme şi din cauza unor monede, care sunt deteriorate, uzate, iar aparatul nu le recunoaşte. De asemenea, trebuie să menţionăm că există şoferi rău-intenţionaţi, care blochează aparatele cu fise nepotrivite, pentru ca apoi să susţină la agenţii noştri că nu au achitat din cauză că parcometrul e defect. Se întâmplă şi cu bancnote introduse îndoite, îmboţite etc”.

Sute de mii de SMS-uri

În municipiu există instalate 165 de parcometre, dar conform cifrelor obţinute de la Recons, tot mai mulţi sunt cei care plătesc prin SMS. Uneori, forţaţi de împrejurări. În 2018, de exemplu, din totalul de plăţi efectuate de şoferi, cele cu ajutorul telefonului mobil au reprezentat 37%. Media zilnică a fost de 1.780 de plăţi prin SMS, ceea ce înseamnă peste 500.000 în tot anul. Marea majoritate, adică 93%, au fost plăţi pentru o oră de parcare, iar şapte procente au fost cele pentru două ore.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  1 din 4 vârstinici din România sunt afectați de singurătate
  1 din 4 persoane de peste 65 de ani din mediul urban resimte un grad ridicat de singurătate şi peste 50% se simt singuri deseori. 3 din 10 vârstnici nu au cu cine socializa sau pe cine să se poată baza în situaţii de necesitate. 28% nu interacţionează cu mai mult de 4 persoane într-o lună întreagă. 1 din 4 vârstnici declară că are o stare proastă de sănătate fizică şi mentală, iar singurătatea le accentuează acestora problemele medicale. În luna decembrie, Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor lansează o campanie menită să atragă atenţia asupra izolării sociale şi a singurătăţii persoanelor vârstnice.

  Ştiri sportive

  Ana-Maria Popescu și-a anunțat retragerea
  Ana-Maria Popescu își încheie după 20 de ani cariera de sportivă pentru că nu mai are motivație.

  Local

  Un arădean a fost amendat de jandarmi cu 1.000 de lei pentru injurii aduse pe o rețea de socializare
  Marți după-amiază, un echipaj de Jandarmerie s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat a adus injurii și expresii jignitoare, printr-un comentariu, la o postare făcută de către o persoană juridică pe o rețea de socializare. Injuriile erau adresate atât autorului postării respective, cât și subiecților prezentați în text. 2

  Local

  Se deschid ofertele pentru pasajul din Micălaca
  CNAIR va deschide în data de 13 decembrie ofertele primite de la firme pentru finalizarea pasajului din Micălaca. 1

  Local

  Masa pe roți pentru bunicii comunității
  Un proiect pentru sufletul comunității, demarat de Cantina Sfântul Nicolae, pentru 170 de bunici din comunitatea arădeană.

  Local

  13 centre din județ – pregătite pentru vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani
  În municipiu, lista nu a fost încă definitivată. Vaccinarea ar putea începe la mijlocul lunii decembrie. 3

  România

  Noile măsuri restrictive aplicate în perioada sărbătorilor de iarnă persoanelor care sosesc în România
  Guvernul a transmis, marţi, măsurile stabilite de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru persoanele care sosesc în România în perioada sărbătorilor de iarnă.

  Mapamond

  Elveția a autorizat folosirea capsulelor SARCO pentru sinucidere asistată
  Capsulele „Sarco” induc moartea prin sufocare, fără senzația de panică. Capsulele pentru sinuciderea asistată sunt controlate de către pacient. Doar în 2020, 1300 de oameni au ales sinuciderea asistată, în Elveția. 2

  Mapamond

  Schimbare majoră în Emiratele Arabe Unite: țara își mută weekendul
  Emiratele Arabe Unite devin singurul stat din Golf care nu va mai avea un weekend de vineri până sâmbătă. UAE îşi reduc săptămâna de lucru la patru zile şi jumătate şi îşi mută weekendul care tradiţional era de vineri până sâmbătă. Schimbările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie şi vor fi obligatorii pentru tot sectorul public. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.